Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuuri- ja designmuseo lähtee museon seinien ulkopuolelle

Terassialue kesäaikaan.

Maarit Hohteri / Kulttuurikeskus Stoa

Arkkitehtuuri- ja designmuseon hanke selvittää, miten toteuttaa aidosti vaikuttavaa osallistavuutta sekä uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon suunnittelussa että yhteiskunnassa laajemmin. Arkkitehtuuria laatikon ulkopuolella -hankkeen työryhmä kutsuu kaupunkilaiset mukaan penkkityöpajaan.

Arkkitehtuuri- ja designmuseon yhteisölähtöisessä Arkkitehtuuria laatikon ulkopuolella -hankkeessa museotyötä viedään museon seinien ulkopuolelle. Museo työskentelee yhdessä kaupunkilaisten kanssa ja etsii uusia tapoja, joilla paikalliset yhteisöt pääsevät vaikuttamaan omaan lähiympäristöönsä ja osallistumaan museotyöhön.

Hankkeen tavoitteena on kehittää toimintamalli museorakennusten ulkopuolella tehtävään museotyöhön ja selvittää, miten aito osallisuus voi toteutua Etelärantaan suunnitteilla olevassa tulevassa museorakennuksessa sekä yhteiskunnassa laajemmin.

Museo järjesti avoimen haun, jonka kautta valittiin työryhmä johtamaan hanketta ja suunnittelemaan, mitä hankkeessa tehdään ja mihin hankebudjetti käytetään. Työryhmä päätti toteuttaa penkkityöpajan, jossa kaupunkilaiset pääsevät yhdessä rakentamaan omanlaisiaan julkisen tilan kalusteita valmiista osista kokoamalla.

"Suunnitelma nousi toiveesta luoda paikkoja yhdessäololle ja lepäämiselle julkisessa tilassa. Penkkipajan kautta osallistujat voivat omin käsin luoda yhteistä tilaa ja merkitä itselleen tai yhteisölleen tärkeitä paikkoja kaupungissa", kuvailee työryhmän jäsen Nuura Naboulsi.

Työryhmä kuvaa penkkipajaa turvallisena tilana, jossa voi kokeilla, pitää hauskaa sekä rakentaa ja maalata yhdessä. Lokakuun viimeisenä viikonloppuna, 26. ja 27. lokakuuta, Kulttuurikeskus Stoa ja sen viereinen aukio muuttuvat avoimeksi työpajaksi osana Stoan 40-vuotisjuhlaa. Työpajan lopussa osallistujat vievät penkkejä haluamiinsa paikkoihin kaupungin yhteisöjen käyttöön.

"Penkkien kautta haluamme kommentoida sitä, kuka saa käyttää julkista tilaa. Vihamielistä ja poissulkevaa arkkitehtuuria voidaan vastustaa esimerkiksi jatkamalla puistonpenkkejä niin, että niillä voi makoilla", kertoo työryhmän jäsen Kamaludin Abdulla.

Lue lisää tapahtumasta täältä.