Arkkitehtuuri- ja designmuseokilpailun ehdotukset ovat nähtävillä verkkogalleriassa
Helsingin Eteläsatamaan suunnitellun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun lähetettiin 623 ehdotusta. Kotimaisista ja kansainvälisistä asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsee syksyn aikana kolmesta viiteen ehdotusta kilpailun toiseen vaiheeseen.
Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon arkkitehtuurikilpailun ensimmäinen vaihe päättyi 29. elokuuta. Nimimerkillä jätetyt ehdotukset julkaistiin 12. syyskuuta verkkogalleriassa, ja Helsinki Design Weekin ohjelmassa kuultiin puheenvuoroja ja keskusteluja, jotka valottivat erilaisia toiveita tulevalle museolle.
Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa haettiin toiminnalliset ja taloudelliset perusedellytykset täyttäviä ehdotuksia, joista tuomaristo valitsee jatkoon 3–5 työtä. Joulukuussa 2024 julkistettavien toiseen vaiheeseen valittavien ehdotusten tekijät kehittävät suunnitelmiaan edelleen museon eri käyttäjäryhmien tarpeita vastaaviksi. Jatkoon valitut ehdotukset palkitaan kukin 50 000 eurolla, ja kilpailussa jaettava kokonaispalkintosumma on enintään 400 000 euroa.
“Tuomaristo on vaikuttunut kilpailuun osallistuneiden työryhmien innovatiivisista tulkinnoista siitä, kuinka uusi museo voi palvella yleisöjämme parhaalla mahdollisella tavalla", kertoi Kaarina Gould, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja ja juryn jäsen.
Myös Helsingin pormestari Juhana Vartiainen sanoi olevansa vaikuttunut kilpailuehdotusten korkeasta laadusta ja korosti hankkeen merkitystä kaupungin asemalle arkkitehtuurin ja muotoilun keskuksena.
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala puolestaan painotti museohankkeen kansallista merkitystä.
"Uudessa museossa kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu muotoilumme ja arkkitehtuurimme saa ansaitsemansa tilat. Suomen hallitus on vahvasti sitoutunut uuden museon toteuttamiseen, ja se tulee olemaan arvokas perintö tuleville sukupolville", ministeri Multala sanoi.
Suunnittelukilpailun järjestävät Helsingin kaupungin ja Suomen valtion omistama Kiinteistö Oy ADM sekä Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiö yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n ja Helsingin kaupungin kanssa. Kilpailun valmisteluun ovat osallistuneet myös Haahtela-kehitys ja museon kansainvälinen strateginen kumppani DVDL.
Kilpailun tulokset julkistetaan syyskuussa 2025, ja uuden museorakennuksen on suunniteltu valmistuvan vuonna 2030. Suunnittelukilpailun 13-jäseninen tuomaristo koostuu kotimaisista ja kansainvälisistä arkkitehtuurin, muotoilun, kestävän rakentamisen, museoalan ja kaupunkisuunnittelun asiantuntijoista.
Tällä viikolla uutisoitiin myös museo-organisaation henkilöstöön liittyvistä asioista, kun museonjohtajan haku avattiin. Uuden johtajan on tarkoitus aloittaa tehtävässään syksyllä 2025, ja väliaikaiseksi johtajaksi nimitettiin muun muassa Taidehallin, Ateneumin ja HAM:in johtajana aiemmin toiminut Maija Tanninen-Mattila. Elokuun lopulla organisaation viestintä- ja markkinointijohtajana aloitti strategisen viestinnän, markkinoinnin ja brändikehityksen asiantuntija Erkki Izarra.
AD-museokilpailun tuomaristo
Mikko Aho, tuomariston puheenjohtaja, arkkitehti, Kiinteistö Oy ADM:n hallituksen varapuheenjohtaja
Juha Lemström, tuomariston varapuheenjohtaja, arkkitehti, Kiinteistö Oy ADM:n hallituksen puheenjohtaja
Gus Casely-Hayford, Lontoossa 2025 avautuvan uuden V&A East -museon johtaja
Beatrice Galilee, arkkitehti, kansainvälisen The World Around -arkkitehtuuritapahtuman perustaja ja johtaja
Kaarina Gould, Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja
Salla Hoppu, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan johtava arkkitehti
Beate Hølmebakk, oslolaisen Manthey Kula -arkkitehtitoimiston osakas, arkkitehti ja professori
Riitta Kaivosoja, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepoliittisen osaston ylijohtaja
Matti Kuittinen, arkkitehti, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kestävän rakentamisen professori
Sari Nieminen, arkkitehti, yrittäjä
Miklu Silvanto, muotoilija, yrittäjä, AD-museo Oy:n hallituksen jäsen
Anni Sinnemäki, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari
Hannu Tikka, arkkitehti, Arkkitehtityöhuone APRT:n osakas