Takaisin artikkeleihin

AFKS-arkkitehdeille on myönnetty arvostettu pohjoismainen palkinto, Prins Eugen -mitali

Kolme miestä seisomassa kadulla, linnarakennuksen edessä.

AFKS

Arkkitehdit Jari Frondelius, Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä vastaanottivat Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaan jakamat mitalit kuninkaanlinnassa Tukholmassa 14. marraskuuta 2024.

Teksti: Miina Jutila

Prins Eugen -mitali on Ruotsin kuningas Kustaa V:n vuonna 1945 prinssi Eugenin 80-vuotispäivän kunniaksi perustama palkinto. Mitali myönnetään vuosittain pohjoismaisille taiteilijoille merkittävästä taiteellisesta työstä.

Tänä vuonna Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä -toimiston perustajaosakkaat, arkkitehdit Jari Frondelius, Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä palkittiin mitaleilla. Palkintoperusteluissa sanotaan, että heidän erityisesti koulu- ja päiväkotirakennuksista tunnettu toimistonsa on töissään kyennyt yksinkertaisilla, luovilla ratkaisuilla luomaan arkkitehtonisen elämyksen ja lämpimän, innostavan ilmapiirin, jonka keskiössä on lasten viihtyvyys.

Lisäksi perusteluissa todetaan, että AFKS:n työ keskittyy kestäviin ja taloudellisiin ratkaisuihin. Arkkitehtien perehtyneisyyttä perinteisiin, vikasietoisiin ratkaisuihin kiitellään vaihtoehtona nykypäivän liian teknologiariippuvaisille menetelmille. Palkintoperustelujen mukaan AFKS on kokonaisvaltaisen lähestymistapansa ansiosta hyvä esimerkki siitä, mitä näin voidaan saavuttaa.

Ennen Frondeliuksen, Kepon ja Salmenperän saamia mitaleja palkinto on sen 80-vuotisen historian aikana myönnetty kuudelle suomalaisarkkitehdille: Alvar Aalto 1954, Viljo Revell 1963, Reima Pietilä 1981, Juha Leiviskä 1994, Kristian Gullichsen 2004 ja Rainer Mahlamäki 2017.

”Saamamme kunnianosoitus yllätti meidät täysin. Tuntuu uskomattomalta, että meidän työmme on tällä tavalla noteerattu suurten suomalaisarkkitehtien rinnalle. Nöyrinä ja suurella kiitollisuudella otimme Ruotsin kuninkaalta Kaarle XVI Kustaalta vastaan nämä arvostetut mitalit”, sanoo Juha Salmenperä.

”Palkinto myönnettiin toimistomme työlle, johon on 26 vuoden aikana osallistunut suuri joukko kollegoitamme. Olemme myös saaneet työskennellä valveutuneiden tilaajien kanssa. Mielestämme palkinto on kunnianosoitus meille kaikille ja laajemmin myös suomalaiselle arkkitehtuurille”, sanoo Jaakko Keppo.

”Pyrimme töillämme luomaan vastuullista, pitkäikäistä arkkitehtuuria ja merkityksellisiä paikkoja, jotka koskettavat ihmistä tunnetasolla. Saamamme huomionosoitus korostaa vastuutamme hyvän ja kestävän ympäristön luomisessa, niin ihmisen, alueen kuin planeetan mittakaavassa, ja valaa uskoa siihen, että olemme oikealla tiellä”, sanoo Jari Frondelius.

AFKS tunnetaan kouluista, päiväkodeista ja puuarkkitehtuurista

Frondelius, Keppo ja Salmenperä perustivat AFKS-toimistonsa vuonna 1998 voitettuaan Korson kirkon ja seurakuntakeskuksen arkkitehtuurikilpailun. Sittemmin toimisto on erikoistunut oppimisympäristöjen suunnitteluun, ja koulu- ja päiväkotirakennuksia heidän työluettelossaan on yhteensä jo yhdeksäntoista.

Vuonna 2023 AFKS voitti Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon Tuusulaan suunnittelemastaan puurakenteisesta Martta Wendelin -päiväkodista. Kaikki toimiston viimeaikaiset koulu- ja päiväkotirakennukset ovat olleet puuarkkitehtuuria.

