Arkkitehtipäivässä jaetut palkinnot juhlistavat terveellistä elinympäristöä ja vuoden diplomityötä

Miina Jutila
Suomen Arkkitehtiliitto jakoi perjantaina 4. huhtikuuta Arkkitehtipäivässä Otto-Iivari Meurman -palkinnon tunnustuksena hyvän elinympäristön edistämisestä sekä nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinnon parhaalle arkkitehtuurin alan diplomityölle.
Safa on myöntänyt Otto-Iivari Meurman -palkinnon Oulun yliopiston yhdyskuntasuunnittelun professorille Helka-Liisa Hentilälle. Wuorio-palkinnon saa Aalto-yliopistosta valmistunut Nhung Pham. Palkinnot jaettiin Helsingissä perjantaina 4. huhtikuuta osana Arkkitehtipäivän ohjelmaa.
Liikuntakaavoituksen kehittäjä ja vastustuskykyisten kaupunkien tutkija
Otto-Iivari Meurman -palkinto myönnetään arkkitehdille tai arkkitehtiryhmälle hyvän elinympäristön edistämisestä. Helka-Liisa Hentilä on työskennellyt vuodesta 2003 alkaen yhdyskuntasuunnittelun professorina Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä, toiminut Oulun yliopiston koulutusrehtorina (2015–2020), arkkitehtuurin tiedekunnan dekaanina ja teknillisen tiedekunnan varadekaanina. Hän on johtanut useita Suomen Akatemian, Euroopan Unionin, ministeriöiden, teollisuuden, säätiöiden ja kuntien rahoittamia monitieteisiä tutkimushankkeita.
”Hentilä on edistänyt ansiokkaasti arkiliikuntaan kannustavien ja terveellisten elinympäristöjen suunnittelua sekä tutkimustiedon yhdistämistä käytännön yhdyskuntasuunnitteluun. Hän on hyödyntänyt arkkitehtiosaamistaan ihailtavan monipuolisesti ja poikkitieteellisesti”, palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Kaila perustelee.

Helka-Liisa Hentilä on Liikuntakaavoitus.fi -verkkosivuston keskeinen kehittäjä. Sivusto esittelee matalan kynnyksen liikuntaan kannustavan elinympäristön suunnittelua ja rakentamista. Liikuntakaavoitus.fi on tarkoitettu kansalaisten, suunnittelijoiden ja päättäjien hyödynnettäväksi.
Hentilä on johtanut monitieteistä strategisen tutkimuksen konsortiohanketta Vastustuskykyinen kaupunki - kaupunkisuunnittelu pandemioiden ennaltaehkäisyn välineenä. Hankkeessa on tutkittu kaupunkiympäristöjen roolia ja kaupunkisuunnittelun mahdollisuuksia tartuntatautien ennaltaehkäisyssä ja pandemioiden torjunnassa.
“Arkiliikuntaan kannustavien elinympäristöjen suunnittelu ja toteutus tulisi nähdä investointina kansalaisten hyvinvointiin ja terveyden edistämiseen. On tärkeää, että myös kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjät ymmärtävät tämän yhteyden”, Hentilä muistuttaa alue- ja kuntavaalien alla.
Hentilä on valtion liikuntaneuvoston tutkimus-, ennakointi- ja arviointijaoston jäsen (2020–2023, 2023–). Hän on saanut kahdesti Kunnossa kaiken ikää -olosuhdepalkinnon (2006, 2019) liikunnan olosuhteita edistävästä yhdyskuntasuunnittelun tutkimustyöstä sekä 15 palkintoa arkkitehtuurikilpailuista.
Palkittu diplomityö tutkii asumisen muuntojoustavuutta pelin kautta
Nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinnon saaneen Nhung Phamin diplomityö käsittelee asunnon muuntojoustavuutta eri elämäntilanteissa. Diplomityössään The Game of Life: Exploring Play as an in-depth qualitative housing preference study method to uncover users’ tacit knowledge towards spatial modification in response to life changes Pham kehitti pelin tutkiakseen asunnon muuntojoustavuutta. Pelaajat muokkaavat kuvitteellista asuntoaan pienoismallimaisella pelilaudalla, muuttuvien elämäntilanteiden mukaan.
”Työ nostaa oivaltavasti esiin asukkaiden hiljaisen tiedon suunnittelun voimavarana. Asunnon muuntojoustavuus on aina ajankohtainen aihe. Työssä on vankka teoreettinen pohja ja asuntopeli on toteutettu hauskasti ja kekseliäästi”, finalistit valinnut arkkitehti, AOR Arkkitehtien osakas Mikki Ristola perustelee. ”Aihepiiriä ja pelin käyttöä osallistavan suunnittelun työkaluna on pohjustettu perusteellisella tausta-analyysillä. Pelit on kuvitettu kauniisti ja pelaajien haastattelut ja keskustelut on dokumentoitu tarkasti.”

”Asuntosuunnittelu on ollut intohimoni opintojen alusta lähtien. Kun ympäristö- ja energiakriisit pahenevat ja luonnonvarat käyvät yhä niukemmiksi, ymmärrys muuntojoustavasta asumisesta on erityisen tärkeää”, Pham sanoo.
Phamin mukaan asukkaiden käyttäytymisen syvällinen ymmärtäminen on avain toimivien asumisratkaisujen suunnitteluun. Peli valikoitui tutkimuskeinoksi, koska se tarjoaa Phamin mukaan tehokkaan keinon tuoda esiin piilevää käyttäytymistä, joka jää arjessa huomaamamatta.
”Pelit voivat simuloida todellisia tilanteita. Pelaajana voi myös toimia vapaammin ja paljastaa mieltymyksiä ilman ulkoisia paineita”, Pham sanoo.
Nhung Phamin työn valvojana toimi arkkitehti Antti Lehto ja ohjaajana Anne Tervo.

Gerda ja Salomo Wuorion mukaan nimetty palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle. Ehdolla palkinnon saajaksi on kustakin kolmesta arkkitehtuurin opetusta tarjoavasta yliopistosta parhaaksi valittu arkkitehtuurin diplomityö.
Oulun yliopiston parhaaksi diplomityöksi valikoitui Hanna Turtisen työ Varpuniemen tilan rakennushistoriaselvitys ja restaurointisuunnitelma, joka käsittää selvityksen Inarin Sevettijärvellä sijaitsevan saamelaisen Varpuniemen tilan historiasta ja nykytilasta sekä suunnitelman tilan päärakennuksen restauroinnista.
Tampereen yliopiston parhaaksi työksi nousi Sanni Hujasen diplomityö Kenen Nälkälinnanmäki? Neljä näkökulmaa Nälkälinnanmäen rakennussuojelu- ja kaavoituskiistaan. Työ käsittelee Savonlinnan Nälkämäen puiston ja kirjaston historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta neljän eri teoreettisen viitekehyksen kautta.