Takaisin artikkeleihin

New Standards on auki Venetsiassa ja verkossa

Sisäkuva paviljongista, vasemmalla seinällä punainen kartta ja viiva sekä kehystettyjä vanhoja kuvia. Keskellä pöytä, johon on upotettu näyttö. Oikealla seinällä koko seinän kokoinen valokuvateos, joka koostuu useasta valokuvasta ja kehyksestä.

New Standards Suomen Aalto-paviljongissa. kuva: Ugo Carmeni

Kulttuuri- ja tiedeministeri Annika Saarikko avasi Suomen paviljongin näyttelyn torstaina 20.5. verkkotilaisuudessa, jossa kuultiin myös kiinnostava kolmen paviljongin välinen keskustelu.

Verkossa järjestetty avajaistilaisuus keräsi yli 200 osallistujaa. Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kahden ensimmäisen preview-päivän aikana New Standards -näyttelyn on nähnyt Giardinin biennaalipuistossa jo yli tuhat kutsuvierasta ja median edustajaa, joista osa seurasi avajaisten striimausta paviljongissa.

Samanaikaisesti paviljonkinäyttelyn avautumisen kanssa verkkosivustolla newstandards.info julkaistiin laajasti näyttelyn sisältöä sekä esittelyvideo.

Laura Bergerin, Philip Tidwellin ja Kristo Vesikansan kuratoima New Standards katsoo taaksepäin aikaan, jolloin silloinen kriisi – sota ja sadat tuhannet kodittomaksi jääneet suomalaiset – toi teollisuuden toimijat, päättäjät ja arkkitehdit yhteen ratkaisemaan kotien tuottamisen nopeasti, edullisesti ja laadukkaasti. Seurauksena syntyi puuteollisuusyritysten yhteenliittymä, Puutalo Oy.

Ennen näkemättömän arkistomateriaalin rinnalla näyttely esittelee Puutalo-talojen nykypäivää eri puolilla maailmaa. Valokuvaaja Juuso Westerlundin koskettavissa ja intiimiydessään hätkähdyttävissäkin kuvissa talojen nykyiset asukkaat Suomessa, Tanskassa ja Kolumbiassa ovat avanneet kotinsa ja elämänsä kameran tallennettavaksi. Teos on koko seinän kokoinen, ja jokaisen siihen sisältyvän kuvan taustalla on inhimillinen tarina, jonka kehyksenä on oma koti.

Osa Juuso Westerlundin valokuvateoksesta 'Domestic Matters'. kuva: New Standards

Näyttelyn sisältöihin ja Westerlundin valokuviin voi tutustua osoitteessa newstandards.fi, jossa valittuja kohteita Helsingin Marttilassa, Aarhusin Finnebyssä ja Barranquillan Barrio Simón Bolívarissa tarkastellaan arkistomateriaalien ja tuorein valokuvien välityksellä. Tarina Puutalo Oy:n kulta-ajasta, vuosista 1940–1955, suhteutettuna maailmanpoliittisiin tapahtumiin kerrotaan aikajanan muodossa. Sivustolta löytyy myös interaktiivinen maailmankartta, johon on koottu Puutalo-tietoa kaikilta asutuilta mantereilta.

Avajaistilaisuudessa kuultiin Open House Worldwiden johtajan Phineas Harperin juontama keskustelu, johon oli kutsuttu Suomen näyttelyn kuraattorin Philip Tidwellin kanssa keskustelemaan USA:n paviljongin kuraattori Paul Andersen ja Pohjoismaiden paviljongin arkkitehti Siv Helene Stangeland. Kaikissa kolmessa paviljongissa on puurakentamiseen liittyvä näyttely, ja yhteisiä puheenaiheita löytyi myös muun muassa asumisen laatukriteereistä sekä massatuotannosta ja sen kustomoinnista. Keskustelun tallenne tullaan pian julkaisemaan newstandards.info-sivustolla.

Ylärivissä USA:n kuraattori Paul Andersen ja tilaisuuden juontaja Phineas Harper, alarivissä Philip Tidwell ja Pohjoismaisen paviljongin arkkitehti Siv Helene Strangeland. kuva: kuvakaappaus striimauksesta

Näyttelyyn liittyvä, aihetta syväluotaava julkaisu New Standards. Timber Houses Ltd. 1940–1955 julkaistaan kesän aikana. Kirjan ovat toimittaneet näyttelyn kuraattorit ja sen kustantaa Garret Publications. Graafisesta ilmeestä vastaa näyttelynkin ilmeen suunnitellut graafikko Päivi Häikiö. Lisätietoja kirjasta ja linkki ennakkotilauksiin löytyy newstandards.info-sivustolta tästä linkistä.