“Haluamme käyttää rakennusmateriaaleja, joiden luoma tunnelma on lämmin ja joita on miellyttävä koskettaa. Arkkitehtuurin tunnetasolle pääseminen edellyttää vahvaa eläytymistä käyttäjän kokemusmaailmaan, jotta syntyisi kokemus heitä varten rakennetusta erityisestä paikasta. Rakennusaineina ovat materiaalien lisäksi arkkitehtuurin perusasiat: mittakaava ja valo. Mielestämme onnistunut arkkitehtuuri syntyy yksinkertaisista ja selkeistä periaatteista”, sanoo Jari Frondelius.

Hopealaakson päiväkoti
Hopealaakson päiväkoti valmistui vuonna 2021 Helsingin Kruunuvuorenrantaan. kuva: Hannu Rytky

“Suunnittelutyö lähtee aina liikkeelle rakennuspaikasta, mutta tontin fyysisten ominaisuuksien lisäksi alueen abstraktit ominaisuudet on sisäistettävä ja otettava huomioon. Onnistunut rakennus tarjoaa yksinkertaisin ja vähäeleisin keinoin monitasoisen, arkea ylevöittävän kokemuksen. Koulut ja päiväkodit ovat paitsi alueensa tärkeitä julkisia rakennuksia ja yhteisöllisyyden luojia, ne ovat myös käyttörakennuksia, joissa korostuu kestävyys ja taloudellisuus. Rakennuksen on oltava kestävä osa ympäristöään”, sanoo Jaakko Keppo.

“Pitkäikäisyys on itsestään selvä kriteeri suunnittelutyössämme. Toivomme, että suunnittelemiemme rakennusten olemus ja luonne voivat vuosien kuluessa kehittyä, sillä vaikka rakennus suunnitellaan tarkasti tiettyä käyttöä varten, sen pitää sopeutua myös tulevaisuuden muuttuviin tarpeisiin ja uudenlaisiin toimintoihin. Toivomme myös, että vanhan rakennuksen korjaus ja uudelleenkäyttö olisi aina ensisijaista rakennuksen purkamisen sijaan”, sanoo Juha Salmenperä.

Oppimisympäristöjen lisäksi Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä suunnittelee muitakin julkisia rakennuksia sekä niiden korjauksia. Työn alla on esimerkiksi ensi vuonna Korkeasaareen valmistuva uusi puurakenteinen sisääntulorakennus, ja tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkintofinalistina oli Aarno Ruusuvuoren suunnitteleman, vuonna 1965 valmistuneen betonibrutalistisen Tapiolan kirkon ja seurakuntakeskuksen korjaus.

Arvostettu pohjoismainen taidepalkinto

Prins Eugen -mitali myönnetään vuosittain 5. marraskuuta, prinssin syntymäpäivänä. Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa luovutti tämänvuotiset mitalit 14. marraskuuta. Jari Frondeliuksen, Jaakko Kepon ja Juha Salmenperän ohella mitalin saivat muotoilija ja taiteilija Carina Seth Andersson, valokuvaaja Gerry Johansson sekä taiteilija, professori Anette Senneby. Kaikki muut tämänvuotiset mitalistit ovat ruotsalaisia.

AFKS kuninkaanlinnassa
Mitalistit Carina Seth Andersson, Gerry Johansson ja Anette Senneby kuningas Kaarle XVI Kustaan ja kuningatar Silvian vasemmalla puolella ja Jari Frondelius, Jaakko Keppo ja Juha Salmenperä oikealla. kuva: Jonas Borg

Aiempien vuosien suomalaismitalisteja muilta kuin arkkitehtuurin alalta ovat esimerkiksi kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen, muotoilija Kaj Franck, kuvanveistäjä Kain Tapper, muotoilija Tapio Wirkkala, tekstiilitaiteilija Vuokko Eskolin-Nurmesniemi, muotoilija Oiva Toikka, kuvanveistäjä Martti Aiha ja muotoilija Eero Aarnio.

Muissa pohjoismaissa vaikuttaneista arkkitehdeista mitalin ovat saaneet muun muassa Sigurd Lewerentz (Ruotsi), Sverre Fehn (Norja), Henning Larsen (Tanska), Johan Celsing (Ruotsi), Ralph Erskine (Ruotsi), Gert Wingårdh (Ruotsi), Jan Gehl (Tanska), Lene Tranberg (Tanska) ja Dorte Mandrup (Tanska).

Prins Eugen -mitali jaettiin tänä vuonna 78. kerran. Ruotsin kuningashuone on kahta vuotta lukuun ottamatta jakanut mitalin vuosittain vuodesta 1945 lähtien.