Takaisin artikkeleihin

Alvar Aalto Route Euroopan neuvoston kulttuurireitiksi

Sisätila, jossa valkoiset seinät ja vaalea lattia. Tilassa runsaasti huonekaluja ja vaaleita puisia yksityiskohtia.

Alvar Aallon Ateljee. kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -säätiö

Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design on ensimmäinen suomalainen kulttuurireitti, joka on saanut Euroopan neuvoston kulttuurireittisertifikaatin.

Keväällä 2021 Euroopan neuvosto myönsi viidelle uudelle reitille kulttuurireittistatuksen (Cultural Route of the Council of Europe Certification). Mukana on ensimmäisenä Suomesta koordinoituna reittinä Alvar Aallon arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittyvä kokonaisuus. Myös Pyhän Olavin merireitti Turun saaristossa kuuluu jo Euroopan neuvoston kulttuurireitteihin, osana Norjasta koordinoitua Pyhän Olavin reittiä.

Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design kattaa yli 60 arkkitehtuurikohdetta 27 kaupungissa viidessä eri maassa – Suomessa, Saksassa, Virossa, Italiassa ja Ranskassa. Potentiaalisia Alvar Aalto -kohteita löytyy yhteensä kymmenestä Euroopan maasta Rovaniemeltä Italian Riola di Vergatoon ja Reykjavikista Viipurin kirjastoon. Alvar Aalto -säätiö on tuottanut kulttuurimatkailureittihankkeen yhteistyössä Alvar Aalto -kaupunkien kanssa.

”Kulttuurireittistatus edistää Alvar Aallon rakennusten kansainvälistä tunnettuutta ja vahvistaa Aallon tuotannon merkittävyyttä osana eurooppalaista kulttuuriperintöä. Kaikki maailmanperintökohteiksi ehdotettavat Aalto-kohteet kuuluvat myös Alvar Aalto -kulttuurireittiin”, kommentoi Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Sisäpiha, jossa vihreä nurmikentä sekä vesiallas. Piha rajautuu vaaleaksi rapattuun rakennukseen, jonka julkisivussa puisia yksityiskohtia.
Villa Mairea, Noormarkku. kuva: Maija Holma, Alvar Aalto -museo

Eurooppalaiset kulttuurireitit kulkevat Välimereltä Pohjolaan

Eurooppalaiset kulttuurireitit tuovat Välimeren, Alppien, Tonavan ja Itämeren alueiden monipuolisen kulttuurihistorian tutuksi muun muassa arkkitehtuurin ja gastronomian välityksellä. Kulttuurireittistatus myönnetään vain merkittävimmille eurooppalaisille matkailureiteille, jotka vahvistavat yhteisten eurooppalaisten arvojen ymmärrystä ja arvostusta. Viiden uuden reitin myötä yhteensä 45 reittiä on tähän mennessä saanut Euroopan neuvoston sertifikaatin.

Euroopan neuvoston kulttuurireittien teeman tulee olla yhteinen vähintään kolmelle maalle. Reittien tulee edistää toiminnallaan kulttuurin kestävää kehitystä, kulttuuri- ja nuorisovaihtoa ja kulttuuriperintökasvatusta sekä siihen painottuvaa kulttuurimatkailua. Reittejä koskevan sopimuksen taustalla vaikuttavat Euroopan neuvoston kulttuuri- ja kulttuuriperintösopimukset.

”Viime vuosisadan kulttuurihistoria, sekä pohjoismainen ulottuvuus, saa nyt vahvistusta ja tunnustusta vanhojen eurooppalaisten teemojen rinnalla, kun Alvar Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu muodostaa modernin rakennustaiteen kokonaisuuden", arvioi Tommi Lindh.

Keväällä 2018 Archinfon Venetsian arkkitehtuuribiennaaliin tuottaman näyttelyn avajaisten yhteydessä julkistettu Visit Alvar Aalto -verkkopalvelu esittelee yli 60 Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemaa yleisölle avointa kohdetta. Mukana on 26 Alvar Aalto -kaupunkia, 100 palveluntarjoajaa sekä yli 600 valokuvaa. Myös Suomen paviljonki Venetsian Giardinissa on yksi reitin kohteista. Osoitteesta visit.alvaraalto.fi löytyvä palvelu toimii neljällä kielellä: suomeksi, englanniksi, venäjäksi sekä japaniksi. Hanke on saanut tukea opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurimatkailun tuotteistamisen erityisavustuksesta.

Lisätietoa aiheesta on saatavilla esimerkiksi Alvar Aalto -säätiön verkkosivulla (linkki), opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivulla (linkki) sekä Euroopan Neuvoston tiedotteessa (linkki).