Alvar Aalto -symposiumissa pohditaan arkkitehdin muuttuvaa roolia
Alvar Aalto -säätiö
16. Alvar Aalto -symposium järjestetään Jyväskylässä 22.–23. elokuuta.
Rakennetulla ympäristöllä on suuri merkitys ilmastonmuutoksessa, myös sen torjunnassa. Vastuu ympäristönsuojelusta, kestävästä kehityksestä ja jopa yhteisöjen selviytymiskeinoista kasvaa entisestään. Miten muutokset ja vastuu näkyvät arkkitehdin työssä?
Kolmen vuoden välein järjestettävän kansainvälisen Alvar Aalto -symposiumin teemana on tänä vuonna "The weight of architecture". Symposiumin englanninkielistä pääohjelmaa 22.–23.8. voi seurata paikan päällä Jyväskylän yliopiston juhlasalissa tai virtuaalisesti.
Aloituskeskustelussa torstaina 22. elokuuta Aalto2-museokeskuksessa puhutaan planeetan rajoista sekä ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä. Kaikille avoimesta keskustelusta vastaavat Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja Oulun yliopisto.
Pääohjelma jatkuu Jyväskylän yliopiston pääsalissa, ja ensimmäisen osan teemana on ympäristö. Mukana ovat Pritzker-palkitut arkkitehdit Yvonne Farrell ja Shelley McNamara Grafton-arkkitehdeilta Dublinista, arkkitehtuurihistorioitsija Barnabas Calder Liverpoolin yliopistosta, ALA-arkkitehtien osakkaat Juho Grönholm, Antti Nousjoki ja Samuli Woolston sekä ilmastotutkija, IIASA:n johtaja John Schellnhuber Laxenburgista Wienistä.
Safan isännöimässä keskustelussa liikutaan rahan, politiikan ja vallan kysymyksissä, ja mukana keskustelemassa on muun muassa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, arkkitehti Anders Adlercreutz. Torstai huipentuu viidennentoista kansainvälisen Alvar Aalto -mitalistin julkistamiseen ja illanviettoon Aalto2:ssa.
Toisen seminaaripäivän, perjantain 23. elokuuta, teemoja ovat resurssit ja arkkitehtuuri - arkkitehdin työ nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Resursseista alustavat rakennusmateriaalien ilmasto- ja luontovaikutusten vertailualusta Materialistingin toimitusjohtaja Hilda Rantanen, apulaisprofessori David Benjamin Columbian yliopistosta (GSAPP) New Yorkista, Biohmin perustaja Ehab Sayed Lontoosta sekä arkkitehti, projektipäällikkö Thomas Brogren Realdaniasta Kööpenhaminasta.
Arkkitehtuurin painoarvoa puntaroivat Tukholman KTH:n arkkitehtuurin historian ja teorian professori, kirjailija Helena Mattsson sekä arkkitehdit Emma Johansson ja Willem van Bolderen Studio Puistosta. Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon keskustelussa Exhibiting care and repair ovat mukana Venetsian arkkitehtuuribiennaalin 2025 Suomen paviljongin kuraattorit Matti Jänkälä ja Ella Kaira sekä Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kuraattori Kaisa Karvinen. Keskustelun moderoi Archinfon Miina Jutila.
Perjantain kohokohtia on Suomen-ensi-iltansa Jyväskylässä saava Bêka & Lemoinen elokuva The Sense of Tuning, joka on lämminhenkinen muotokuva edellisestä, vuoden 2020 Alvar Aalto -mitalistista, arkkitehti Bijoy Jainista ja tämän Studio Mumbaista. Elokuvaesitys on kaikille avoin.
Symposiumin oheisohjelmassa on muun muassa risteily, opastettuja kierroksia Jyväskylän Aalto-kohteissa sekä opastetut bussikierrokset Aalto West (Villa Mairea ja Paimion parantola, täynnä) ja Aalto East (Kolmen ristin kirkko, Imatra ja Sunilan asuinalue).
Alvar Aalto -symposium on Jyväskylässä joka kolmas vuosi järjestettävä kansainvälinen nykyarkkitehtuurin keskustelufoorumi, jonka tuottaa Alvar Aalto -akatemia. Modernin arkkitehtuurin korjauksen ja suojelun täydennyskoulutukseen sekä seminaaritapahtumiin keskittyvä Alvar Aalto -akatemia on osa Alvar Aalto -säätiötä. Archinfo on yksi symposiumin kumppaneista.
Lisätietoja ohjelmasta ja lippukauppa löytyvät täältä.