Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuurin Finlandia 2021 Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrille

Filosofi Esa Saarinen kiittää Fyyrin kykyä luoda ihmisten välille kohtaamisia ja vahvistaa tunnetta kuulumisesta yhteisöön. Kahdeksannen Finlandia-palkinnon voittaneen kirjaston on suunnitellut JKMM Arkkitehdit.

Palkintotuomari Esa Saarisen mukaan Kirkkonummen pääkirjasto Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen. Filosofi kiittää palkintoperusteluissaan sitä, miten hienolla tavalla Fyyrissä kiteytyvät hengen elämä, demokratia ja ihmisyysusko – suomalaisen kirjastoinstituution peruspilarit.

”Kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummi on tehnyt. Kirjaston kautta yhteisö palvelee itseään ja rakentaa tulevaisuuttaan tarjoamalla jokaiselle tilan ajatella enemmän, ajatella toisin, uusin ja odottamattomin tavoin, sävyin ja sananvalinnoin. Kirjaston filosofia on demokratian, tasavertaisuuden, ihmisyysuskon pysyvästi ajankohtainen kulmakivi”, Saarinen sanoo.

”Nykyaikaisen kirjastoajattelun mukaisesti Fyyri on monitoimitila, mutta tämä hallintokielinen nimike ei tee sille oikeutta. Kyse on ilmapiirin vaalimisesta ja kohtaavuudesta ja siitä elintärkeästä yhteisöilmiöstä mikä syntyy, kun ihmiset kokevat omakseen jonkin mikä yhdistää. Fyyrin suuruus on sen mittakaavojen kyvyssä hengittää tasatahtiin ihmisorgaanin kasvulakien kanssa siinä ulottuvuudessa, mitä joskus kutsutaan sydämen ääneksi ja sydämen sivistykseksi, toisinaan vain hengeksi”, Saarinen hehkuttaa.

Kolme pystykuvaa: Vas. korkea vaalea tila jossa puisia kirjahyllyjä ja ikkunaseinän edessä lukutaso ja tuoleja. Kesk. vihreällä kankaalla päällystetty matala tila, lattialla tyynyjä ja nainen lukemassa. Oik. matala tila, jossa vaalea lattia ja puupintainen katto, nojatuoleja, taustalla lasiseinän takana kiviaita.
kuvat: Pauliina Salonen

Kirjastot edustavat onnellisuuden infrastruktuuria

Fyyrin suunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

JKMM Arkkitehdit on ollut mukana monissa uuden sukupolven kirjastohankkeissa: Turun pääkirjasto, Seinäjoen kirjasto, Harald Herlin -oppimiskeskus ja nyt Kirkkonummen kirjasto.

"Suomalaiset kirjastot edustavat onnellisuuden infrastruktuuria, jota on arkkitehtina ollut etuoikeus olla rakentamassa. Kirjastolaitosta on rakennettu yli sata vuotta ja yhä se uudistuu vuosikymmenen välein”, Teemu Kurkela sanoo.

Vuonna 2020 valmistunut Fyyri sulkee sisäänsä arkkitehti Ola Hanssonin suunnitteleman vanhan kirjastotalon vuodelta 1982. Fyyrin pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Hankkeessa projektiarkkitehtina toimineen Jukka Mäkisen mukaan kirjaston suunnittelussa erityisen inspiroivaa oli sen historiaa henkivä sijainti.

"On ollut hienoa olla suunnittelemassa Kirkkonummen uudistuvaa keskustaa ja tulevaisuutta. Kirjaston paikka julkisena rakennuksena torin ja keskiaikaisen kirkon rinnalla on ainutlaatuinen. Jos kirkko on yhteisön sydän, niin kirjasto on sen aivot”, Mäkinen sanoo.

JKMM Arkkitehdit on ollut Arkkitehtuurin Finlandia -palkintofinalistina useita kertoja, ja vuonna 2017 heidän yhdessä Arkkitehdit NRT:n kanssa suunnittelemansa Harald Herlin -oppimiskeskus Alvar Aallon suunnittelemassa entisessä Teknillisen korkeakoulun pääkirjastossa voitti palkinnon.

Tämänvuotisen Finlandia-palkinnon ehdokkaita olivat Fyyrin ohella Arkkitehtitoimisto K2S:n suunnittelema Ylivieskan kirkko ja Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehtien Helsingin kaupunkiympäristötalo.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n nimeämään esiraatiin kuuluivat työelämäprofessori Saija Hollmén, professori Tuomo Siitonen, professori Panu Lehtovuori ja Finlandia-palkittu arkkitehti Mona Schalin. Esiraadin sihteerinä toimi SAFA:n pääsihteeri Paula Huotelin.

Tutustu Fyyriin Finnish Architecture Navigatorissa tästä linkistä.