Hyppää sisältöön
Logo "Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät", alla sinisellä aaltokuvisoisella pohjalla teksti "3. helmikuuta liputuspäiväksi".

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 2022: Kestokulttuuri

3. helmikuuta liputetaan Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun puolesta! Vuodesta 2012 vietetty Arkkitehtuurin päivä on laajentunut arkkitehtuurin ja muotoilun yhteiseksi, useamman päivän kestoiseksi tapahtumasarjaksi. Päivillä juhlistetaan arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä arjessamme ja juhlassamme.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään 3.–6.2.2022 teemalla ’Kestokulttuuri’. Tavoitteena on kiinnittää huomio siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat ekologisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti ja esteettisesti kestäviä arjen ja juhlan ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Hyvällä suunnittelulla voimme taistella kertakäyttökulttuuria vastaan!

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien päätapahtuma

Kestokulttuuri-päätapahtuma järjestetään 4.2. kello 15 alkaen Helsingin kaupungintalolta striimattuna keskusteluna, jossa hiilineutraalin kiertotalouden asiantuntijayritys Ethica, vastuullista kuluttamista ajava kansalaisjärjestö Eetti ja ilmastohätätilaa vastaan taisteleva Elokapina-liike haastavat arkkitehdin, maisema-arkkitehdin ja sisustusarkkitehdin pohtimaan kestokulttuurin ja kiertotalouden yhtäläisyyksiä ja eroja, kuluttajan asemaa ja kestävän suunnittelun normeja.

Haasteen ottavat vastaan ympäristöministeriön yliarkkitehti Harri Hakaste, maisema-arkkitehti ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Elisa Lähde ja sisustusarkkitehti ja sisustusarkkitehtitoimisto Fyran kestävän kehityksen koordinaattori Sisko Anttalainen. Kestokulttuuri-tapahtuman yhteydessä julkistetaan Sisustusarkkitehdit SIO:n valitsema Vuoden sisustusarkkitehtitoimisto 2022. Katso lisätietoja tästä (linkki).

Päivien aikana useat alojen toimijat järjestävät verkossa ja eri puolilla Suomea työpajoja, keskusteluja, seminaareja, opastuksia ja somekampanjoita. Katso ohjelma oikealta >> tai tästä (linkki).

Uusi liputuspäivä 3. helmikuuta

Sisäministeriö tiedotti tammikuun lopussa, että Arkkitehtuurin ja muotoilun päivien taustalla vaikuttavien organisaatioiden esitys Alvar Aallon syntymäpäivän 3. helmikuuta muodostamisesta valtakunnalliseksi liputuspäiväksi on hyväksytty. Alvar ja Aino Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäivällä halutaan juhlistaa arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä hyvinvointivaltiomme rakentajina. 

Nosta sinäkin 3. helmikuuta lippu salkoon tai osallistu liputuskampanjaan sosiaalisessa mediassa!

Liputuspäivällä ja tapahtumilla halutaan avata silmiä näkemään arkkitehtuuri ja muotoilu tärkeänä osana jokapäiväistä elämämme ja vahvistaa omistajuuden ja osallisuuden tunnetta rakennetusta ja muotoillusta ympäristöstämme.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivistä vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Alvar Aalto -säätiö, Ornamo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Rakennustietosäätiö, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo ja Sisustusarkkitehdit SIO sekä joukko muita yhdistyksiä ja paikallisia toimijoita.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa. Lue lisää tästä (linkki, aukeaa uuteen välilehteen).

Logo: Euroopan kulttuuriympäristöpäivät


#arkmuoto
#kestokulttuuriLogoja