Ark Rex tekee arkkitehtuurielokuvien välilaskun Lasipalatsiin
Rehab (2023), ohj. Bêka & Lemoine
Ark Rex -arkkitehtuurielokuvafestivaali tuo välivuotenaan yhden illan mittaisen ohjelmiston Lasipalatsin Bio Rexiin. Tällä kertaa ohjelma puhuttelee arkkitehtien ja suuren yleisön lisäksi erityisesti myös lääkäreitä ja terveydenhoidon alojen ihmisiä.
Kaksipäiväinen arkkitehtuurielokuvafestivaali Ark Rex on vuodesta 2019 alkaen tuonut Lasipalatsiin ajankohtaisia arkkitehtuurielokuvia ja niiden tekijöitä. Varsinainen festivaali on taas vuorossa ensi vuonna, mutta nyt välivuotena saamme kokea yhden illan mittaisen bonusohjelmiston, kun Ark Rexin "välilasku" järjestetään 21. marraskuuta Bio Rexissä.
Ohjelmassa on ajankohtaisia lyhtelokuvia, jotka johdattelevat seuraavan vuoden festivaalin teemoihin. Berliinissä toimivan Bplus.xyz-arkkitehtuurikollektiivin elokuva Mäusebunker kertoo berliiniläisen Charité-sairaalan entisestä koelaboratoriosta, joka halutaan toiminnan loppumisesta huolimatta säilyttää, korjata ja ottaa kokonaan uuteen käyttöön.
Ohjelmassa on myös pidempi elokuva Bplusin hankkeesta kampittaa kelvollisten rakennusten turhaa purkamista. HouseEurope!-hankkeen tavoitteena on vaikuttaa EU:n tasolla lainsäädäntöön, jotta käyttökelpoisten rakennusten purkaminen saataisiin aisoihin. Haastateltavina elokuvassa on esimerkiksi edustajia maineikkaista arkkitehtitoimistoista, kuten Pritzker-palkitut arkkitehtitoimistot Lacaton & Vassal ja Herzog & deMeuron.
Maarten Vanden Abeelen lyhytelokuva vuonna 2024 Alvar Aalto -mitalilla palkitun arkkitehti Marie-José Van Heen suunnittelemasta yksityistalosta antaa esimakua arkkitehdin hienostuneesta ja ihmistä kunnioittavasta suunnitteluotteesta.
Lyhytelokuvien lisäksi illan ohjelmassa nähdään Ila Bêkan ja Louise Lemoinen elokuva Rehab (From Rehab) sekä Sven Blumen elokuva Lewerentz – Divine Darkness.
Rehab vie katsojat maailmankuulujen arkkitehtien suunnittelemaan sveitsiläiseen kuntoutusklinikkaan. Paikan kokonaisvaltainen arkkitehtuuri, puutarhat ja sisäpihat sekä sen holistiset kuntoutusmenetelmät tekivät vaikutuksen elokuvantekijäLouise Lemoineen. Rakennuksen ovat suunnitelleet Pritzker-palkitut Jacques Herzog ja Pierre de Meuron toimistoineen. Elokuvantekijäkaksikko Bêka & Lemoine on halunnut tehdä silmiämme – ja toivottavasti myös hoitorakennusten tilaajien silmiä – avaavan elokuvan huolellisesti suunnitellun ja toteutetun arkkitehtuurin merkityksestä hyvinvoinnille.
Lewerentz – Divine Darkness -elokuvan keskiössä on maineikas arkkitehti Sigurd Lewerentz (1885–1975). Elokuva johdattaa katsojansa Ruotsiin, jossa sijaitsee kaunis ja vaikuttava Skogskyrkogårdenin hautausmaa. Hautausmaa perustuu Lewerentzin ja Gunnar Asplundin arkkitehtuurikilpailuvoittoon ja on esimerkki arkkitehtuurin ja maisema- ja puutarhataiteen ainutlaatuisesta yhteensulautumisesta. Lewerentz tunnetaan ennen kaikkea kirkkorakennuksistaan sekä Malmön itäisestä hautausmaasta ja sen radikaalista kukkakioskista.
Elokuvan ohjaaja Sven Blume saapuu paikalle esittelemään elokuvansa, jonka pääpaino on Lewerentzin urassa sekä tämän elämässä ja tinkimättömässä persoonassaan. Elokuvassa haastatellaan muun muassa Amos Rex -taidemuseon nykyistä johtajaa Kieran Longia ja arkkitehti Juhani Pallasmaata, jonka puheenvuoro kuullaan ennen esitystä.
Aloitteen Ark Rex -arkkitehtuurielokuvafestivaalin perustamisesta teki vuonna 2018 arkkitehti Tarja Nurmi, ja tapahtuma luotiin yhteistyössä Amos Rex -taidemuseon ja erityisesti intendentti Kaj Martinin kanssa.
Välivuoden 2024 tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtumasta on vastannut työryhmä, jonka jäseniä ovat ohjelman kuratoineen Tarja Nurmen lisäksi arkkitehdit Elizaveta Parkkonen, Helena Teräväinen, Jari Laiho ja Niklas Mahlberg. Arkkitehtuuri- ja Designmuseota edustaa vs. tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö Petteri Kummala.
Lue lisää Ark Rexistä ja katso ohjelma tästä linkistä.