Hyppää sisältöön
Vanha valokuva joukosta naisia pöytien ääressä
Wivi Lönnin 70-vuotissyntymäpäivää vietettiin Lallukassa Helsingissä 20.5.1942. Kuva: Architecta. Mustavalkoinen kuva on väritetty DeOldify -työkalulla.

Eläköön Wivi Lönn! Arkkitehtuurimuseossa 28.4.–25.9.

Arkkitehtuurimuseon uusi näyttely Eläköön Wivi Lönn! juhlistaa naisarkkitehtien työtä.

Eläköön Wivi Lönn!
29.4.-25.9.2022
Arkkitehtuurimuseo, iso näyttelysali
Kasarmikatu 24, Helsinki

Wivi Lönnin 70-vuotissyntymäpäivää juhlittiin Lallukassa Helsingissä 20.5.1942. Juhliin osallistui 46 naisarkkitehtia eri puolilta Suomea, ja tilaisuudesta alkoi naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan toiminta. Juhlista on pian kulunut kahdeksankymmentä vuotta, joita on syytä juhlia! Tänä vuonna Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Suomen tärkeimmän naisarkkitehdin Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlaa ja naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan 80-vuotisjuhlaa laajalla ohjelmistokokonaisuudella, joka tarkastelee naisarkkitehtien työtä Suomessa sekä arkkitehdin työhön liittyviä tasa-arvokysymyksiä.  

Eläköön Wivi Lönn! -näyttely tuo Arkkitehtuurimuseon saleihin arkkitehdin työn arkea ja juhlaa. Näyttely esittelee arkkitehti Wivi Lönnin keskeisimmän tuotannon. Arkkitehtuurikohteiden lisäksi esiin nousee Lönnin poikkeuksellinen ura 1900-luvun alun Suomessa sekä hänen vaikutuksensa kotimaisessa arkkitehtuurissa ja erityisesti naisarkkitehtien keskuudessa.

Näyttelyssä juhlitaan myös uraauurtavasta toiminnastaan kansainvälisestikin tunnettua naisarkkitehtien yhdistystä Architectaa, joka oli arkkitehdin työssä toimivien naisten tärkeä ammatillisen kehityksen yhteisö 1900-luvulla. Wivi Lönn ja Architecta ovat toimineet sukupuolten tasa-arvon edelläkävijöinä arkkitehdin työssä viime vuosisadalla. Historiallisten esimerkkien lisäksi näyttely tarkastelee myös nykytilannetta moninaisista näkökulmista. 

Monitaiteinen ja -tieteinen festivaali juhlistaa Wivi Lönnin syntymäpäivää

Wivi Lönnin syntymäpäivän kunniaksi Arkkitehtuurimuseo järjestää 20.–22.5.2022 viikonlopun mittaisen festivaalin, jossa kokoonnutaan Lönnin ja hänen seuraajiensa työn äärelle pohtimaan monitaiteisesti ja -tieteisesti arkkitehtuurin ja sukupuolen suhdetta.