Takaisin artikkeleihin

Valokeilassa: Arkkitehdit Mustonen

Joukko ihmisiä pöydän äärellä.

kuva: Arkkitehdit Mustonen

Arkkitehti Tapani Mustosen luotsaama toimisto tunnetaan erityisesti modernin kulttuuriperintömme arvorakennusten korjauksista. Jälleenrakennusajan kulttuuriperintö nousee esiin myös Finnish Architecture Navigatorissa, jossa on juuri julkaistu muun muassa Aarne Ervin suunnittelemia hienoja vesivoimalaitoksia asuinalueineen.

Teksti: Miina Jutila

Ilmastokriisin aikakaudella tarvitaan yhä enemmän arkkitehteja, jotka erikoistuvat olemassa olevien rakennusten korjaamiseen, restaurointiin ja muutostöihin. Korjausrakentaminen onkin suuressa kasvussa, ja se nähdään olennaisena ja arvostettuna osana arkkitehtien ammattitaitoa.

Arkkitehdit Mustosen työtehtävät painottuvat erityisesti arvokohteiden restaurointiin ja vaativaan korjausrakentamiseen. Toimiston työluettelosta yksi kunnioitusta herättävimmistä kohteista on Alvar Aallon suunnitteleman, vuonna 1935 valmistuneen Viipurin kirjaston restauroinnin suunnittelu, jonka Tapani Mustonen aloitti jo vuonna 1994. Mittava restaurointityö valmistui vuonna 2013. 

”Mielestämme kestävää rakentamista on olemassa olevan rakennuskannan korjaaminen ja kunnossapito tavalla, joka ylläpitää sekä rakennusten arkkitehtonisia arvoja että terveellisyyttä ja turvallisuutta pitkällä aikavälillä.”

Arkkitehdit Mustosen korjausrakentamisen ja restauroinnin kohteita: Hvitträsk, Viipurin kirjasto ja Töölön kirjasto. kuvat: Olli Helasvuo, Petri Neuvonen, Arno de la Chapelle

Aallon tuotannon parissa toimisto on työskennellyt useissa muissakin yhteyksissä. Tällä hetkellä työn alla on Imatran Kolmen ristin kirkko, joka on kunnossapidon laiminlyöntien vuoksi päässyt pahaan kuntoon. Vaikuttaa siltä, että arkkitehdit joutuvat toisinaan myös puuhamiehiksi rakennusten pelastustalkoisiin, erityisesti Arkkitehdit Mustonen. Yhtenä viimeisimmistä valmistuneista Aallon arkkitehtuurin korjauksista on Villa Skeppet Tammisaaressa, joka muutettiin Göran ja Christine Schildtin kodista kotimuseoksi vuosina 2018–2020.

”Suosimme perinteisiä rakennustapoja ja rakennuksen alkuperäisten ratkaisujen soveltamista, kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla. Emme kaihda uudempiakaan rakennustekniikoita ja -materiaaleja, mutta painotamme ratkaisujen pitkäikäisyyttä.”

Toimiston tavoitteena on olemassa olevan arkkitehtuurin ominaispiirteiden ja arvojen ymmärtäminen ja niiden tuominen näkyväksi. Yksi hyvä esimerkki tästä on Aarne Ervin suunnitteleman, vuonna 1970 valmistuneen Töölön kirjaston kunnostustyöt. Peruskorjauksessa muun muassa kirjaston tiloja järjesteltiin uudelleen ja kaarevan rakennuksen syleilemään puistoon avattiin aulasta uusi yhteys. Muutoksista huolimatta kirjaston alkuperäinen olemus säilyi tai pääsi jopa entistä kirkkaammin esiin.

”Korjausrakentamisessa ongelman ymmärtäminen ja tehtävän rajaus ovat tärkein osa suunnittelua. Tarkastelemme kohderakennusta tai -ympäristöä kokonaisuutena ja pyrimme määrittelemään, mitkä muutokset ovat lopputuloksen kannalta olennaisia.”

Valokeilassa-sarjassa ajankohtaisia arkkitehteja tai toimistoja pyydetään kertomaan kuvilla ja lyhyillä teksteillä toimintaansa ohjaavista arvoista ja suunnitteluperiaatteistaan. Katso Arkkitehdit Mustosen Valokeilassa-kuvasarjat Archinfon Instagram-tilillä tästä linkistä. Tutustu Arkkitehdit Mustosen töihin ja toimintaan toimiston verkkosivuilla tästä linkistä.

Kaikki tähän asti julkaistut Valokeilassa-kuvasarjat löydät Instagramista tunnisteella #FinArchSpotlight.