Takaisin artikkeleihin

Arkkitehdit ilman rajoja – suomalaisarkkitehtien kokemuksia työskentelystä globaalissa etelässä

KW PHOTO HIGHRES JUHA ILONEN DSC 01106

Juha Ilonen

Useat suomalaisarkkitehdit ovat vuosikymmenten aikana työskennelleet globaalin etelän maissa eri tavoilla ja erilaisissa organisaatioissa. Tätä työtä pyritään nyt kartoittamaan. Arkkitehtuuri- ja designmuseossa järjestettävässä seminaarissa keskustellaan suomalaisten arkkitehtien roolista kehittyvissä maissa.

Kehittyvissä maissa vaikuttaneita suomalaisarkkitehteja arvioidaan olevan noin 150–200. Asiasta ei kuitenkaan ole tehty aikaisemmin kattavaa kartoitusta.

Vuosikymmenten aikana sekä työympäristö että työtehtävät ovat muuttuneet. 1960-luvulta lähtien on rakennettu kansainvälisiä instituutioita ja suunniteltu ja toteutettu infrastruktuuriin keskittyneitä hankkeita, ja painopiste on sittemmin siirtynyt kyvykkyyksien kasvattamiseen sekä yhteistyöhön kansalaisjärjestöjen kanssa. Yhä useammin työ on kohdemaan ulkopuolelta tehtävää konsultointia. Ylhäältä alas -näkökulma ei enää toimi, ja vastuu on paikallisilla organisaatioilla, jotka myös määrittelevät itse omat tarpeensa.

Ihmisillä on kautta aikojen ollut tarve tuntea maailmaa ja vaikuttaa ympäristöönsä, mutta tällä hetkellä kolonialismin perintö näyttäytyy ongelmallisena. Yhteistyötä yli maanosien ja kulttuurirajojen kuitenkin tarvitaan, sillä valtavat ilmastonmuutokseen ja luontokatoon liittyvät haasteet on ratkaistava yhteistyössä sekä paikallisesti että globaalisti.

Joulukuussa 2024 Arkkitehtuuri- ja Designmuseossa toteutetaan seminaari, jossa kartoitetaan suomalaisten arkkitehtien roolia globaalissa etelässä. Tilaisuudessa haluamme kuulla kokemuksia ja pohtia, mitä voimme oppia tulevaisuutta varten. 

Millaisena globaaliin etelään suuntautuneen suunnittelun perintö näyttäytyy? Onko suomalaisella arkkitehdilla roolia globaalin etelän kanssa tehtävässä yhteistyössä tulevaisuudessa? Kokoamme myös tietoa henkilöistä, jotka ovat kiinnostuneet osallistumaan jatkotyöskentelyyn. Tilaisuudessa kuullaan myös aiheesta tekeillä olevasta tutkimuksesta ja siitä, kuinka tutkimushankkeeseen voi osallistua.

Tilaisuuden järjestää työryhmä, johon kuuluvat Hennu Kjisik, Veikko Vasko, Essi Lamberg, Helena Sandman, Inari Virkkala, Tuuli Kassi ja Tarja Laine. Tilaisuuden tukijoita ovat Suomen Arkkitehtiliitto ja Arkkitehtuuri- ja Designmuseo sekä kansalaisjärjestö Ukumbi.

Tutustu seminaarin ohjelmaan täältä.