Hyppää sisältöön
""

Helsinki Design Week 2021 alkaa – katso arkkitehtuuritärpit!

Muotoilun ja arkkitehtuurin kaupunkifestivaali Helsinki Design Week järjestetään tänä vuonna 9.–19. syyskuuta. Kokosimme tapahtumien joukosta tärpit arkkitehtuurin ystäville. 

Helsinki Design Week tarjoaa tänä vuonna yli 80 tapahtumaa teemalla Mikä on viisasta?. Tapahtumia järjestetään niin verkossa kuin myös eri puolilla kaupunkia aina Otaniemeen saakka. Linkki koko ohjelmaan Helsinki Design Weekin sivuilla tässä.

Verkossa

Puheenvuoro: Forensic Architecture
la 11.9. klo 13.00–15.00

Professori Eyal Weizman kertoo työstään Forensic Architecture -tutkimusryhmässä. Ryhmä käyttää arkkitehtuurin menetelmiä ratkoessaan ihmisoikeusrikkomuksia. Arkkitehtuurimenetelmiä ja -ajattelua käytetään myös julkisen tilan, väkivallan ja politiikan ymmärtämiseen sekä kyseenalaistamiseen. 

Tapahtuma on englanninkielinen.
Ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Keskustelu: Puu pulasta pelastaa ‐ Puutalo Oy ja puurakentamisen tulevaisuus
ti 14.9. klo 16.00–17.30

Archinfon tuottaman Suomen New Standards -arkkitehtuuribiennaalinäyttelyn oheisohjelmana järjestettävässä puheohjelmassa pohditaan, mitä menneisyydestä voitaisiin ottaa opiksi tulevaisuuden ratkaisuja kehitettäessä. Puurakentamisen mahdollisuuksia tarkastellaan muun muassa materiaalisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Tilaisuuden juontajan, toimittaja Minna Joenniemen vieraina nähdään näyttelyn kuraattorit sekä useita asiantuntijoita. 

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Keskustelu: Parempaa kaupunkia rakentamassa
ke 15.9. klo 15.00–16.00

Mistä parempi kaupunkiasuminen koostuu? Mikä on arkkitehtuurin rooli ja pitääkö sen ilmentää aikaa? Rakennetaanko 2020-luvun Helsinkiä asukkaiden tarpeet edellä?

Newil&Bau kutsuu joukon tulevaisuuden Helsingin rakentajia pohtimaan näitä kysymyksiä. Mukana muun muassa apulaispormestari Anni Sinnemäki, designjohtaja Hanna Harris sekä Töölön Meanderin suunnittelija, Kiasmasta tunnettu arkkitehti Steven Holl.

Ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Keskustelu: Mushrooming – tulevaisuuden yhteistyötilat
to 16.9. klo 9.00–10.00

Keskustelu tulevaisuuden työstä ja työn tekemisen tiloista. Tilaisuudessa pohditaan, miten saamme hyödynnettyä kaupunkien tiloja yhä paremmin tukemaan monialaisten ammattilaisten työskentelyä ja yhteistyötä. Tilojen hyödyntämistä käsitellään myös suhteessa ilmastokriisiin sekä nykyisen pandemian tuomiin muutoksiin työnteossa. 

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Esittely: Talonrakentamisen tulevaisuus
to 16.9. klo 12.00–13.00

Miten uusin peliteknologia muuttaa tapaa, jolla ostamme ja rakennamme koteja? Näe, miten Asumma-kodit hyödyntää Unreal Engine 5 -peliteknologiaa uudistaakseen kodinrakennusprosessin ja mahdollistaakseen ihmisille unelmiensa kodin reaaliaikaisen muokkauksen immersiivisessä, fotorealistisessa 3D-ympäristössä.

Tapahtuma on englanninkielinen. 
Ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Keskustelu: Architecture and Design Learning on Both Sides of The Atlantic
pe 17.9. klo 19.00–20.30

Paneelikeskustelu arkkitehtuurin ja muotoilun opetuksen nykytilasta perus- ja toisen asteen opetuksessa. Keskustelijat Helsingistä ja New Yorkista käsittelevät arkkitehtuurin ja muotoilun pedagogisia metodeja omilla alueillaan. Archinfon asiantuntija Eeva Astala on yksi panelisteista.

Tapahtuma on englanninkielinen.
Ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Luento: Kuka suunnittelee arkkitehtuurin värit?
pe 17.9. klo 13.00–16.00

Suomen väriyhdistys on kutsunut 20–vuotisjuhlavuotenaan eri alojen asiantuntijoita pohtimaan värisuunnittelun asemaa arkkitehtuurissa. Osa I, Maalattu väri – Helsingin väritarina, keskittyy vanhempaan arkkitehtuuriin. Osa II, Kuka suunnittelee arkkitehtuurin värit nykyään?, käsittelee puolestaan värisuunnittelua nykyisessä kaupunki- ja rakennnussuunnittelussa. 

Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Kaupungilla

Näyttely: Ikkuna Puutalo Oy:n tarinaan
Aleksanterinkatu 7, Helsinki
to 9.9. – su 31.10. 
Avoinna ympäri vuorokauden

New Standards -pienoisnäyttely esittelee Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa esillä olevan tarinan Puutalo Oy:stä. Osa Archinfon biennaalioheisohjelmaa oleva näyttely on esillä Aleksanterinkadun ja Fabianinkadun kulmassa ympäristöministeriön toimipisteen ikkunoissa, ja katsottavissa ympäri vuorokauden. 

Lisätietoa näyttelystä tästä linkistä.

Näyttelyt: Arkkitehtuurimuseon syys- ja talvikausi
Kasarmikatu 24, Helsinki
pe 10.9. alkaen
ti–su klo 11.00–18.00

Arkkitehtuurimuseossa avautuu kolme uutta näyttelyä; Toivoa puusta, Kattoristikoiden ratkojat – keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä sekä Forensic Architecture: Ulkoistettu riski. Näyttelyiden avautumista juhlistetaan avajaisvideoiden muodossa Arkkitehtuurimuseon sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla torstaina 9.9.2021. Uusiin näyttelyihin voi tutustua sekä paikan päällä että virtuaalisesti.

Lisätietoa näyttelyistä tästä linkistä.

Installaatio: Ihmeiden aika 
Kansallismuseon piha
Mannerheimintie 34, Helsinki
ke 19.8. – su 19.9.

Ihmeiden aika -puu-keramiikkainstallaatio käsittelee maailman syntymyyttiä sekä Kalevalan että modernin tieteen valossa. Kansainvälisen taiteilijaparin massiivinen taideteos haastaa katsojan pysähtymään ja ihmettelemään elämän herkkyyttä. Teoskokonaisuus on nähtävillä maksutta museon pihapuistossa päivittäin klo 7–21. 

Lisää tietoa teoksesta sekä taiteilijoiden ajatuksista sen takana löydät tästä linkistä.

Keskustelu: Mitä on viisaus kaupunkiympäristössä? -nuotiopiirit
Rastilan grillikatos, Helsinki
pe 10.9. klo 18.00–20.00
Kalasatamanpuiston grillipaikka, Helsinki 
la 11.9. klo 18.00–20.00

Nuotiopiiri-tapahtumissa kokoonnutaan yhteisen nuotion ja ruuan äärelle keskustelemaan siitä, mitä on kunkin kaupunginosan viisaus asukkaan näkökulmasta. Paikalla on myös kaupunkisuunnittelun ammattilaisia. Ensimmäinen nuotiopiiri järjestetään Meri-Rastilassa ja toinen Kalasatamassa. 

Ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoa tapahtumasta tästä linkistä.

Kierros: Tamminiemen design
Seurasaarentie 15, Helsinki
la 11.9. klo 17.00
ke 15.9. klo 17.00

Kierroksella tutustutaan Tamminiemen kiinnostavimpiin esineisiin ja tarkastellaan, miten ne olivat osaltaan luomassa kuvaa sekä 1970-luvun suomalaisesta huippumuotoilusta että presidenttipari Kekkosesta. Oppaana on taidehistorioitsija Katja Weiland-Särmälä.

Esteettömyys: Kierrokseen sisältyy portaikoissa kulkua.
Liput 11 € / hlö. Lisätietoa Tamminiemestä sekä kierroksesta tästä linkistä

Kierros: Katuvalokuvaus 
Mikonkatu 1, Helsinki
ti 14.9. klo 5.30–19.30

Virkistävän työpajan vetää Suomessa asuva italialaissyntyinen arkkitehti, kuvataiteilija ja suunnittelija Lorenzo ’SerraGila’ Servi. Readymade- ja situationisti-liikkeiden innoittaman katuvalokuvauskierroksen tavoite on muuttaa arkipäiväinen ihmeelliseksi ja näkemätön ihailun kohteeksi. Osallistujia kannustetaan tutkimaan urbaania maisemaa uusin silmin, tarkkailemaan kaupunkia uteliaammin ja valokuvaamaan kiinnostavia löydöksiä.

Tapahtuma on englanninkielinen. 
Liput 15 € / hlö. Lisätietoja kierroksesta tästä linkistä.

Näyttely: Designs for a Cooler Planet
Väre, Kipsari Lobby
Otaniementie 14, Espoo
ke 8.9. – ke 29.9.

Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtuma esittelee kolmen teeman kautta kolmekymmentä aaltolaisten tutkimushanketta. Voit tutustua näyttelyihin joko vierailemalla opastetuilla kiertueilla Otaniemen gallerioissa tai kokemalla ne virtuaalinäyttelyinä.

