Takaisin artikkeleihin

Arkin Uusi eurooppalainen Bauhaus -projektissa lapset visioivat rakennetun ympäristön tulevaisuutta

Ellen 11v neb jere2 scaled

Neljä arkkitehtuurikasvatuksen projektia sai rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön lasten ja nuorten taidekokemuksia tukevasta avustuksesta.

Arkki Internationalin  ja Arkki ry:n yhteinen FutuVision 2030 -hanke tuo lasten ja nuorten näkökulman osaksi Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteen yhteiskehittelyvaihetta. Uusi eurooppalainen Bauhaus on Euroopan komission luova ja monialainen aloite, jonka tavoitteena on tuoda Euroopan vihreän kehityksen ohjelma elinympäristöihimme. Aloitteen suunnitteluvaihe toteutetaan laajapohjaisena osallistavana yhteiskehittämismenettelynä.

FutuVision 2030 -hankkeessa lapset ja nuoret ideoivat ratkaisuja kauniiseen, kestävään ja osallistavaan tulevaisuuden elämään. Kansainvälinen projekti on käynnistetty Suomen lisäksi Kreikassa, Tšekin tasavallassa ja Turkissa. Projektiin on tähän mennessä osallistunut yhteensä 250 lasta ja 9 arkkitehtiopettajaa yli tuhannella oppitunnilla.

Lapsilta ideoita viihtyisyyden parantamiseen ja liikkumisen tulevaisuuteen

Arkin oppilaiden ideoissa korostuvat luonnon ja eläinten huomioon ottaminen osana rakennettua ympäristöä. Useat pienoismallit ovat täynnä puita, kukkia, vihreitä kattoja, vihreitä julkisivuja, puistoja, talvipuutarhoja ja metsiä.

Lasten ja nuorten visioihin sisältyy erilaisia ekologisia energianlähteitä, kuten aurinkopaneeleita, tuuliturbiineja, merestä tulevaa geotermistä energiaa ja uusi keinotekoinen aurinko. Ideat lentävistä ajoneuvoista, kuljetusputkista, vesiliukumäistä sekä hisseistä, jotka liikkuvat vapaasti rakennuksen julkisivulla tarjoavat näkökulmia tulevaisuuden liikkumiseen.

Jotkut ideoista liittyvät vanhojen rakennusten kunnostamiseen ja muuttamiseen kauniimmiksi ja kestävämmiksi. Monet lapset ja nuoret ehdottivat kerrosten lisäämistä rakennuksiin ja kaupunkien tiivistämistä. Eräs ehdotus visioi kaupunkia, joka oli täynnä musiikkia.

Tähänastiset tulokset on toimitettu Euroopan komission Uusi eurooppalainen Bauhaus -verkkosivujen kautta osaksi aloitteen yhteissuunnitteluvaihetta. Arkin projekti on edelleen käynnissä: Kaikki halukkaat lapset ja nuoret ovat tervetulleita osallistumaan postaamalla oman sarjakuvan tulevaisuuden kaupungista ja rakentamisesta Instagramiin tunnisteella #ArkkiNEB. Lue tarkemmat ohjeet hankkeen sivuilla tästä kohdasta Piirrä oma sarjakuva.

Lapsen piirros, jonka yhteydessä käsin kirjoitettu teksti: Tulevaisuuden kaupungissa tapahtuu vaikka mitä ihmeitä. Siellä on pelkkää kasvia. Siellä asuu ihmeellinen keiju. Siellä on keijun koti. Se on sammaleinen, siinä on palmuja vieressä ja pikkuveljet leikkii katolla. Se keiju tykkää olla siellä.
Kaupunki täynnä luontoa ja keijuja. Hillan (6) sarjakuva tulevaisuuden asumisesta. Kuva: Jere Keskinen, Arkki International

Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella parannetaan arkkitehtuurikasvatuksen saavutettavuutta

Arkin FutuVision 2030 -projektia rahoitettiin opetus- ja kulttuuriministeriön avustuksesta hankkeille, jotka lisäävät lasten ja nuorten taidekokemuksia ja kulttuurielämyksiä. Avustushaun tavoitteena oli paikata korona-aikana syntynyttä vajetta mahdollisuuksissa osallistua kulttuurin. Hakemuksia saapui ennätysmäärä 208, joista avustuksen sai 45 hanketta.

Arkki International oy:n lisäksi arkkitehtuurikasvatuksen toimijoista tukea saivat myös Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry, Arkkitehtuurimuseo sekä Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry sai avustusta Osallisuuden avaimia -hankkeen valtakunnalliseen toteuttamiseen ja Arkkitehtuurimuseo Fill This Space -nuorten kesäkouluihin. Tampereen arkkitehtuurikasvatus ry sai tukea rakennetun ympäristön tutkimiseen keskittyvien päiväleirien sekä työpajojen järjestämiseen Tampereen seudulla.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön lasten taide- ja kulttuurihankkeisiin myönnetyistä avustuksista tästä.

Jaa tämä artikkeli