Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät 2022 kouluille: Kestokulttuuri

Lapsia hymyilemässä ja katsomassa kameraan. Kuvan päällä teksti ARKKITEHTUURIN JA MUOTOILUN PÄIVÄT. 3.2. liputuspäiväksi

Helmikuun 3. nostetaan lippu salkoon! Koko viikko juhlitaan suomalaista arkkitehtuuria ja muotoilua teemalla ‘Kestokulttuuri’. 

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus, Alvar Aalto -säätiö sekä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo yhteistyökumppaneineen kutsuvat koulut mukaan juhlistamaan hyvän arkkitehtuurin ja muotoilun merkitystä. Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään tänä vuonna teemalla ’Kestokulttuuri’. Tavoitteena on kiinnittää huomio siihen, miten arkkitehtuuri ja muotoilu luovat kestäviä arjen ja juhlan ympäristöjä ja esineitä, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Hyvällä suunnittelulla voimme taistella kertakäyttökulttuuria vastaan!

Valtakunnallisia Arkkitehtuurin ja muotoilun päiviä vietetään erilaisin tapahtumin ja tempauksin 3.–6. helmikuuta, ja pääjuhlapäivä on arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon syntymäpäivä 3. helmikuuta.

Osallistu valokuvahaasteeseen – voita kirjapalkinto!

Instagram-haasteeseen voi osallistua luokkana, ryhmänä, pareittain tai yksilöinä. Mikä mielestäsi on kestävää arkkitehtuuria tai muotoilua? Onko se jokin kohta koulussa, joka on kaunis vielä vuosienkin päästä – rappukäytävän kaide, kirjaston lukunurkka, luokan ikkunasta näkyvä leikkipaikka? Onko se hyvin toimiva esine tai kaluste, joka pysyy hyvässä kunnossa monien käyttäjien käsissä? Vai löytyykö se koulumatkalta tai kotoa?

Näin osallistut:

  1. Etsi ja kuvaa kestävä yksityiskohta tai suunnitteluratkaisu koulustasi tai koulun ympäristöstä. Löydätkö kauniita esineitä tai tiloja, joiden uskot toimivan hyvin vielä useiden vuosienkin päästä?
  2. Julkaise kuva helmikuun ensimmäisellä viikolla Instagramissa tunnisteilla #munkoulussa ja #kestokulttuuri. Kerro kuvatekstissä, miten kuvasi liittyy kestokulttuuriin. Jos osallistut koulun tai luokan Insta-tililtä, kerro myös, mistä koulusta ja miltä luokalta olet. 
  3. Valmista tuli! Kiitos, olet mukana näyttämässä, kuinka paljon kestävä muotoilu ja arkkitehtuuri merkitsevät meille!

Jaamme #kestokulttuuri-tunnisteella julkaistuja kuvia verkkosivuillamme ja somekanavissamme. Ajatuksia herättävimmän kuvan lähettänyt luokka tai tekijä palkitaan kirjapalkinnolla. Valokuvahaasteen voittajan valitsee arkkitehtuurivalokuvaaja Kristo Vedenoja, joka on tunnettu myös Helsinki Facades -Instagram-tilistään. Tutustu Kriston valokuviin tästä. Otamme yhteyttä voittajaan helmikuun aikana.

Tehtävävinkkejä oppitunneille

Sukella teemaan tutkimalla kestokulttuuria Alvar Aallon arkkitehtuurissa ja muotoilussa yhdessä oppilaiden kanssa. Millaista on sosiaalisesti, ekologisesti tai esteettisesti kestävä rakennettu ja muotoiltu ympäristö? Alvar Aalto -säätiön tuottamassa materiaalissa tarjoillaan tiiviinä pakettina kestävyyden eri näkökulmia. Materiaali on suunnattu oppilaille noin 5. luokasta ylöspäin. Tutustu materiaaliin tästä.

Materiaalia täydentävä, kaiken ikäisille oppilaille suunnattu Bongaa arkkitehtuuria ja muotoilua! -tehtävä tarjoaa hauskan tavan tehdä löytöretki kestävään ympäristöön Alvar Aallon tuotannon innoittamana. Tutustu bongaustehtävään tästä.

A&DO Labra − Hyvän lähiympäristön työkirja tarjoaa monen ikäryhmän opettajille/ohjaajille arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen perusteita paketissa, jonka keskeisiä teemoja ovat arjen design ja kaupunkien kestävä kasvu. Opetuskokonaisuudesta voi poimia yksittäisiä tehtäviä, tai niitä voi toteuttaa kokonaisuus kerrallaan pidemmällä aikavälillä. Työkirjaan kuuluvat myös työskentelyn tukena käytettävät aistikortit. Tutustu työkirjaan tästä.

A&DO Labran arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen näyttelyyn voi tutustua virtuaalikierroksella. 3D-kierros avautuu tammikuun aikana osoitteessa ado.fi.

Liputa arkkitehtuurille ja muotoilulle

Joukko arkkitehtuurin ja muotoilun alojen organisaatioita on tehnyt esityksen Alvar Aallon syntymäpäivän muodostamisesta valtakunnalliseksi arkkitehtuurin ja muotoilun liputuspäiväksi. Kutsumme myös koulut mukaan nostamaan lipun salkoon helmikuun 3. päivänä!

Arkkitehtuurin ja muotoilun juhlaan voi osallistua myös muilla tavoin: Pidä päivänavaus, kutsu arkkitehti käymään tai bongaa oppilaiden kanssa design-klassikoita kouluympäristöstä. 

Tutustu arkkitehtuurin ja muotoilun päivien koko ohjelmistoon osoitteessa arkmuoto.fi.


Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo tekee suomalaista arkkitehtuuria näkyväksi ja tunnetuksi kotimaassa ja maailmalla. Se toimii ketteränä yhteistyö- ja välittäjäorganisaationa arkkitehtuurin kentällä. Toiminnallaan tiedotuskeskus lisää arkkitehtuurin yhteiskunnallista vaikuttavuutta. 

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus on Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteishanke. Oppimisen keskusta kehitetään vuosina 2020–2023 Suomen Kulttuurirahaston myöntämän Museovisio-apurahan turvin. Myöhemmin oppimisen keskuksesta tulee keskeinen osa uutta arkkitehtuuri- ja designmuseota Helsingissä. 

Alvar Aalto -säätiö huolehtii maailmankuulun arkkitehdin ja muotoilijan, Alvar Aallon aineellisen ja henkisen perinnön jatkumisesta sekä edistää toiminnallaan Aallon töiden ja suunnittelun taustalla vaikuttaneiden ajatusten tunnettuutta. Alvar Aalto -säätiö vastaa Alvar Aalto -museon sekä Alvar Aalto -akatemian ja säätiön rakennusperintöyksikön toiminnoista.