Archinfon ja yliopistojen harjoitteluohjelma Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa jatkuu
Miina Jutila
Pandemian keskeyttämä harjoitteluohjelma toteutetaan taas vuoden 2023 arkkitehtuuribiennaalissa. Haku Suomen paviljongin näyttelyharjoitteluun on avoinna 12.12. saakka.
Suomen paviljongin harjoitteluohjelmaan valitaan kolmesta arkkitehtuurin opetusta tarjoavasta yliopistostamme yhteensä yhdeksän arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin tai sisustusarkkitehtuurin opiskelijaa. Harjoittelijat viettävät reilut kaksi kuukautta Venetsiassa, jossa he huolehtivat Suomen paviljongin näyttelyn avoinna pitämisestä ja valvonnasta. Harjoitteluohjelma toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston ja Oulun yliopiston kanssa.
“Venetsian arkkitehtuuribiennaali on hieno mahdollisuus toteuttaa kansainvälinen harjoittelu osana opintoja”, sanoo professori Panu Lehtovuori, joka vastaa harjoitteluohjelmasta Tampereen yliopistossa.
“Voimme ohjata opiskelijoita tekemään havaintoja ja oppimaan kaikesta, mitä ajanjakso Venetsiassa tuokaan tullessaan. Yhdessä Archinfon kanssa toteutettava harjoittelu tuo opiskelijoille arvokasta kokemusta puhua arkkitehtuurista kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä, eri kielillä ja eri konteksteissa.”
Aalto-yliopistossa harjoittelusta vastaa professori Jenni Reuter ja Oulun yliopistossa professori Janne Pihlajaniemi. Tavoista sisällyttää harjoittelu osaksi opintoja sovitaan yksilöllisesti. Harjoittelu vastaa viittä opintopistettä, ja se soveltuu parhaiten maisterivaiheen opiskelijoille.
Suomen paviljongin kasvot
Archinfo vastaa kaikista harjoittelun käytännön järjestelyistä, kuten asunnosta Venetsiassa, kattavasta ohjeistuksesta ja työn ohjauksesta paikan päällä. Harjoitteluohjelma toteutettiin ensimmäisen kerran vuoden 2018 arkkitehtuuribiennaalissa, ja sen pohjalta ohjelmaa on kehitetty muun muassa niin, että samanaikaisesti Venetsiassa on kolme harjoittelijaa.
Vuoden 2018 harjoitteluohjelmaan osallistui yhteensä kuusi opiskelijaa kaikista kolmesta yliopistosta. Sekä opiskelijoiden että Archinfon kokemukset harjoittelusta olivat hyvin positiiviset. Käytännön toimien, paviljongista huolehtimisen ja näyttelyvalvonnan, lisäksi harjoittelijat toimivat Mind-Building-näyttelyn oppaina ja yleisemmin suomalaisuuden sanansaattajina. Kirjastoarkkitehtuurinäyttelyn vieraat saivatkin kuulla iloisen tervetulotoivotuksen: ”Welcome to a Finnish Library”.
Lue harjoittelijoiden ajatuksista ja tunnelmista tästä linkistä.
Harjoittelu sisältää myös viestinnällisiä tehtäviä. Vuonna 2018 Archinfo pyysi harjoittelijoita tuottamaan sisältöjä Archinfon Instagramiin teemalla ”Detail of the Day”. Erilaisista näyttelyyn, Suomen paviljonkiin ja venetsialaiseen elämään liittyvistä kuvista ja ajatuksista syntyi sympaattinen lähes 200 julkaisun sarja, jota seurattiin innolla. Harjoittelijat kirjoittivat myös artikkeleita biennaalin oheistapahtumista.
Lue Irina Garnetsin jutut Mind-Building-oheistapahtumasta ja Pohjoismaisen paviljongin keskustelusta.
Lue Ella Müllerin juttu ”Arkkitehtuuribiennaali on arkkitehtuurista kommunikointia”.
Suomi-lähettiläinä kansainvälisellä kentällä
Vuoden 2021 biennaalissa harjoitteluohjelmaa ei voitu toteuttaa, koska edelleen jatkunut koronatilanne aiheutti riskejä ja hankaluuksia, joille suomalaisopiskelijoita ei haluttu altistaa. Harjoittelijat oli kuitenkin jo edellisvuonna valittu, sillä 17. arkkitehtuuribiennaalin piti alun perin aueta toukokuussa 2020, kunnes koronapandemia siirsi biennaalia ensin kolmella kuukaudella ja lopulta vuodella eteenpäin. Näyttelyvalvonta ja opastukset päädyttiin toteuttamaan paikallisen yrityksen voimin.
“Oli harmillista, että innokkaina Venetsiaan pääsyä odottaneet harjoittelijamme joutuivat ensin pariin kertaan muuttamaan suunnitelmiaan ja lopulta pettymään, kun harjoitteluohjelmaa ei voitu järjestää”, kertoo Archinfon tuottaja Sini Parikka, joka toimii biennaalihankkeen projektipäällikkönä.
“Paikallisten ammattioppaiden kanssa kaikki sujui hyvin, mutta olemme iloisia, että seuraavassa biennaalissa voimme taas tarjota kokemuksia suomalaisopiskelijoille ja samalla kartuttaa tulevaisuuden arkkitehtuurinäyttelyosaamista Suomessa. Molempina aiempina kertoina saimme valtavan hyviä hakemuksia, ja odotamme innolla tämän vuoden harjoitteluhaun tuloksia.”
Harjoittelu tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden olla osallisena maailman suurimmassa ja arvostetuimmassa arkkitehtuuritapahtumassa. Harjoittelija pääsee tutustumaan näyttely- ja tapahtumatuotantoon sisältä päin. Kansainvälisessä kontekstissa toimiessaan harjoittelija oppii vuorovaikutustaitoja ja kartuttaa verkostojaan, ja Venetsiassa eläminen on sekin jo kokemus itsessään.
Näiden kokemusten tarjoaminen ja toisaalta niistä syntyneiden oppien tuominen takaisin Suomeen on Archinfolle tärkein syy toteuttaa harjoitteluohjelma. Näyttelyvieraille asialle omistautuneista suomalaisoppaista syntyy korvaamatonta lisäarvoa, kun heiltä voi kysyä mitä vain Suomeen liittyvää – vuonna 2018 harjoittelijat keskustelivat kävijöiden kanssa usein muun muassa demokratiasta, kirjastolaitoksesta ja, yllättävää kyllä, turpeesta. Harjoittelijat toimivatkin Suomen ulkoministeriön omistamassa paviljongissa todellisina Suomi-lähettiläinä.