Hyppää sisältöön

”Yhden roska on toisen aarre!” – Miten käy modernin arkkitehtuurimme? -seminaari 29.3.2022

”Yhden roska on toisen aarre!” – Miten käy modernin arkkitehtuurimme?
TI 29.3.2022 klo 17–19
Tiedekulma, Yliopistonkatu 4, Helsinki / Verkossa

Suomessa eletään 2020-luvulla maan historian merkittävimmän purkuaallon uhan alla. Niin merkittäviä julkisia rakennuksia kuin jopa kokonaisia asuinalueita ja toimistotaloja puretaan vetoamalla rakennuskannan soveltumattomuuteen uusiin käyttötarkoituksiin.

Purkaminen ja uuden rakentaminen tuottaa merkittävästi hiilipäästöjä ja kuluttaa raaka-aineita, minkä vuoksi kysymys on merkittävimmästä yksittäisestä tekijästä hiilineutraalin Suomen luomisessa. Lisäksi monet 1900-luvun lopun asuinalueet, maisemat ja arkiset elinympäristöt ovat uhan alla. Niitä saatetaan joskus kaivata kuin 1960-luvulla hävitettyjä puukaupunkeja.

Tilaisuudessa kuullaan kolme alustusta aihepiiriin vihkiytyneiltä arkkitehdeilta sekä paneelikeskustelu, johon osallistuu eri alojen asiantuntijoita. Tilaisuuden järjestää ModerninArvo-hanke, joka toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-rahoituksella.

Seminaarin ohjelma

17:00
Uutta, vanhaa ja lainattua – kierrätysosat nykyarkkitehtuurissa, Iida Kalakoski
Palvelutilojen finansialisaatio: purettavista lähiostoskeskuksista kiinteistösijoittajien kauppakeskuksiin, Juhana Heikonen
Karviaistie 12 – helsinkiläisen 1970-luvun lähiökorttelin asuinrakennusten päivitys 2020-luvulle, Lassi Mustonen

18:00
Paneelikeskustelu (vetäjä: apulaisprofessori Panu Savolainen)
Keskustelemassa Mikko Kiesiläinen (pääekonomisti, Helsingin kaupunki), Noora Laak (arkkitehti, varavaltuutettu) ja Miisa Tähkänen (johtava asiantuntija, Green Building Council Finland).

Tapahtumaa voi seurata suorana myös Tiedekulman verkkosivuilta.

Seminaariin osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.
Tervetuloa!