Hyppää sisältöön

Rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta ja elinkaariarviointi -seminaari 23.3.2022

EKO-SAFAn ja Yrittäjä-SAFAn järjestämä kaikille avoin hybriditapahtuma
Ke 23.3.2022 klo 17–19
Live: Tiedekulma Stage, Yliopistonkatu 4, Helsinki
Verkossa: Linkki (aukeaa uuteen välilehteen)

Rakentaminen kuluttaa 50 % luonnonvaroista sekä 42 % energiasta ja tuottaa 35 % kasvihuonepäästöistä sekä 30 % jätteestä. Vaikka nykytilanne on kestämätön, rakentamisessa on myös valtava potentiaali pienentää päästöjä ja parantaa resurssitehokkuutta. Suunnitteluvaiheessa tehtävillä ratkaisuilla voidaan merkittävästi vaikuttaa rakennuksen elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin ja kustannuksiin.

Jotta suunnitteluratkaisuja voidaan ohjata kestävämmäksi, tarvitaan läpinäkyviä mittareita kestävyyden arviointiin. Rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta tulee pakolliseksi osaksi rakennuslupahakemusta jo vuonna 2025 ja tarvitsemme enemmän osaamista rakennuksen kestävyyden arvioimisessa. Seminaarin tavoitteena on pohtia keinoja, miten rakennusten kestävyyttä arvioidaan ja miten tuleviin uusiin vaatimuksiin kannattaa valmistautua.

Tapahtumassa kerrotaan yleistajuisesti rakentamisen ympäristövaikutuksista ja rakennuksen kestävyyden arvioinnista. Käytännön suunnittelutyötä tekeville annetaan perustietoa ja työkaluja elinkaariarviointiin osana tietomallipohjaista suunnittelua hyvissä ajoin ennen uusien vaatimusten tuloa voimaan.

Ohjelma

Tervetuloa: Ville Hara, Eko-SAFA
Alustus: Hiilijalanjäljenlaskenta ja tulevat vaatimukset rakennuksille, Matti Kuittinen, Ympäristöministeriö

Case-esimerkit, joissa esitellään eri työkalujen toimintaa ja suunnittelijoiden kehittämiä omia tapoja kestävyyden arviointiin:
1. YM:n työkalu, Lauri Tähtinen, Green Building Council
2. Itse kehitetyt työkalut: Ninni Westerholm: Helstin Laske-suunnittelutyökalu, Anssi Lassila / Katharina Heidkamp: Oopeaan Jokotai, Marja-Liisa Honkanen: ARCO
3. Kaupalliset tuotteet markkinoilla: esimerkkinä OneClick LCA ja Carbon Designer, Topias Viiala, OneClick LCA

Keskustelu: Miten rakennusten elinkaariarviointi kannattaa tehdä?

Tervetuloa paikan päälle (noudatamme voimassa olevia kokoontumisrajoituksia) tai mukaan striimin välityksellä!