Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien ohjelma on julkaistu – 1.–4. helmikuuta järjestetään viisikymmentä tapahtumaa Helsingistä Rovaniemelle

Nuori nainen istuu ikkunasyvennyksessä, etualalla vihreitä nojatuoleja

Mika Huisman / Verstas Arkkitehdit

ArkMuoto-festivaali tarjoaa taas arkkitehtuurin ja muotoilun ystäville erilaisia tapahtumia ympäri maan. Hyvässä tilassa -päätapahtuma Helsingin Vuosaaren Kulttuurikeskus Vuotalossa nostaa esiin aiheita paikallisuudesta, oppimisympäristöistä, onnellisuudesta ja hyvistä tiloista – sekä niihin liittyvistä toiveista.

Teksti: Miina Jutila

Rakennettu ja muotoiltu ympäristömme vaikuttaa suuresti hyvinvointiimme. Kauniit, toimivat ja kestävät tilat ja esineet helpottavat arkeamme ja tuovat iloa elämäämme. Voimme paremmin hyvin suunnitelluissa, laadukkaissa tiloissa. Arjen sujuvuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on entistä tärkeämpää globaalien kriisien ja suurten yhteiskunnallisten muutosten paineessa.

ArkMuoto avaa uusia näkökulmia omaan rakennettuun ympäristöön. Mitä hyvä tila meille merkitsee? Tuoko se elämään esimerkiksi viihtyisyyttä, turvallisuutta, kestävyyttä, arjen sujuvuutta vai jotain ihan muuta?

Ohjelmaan on ilmoittautunut 50 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Mukana on esityksiä, seminaareja, opastettuja kierroksia, lanseerauksia, työpajoja ja paljon muuta ohjelmaa eri-ikäisille osallistujille. Luvassa on myös dokumenttielokuvia, kun Helsingissä vuosittain järjestettävä DocPoint-festivaali tuo valkokankaalle neljä kaupunkisuunnitteluun ja asukasyhteisöihin liittyvää tuoretta elokuvaa.

Tehtävänä paratiisi
Kati Juuruksen elokuva Tehtävänä paratiisi kertoo Helin & Co Arkkitehtien tehtävästä suunnitella kokonainen kaupunki Nepaliin. kuva: Inari Ylinen

Pohjoisin tapahtuma on Rovaniemellä, jossa muun muassa juhlitaan lumitaideteosnäyttelyn avajaisia. Oulussa Suomen ainoa alakouluikäisten oppilaiden ylläpitämä design-verkkokauppa, Hintan koulun hinttadesign.fi, lanseeraa Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien kunniaksi uuden, oppilaiden suunnitteleman ja valmistaman tuotesarjan.

Tammisaaressa lasten arkkitehtitoimistossa piirretään omia versioita Villa Skeppetistä ja suunnitellaan unelmien taloja. Turussa muun muassa tutustutaan puuarkkitehtuuriin Bryggman-seminaarissa ja muotoilukasvatukseen Taiteen talolla. Tampereella rakennetaan yhteisöllistä tilataideteosta Finlaysonilla, ja Jyväskylässä vietetään Aallosta punkiin -tapahtumapäivää.

Tutustu ArkMuoto 2024 -ohjelmistoon

Vuotalo
Vuotalo on Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelema, vuona 2001 avattu kulttuurikeskus Helsingin Vuosaaressa. kuva: Jussi Tiainen

Päätapahtuma järjestetään Itä-Helsingin Kulttuurikeskus Vuotalossa

Koko iltapäivän mittaisen tapahtuman esityksissä ja puheenvuoroissa pohditaan erilaisista näkökulmista sitä, millaisia ovat hyvinvointia luovat tilat – sisätiloista rakennuksiin ja kaupunkeihin ja aina maapallon mittakaavaan saakka. Erityisenä painopisteenä on paikallisuus, ja ääneen pääsevät myös lapset, nuoret ja muut kaupunkilaiset. Kulttuurikeskus Vuotalon kanssa yhteistyössä järjestettävää tapahtumaa voi seurata myös verkossa.

Ohjelmassa kuullaan Vuosaaresta sekä kaupunkisuunnittelijan että paikallisten nuorten kertomana, ja kuulemme myös tervehdyksiä tamperelaisnuorilta ja oululaislapsilta. Paljon keskustelua herättäneisiin joustaviin oppimisympäristöihin paneudutaan suunnittelijoiden, tilaajan ja tutkijan näkökulmista.

Vuosaaren lukio
ArkMuoto-ohjelmassa tutustutaan vuonna 2021 valmistuneeseen, Verstas Arkkitehtien suunnittelemaan Vuosaaren lukioon. kuva: Mika Huisman

Onnellisuuden infrastruktuuria avaa meille laajaa menestystä niittäneen arkkitehtitoimisto JKMM:n arkkitehti Samuli Miettinen, joka kertoo toimiston tuoreista, kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin luomiseen tähtäävistä töistä. Onnellisuuden syntymekanismeja tutkitaan myös uudessa amerikkalaisessa tv-dokumentissa, jonka ennakkoesityksen voi nähdä Vuotalossa.

Päivä huipentuu keskusteluun, jossa arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin ammattilaiset yrittävät vastata heille heitettyihin kiperiin haasteisiin. Haastajina on kolme rakennettua ympäristöä eri näkökulmista katsovaa yhteisöä: Vuosaaren nuorisotoimi, Arkkitehtuurikapina-Facebook-ryhmä ja RELEX-säätiö. Keskustelijoina ovat arkkitehti Tommy Lindgren Aalto-yliopistosta, maisema-arkkitehti Pia Kuusiniemi Loci Maisema-arkkitehdeilta ja palvelumuotoilija ja sistusarkkitehti Tiina Hirvanen 2Loops-muotoilutoimistosta.

Päivä päättyy juhlavasti SIO:n jakaman Vuoden kalustesuunnittelija 2024 ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton jakamien Vuoden maisema-arkkitehtuuriteko ja Vuoden nuori maisema-arkkitehti -palkintojen jakoon. Seminaarin ja verkkolähetyksen päätyttyä paikan päällä voi jatkaa keskustelua, jakaa päivän tunnelmia ja kohdata uusia ystäviä elävän musiikin ja kuplien siivittämänä.

Tutustu ja ilmoittaudu ArkMuoto 2024 -päätapahtumaan

Liputus
Helmikuun 3. päivä Suomen liput liehuvat arkkitehtuurille ja muotoilulle. kuva: Linda Peltola

Liputuspäivä 3. helmikuuta

Vuodesta 2022 sisäministeriön liputuskalenteriin on sisältynyt suositus liputtaa Alvar ja Aino Aallolle ja suomalaiselle arkkitehtuurille ja muotoilulle 3. helmikuuta, joka on maamme kansainvälisesti tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan, akateemikko Alvar Aallon syntymän vuosipäivä. Yritykset, kiinteistöt, kaupungit ja kunnat voivat siis 3. helmikuuta taas juhlistaa omaa arkkitehtuuri- ja muotoiluperintöään nostamalla Suomen lipun salkoon!

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Alvar Aalto -säätiö, Rakennustietosäätiö, Ornamo, Arkkitehtitoimistojen liitto, Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen maisema-arkkitehtiliitto, Sisustusarkkitehdit SIO, AD-museo ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Jaa kuvia hyvistä tiloista sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #arkmuoto #hyvässätilassa!

EDIT 23.1.2024: Sisäministeriö julkisti vuoden 2024 liputussuositukset tänään. Tekstistä poistettu, että suositukset julkaistaan pian.