Hyppää sisältöön
Uimahalli, jonka katto on aaltoileva ja raidallinen.
Berger+Parkkinen Architekten, Paracelsus Bad & Kurhaus, Salzburg 2019. kuva: Christian Richters

Arkkitehtitoimisto Berger+Parkkiselle on myönnetty Itävallan valtionpalkinto

Itävallan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisen arkkitehtuurin valtionpalkinto myönnettiin suomalais-itävaltalaiselle arkkitehtitoimistolle heidän suunnittelemastaan uimahalli- ja kylpylärakennuksesta.

Berger+Parkkinen Architektenin joulukuussa 2021 saama Staatspreis für Architektur und Nachhaltigkeit -palkinto myönnettiin Paracelsus Bad & Kurhausuimahalli- ja kylpylärakennuksesta. Palkinto myönnettiin kiistattomien arkkitehtonisten ansioiden ja ympäristön kannalta mahdollisimman optimaalisen kokonaisratkaisun perusteella.

Vuoden 2019 lopulla yleisölle avattu kylpyläkokonaisuus sijaitsee Salzburgin keskustassa. Uimahalli- ja virkistysrakennuksena se on sikäli erikoinen, että tiloja on kompaktisti useassa kerroksessa. Korkeatasoinen ratkaisu monine kestävine materiaaleineen ja yksityiskohtineen on ympäristön ja ekologisen kestävyyden kannalta harkittu ja optimaalinen.

Rakennuksen julkisivut on verhoiltu vaalein pystysuuntaisin klinkkerisauvoin, ja niissä on tiettyihin tiloihin luonnonvalon takaavia suuria lasipintoja. Uima-allashallin katon muoto on orgaaninen ja aaltoileva. Se toistaa julkisivujen keraamisten sauvojen viivamaista aihetta.

Rakennuksessa on käytetty massiivirakennustapaa, Massivbauweise. Paikalla sijainneen vanhan uimalaitoksen paikalla on nyt maalämmöllä lämpiäviä tiloja useassa tasossa. Kokonaisenergiankulutusta vähentävät muun muassa lämpöpumppu ja lämmön talteenotto, ja katolle on asennettu aurinkosähköelementit. Rakennuksen energiankulutus on huomattavasti pienempi kuin muissa vastaavissa julkisissa vapaa-ajan rakennuksissa Itävallassa.

Toimisto on palkittu Paracelsus-kylpylärakennuksestaan jo aiemmin Salzburgin osavaltion palkinnolla sekä muilla tunnustuksilla, kuten alumiiniarkkitehtuuripalkinnolla. Aviopari Tiina Parkkisen ja Alfred Bergerin varsinainen läpimurto oli heidän arkkitehtuurikilpailuvoittonsa vuonna 1995 Pohjoismaiden yhteiseksi lähetystökokonaisuudeksi Berliinissä. Toimisto tunnetaan myös useista muista kiitellyistä ja laajalti julkaistuista töistään.

Teksti: Tarja Nurmi


Lisätietoa kylpylärakennuksesta ja Berger+Parkkinen Architekten -toimistosta löytyy tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).

Itävallan valtionpalkinnosta voi lukea saksaksi tästä linkistä (aukeaa uudessa välilehdessä).