Vierailut näyttelyihin on varattava etukäteen. Lisätietoa näyttelyistä tästä linkistä. Alla poimintoja. 

Interplay of Cultures Studio: Sámi

Yhteistyössä Inarin saamelaismuseo Siidan sekä saamelaisyhteisöjen edustajien kanssa toteutetulla studiokurssilla perehdyttiin saamelaisten rikkaaseen historiaan ja kulttuuriin sekä arktisen maiseman poliittisiin ja tuleviin haasteisiin. Näyttelyssä on esillä kurssin aikana toteutettuja arkkitehtuuriprojekteja, joiden mittakaava vaihtelee aluesuunnittelusta aina käsin kosketeltaviin esineisiin. 

Main Street Project 

Projekti pyrkii korjaamaan kaupunkien modernistisen liikennesuunnittelun perinteen, jossa katujen sijaan on vain teitä. Autokeskeinen ympäristö voi muuttua ihmisistä vilkkaaksi kaduksi sekä useiden käyttäjäryhmien yhteiseksi tilaksi. 

Travel Architecture on the Arctic Circle

Näyttelyssä on esillä arkkitehtuurin maisteriopiskelijoiden Building Design Studio -kurssilla suunnittelemia arktisia hotelleja sekä asuintaloja Rovaniemeen. Suunnitelmissa on keskitytty rakennusten kestävyyteen, vähäpääästöisyyteen sekä energiatehokkuuteen, ottaen myös huomioon pohjoisen ainutlaatuisen ja herkän luonnon. 

Nubia: No More

Nubia: No More -näyttely esittelee nubialaista perinnerakentamista vertaamalla sitä nykyiseen saviarkkitehtuuriin, selittämällä perinteisistä rakennustavoista luopumisen ilmiötä sekä käsittelemällä Assuanin padon rakentamisen tuhoisia vaikutuksia. 

Lasten tapahtumat

HDW Lasten ikkunat 
Keskuskatu 3 ja 4, Mikonkatu 5, Helsinki
pe 10.9. – su 19.9.

HDW Lasten ikkunat on kokeellinen askel Helsingin ydinkeskustan avaamiselle lastenkulttuurille, -näyttelyille ja -tapahtumille. Tapahtuma toteutetaan Keskuskadun ja läheisten kortteleiden näyteikkunoihin suunniteltavilla installaatioilla. Installaatiot valmistuvat yleisön silmien edessä 10.–11.9. ja ovat vapaasti nähtävillä vuorokauden ympäri, koko Helsinki Design Weekin ajan. 

Lisätietoa installaatioista tästä linkistä.

Kokeile kotona – helppoja taide- ja tiedetöitä
ohjeet verkossa
ti 24.8. – su 19.9.

Aalto-yliopisto Juniorin Kokeile kotona -ohjeilla pääset tekemään helppoja tiede-, taide ja teknologiatöitä ruokakaupasta löytyvillä tarvikkeilla juuri silloin kun sinulle sopii. Arkkitehtuuriaiheisia tehtäviä ovat muun muassa tornin, sillan sekä pienen otuksen suojan rakentamistyöt. 

Löydät työohjeet tästä linkistä.

Muut tapahtumat

Duratin uuden showroomin avajaiset
Albertinkatu 6, Helsinki
to 16.9. klo 10.00–18.00 

Linda Bergrothin suunnittelemassa showroomissa on esillä erilaisia Durat-massiivimateriaalista valmistettuja keittiö- ja kylpyhuonekalusteita. 

Lisätietoja tästä linkistä.

Grado Showroom -avajaiset
Kauppalantie 2, Helsinki
to 16.9.

Grado Design avaa uuden showroomin Haagaan, vanhaan Tiili-Elantoon. Uudella, isolla showroomilla on esillä kaikkien porrasmallien lisäksi myös käsijohdemallit ja puunsävyt.

Vierailu showroomiin sovittava etukäteen. Lisätietoja tästä linkistä.

Pukkila Open Showroom
Eteläranta 2 A1a Liiketila, Helsinki
ma 13.9. – pe 17.9.
ma–to klo 10.00–20.00
pe klo 10.00–18.00

Laattauutuuksiin maailmalta voi tutustua Pukkilan vastikään Etelärantaan avautuneessa työtilassa. 

Lisätietoja tästä linkistä.

Cover Story Paint Studio – Maalaa tarinasi
Bulevardi 17, Helsinki
to 9.9. – la 18.9.
ma–pe klo 9.00–18.00
la klo 11.00–16.00

Tutustu kotimaisen Cover Storyn muovittomiin, vesiohenteisiin ja VOC-vapaisiin maaleihin Bulevardin myymälässä.

Lisätietoa tästä linkistä.