Hyppää sisältöön
Havainnekuva kasvihuoneista. Henkilö seisoo erään kasvihuoneen edessä ja puhuu puhelimeen.
Kuva: Arkworks Arkkitehdit Oy.

Puhutaan puusta -keskusteluklubi Arkkitehtuurimuseolla 19.1.–18.5.

Monialaiselle ammattilaisyleisölle suunnattu Puhutaan puusta -keskusteluklubi tuo esille kiinnostavia näkökulmia puuhun ja metsään. Kevätkaudella keskusteluklubin katse kääntyy kohti tulevaisuutta. Keskusteluklubilla kaikki osallistujat pääsevät ääneen. 

Tapahtumasarja toteutetaan Zoom-etäyhteydellä. Keskusteluklubille osallistuminen kuitenkin edellyttää ilmoittautumista. Ilmoittaudu heti mukaan – luvassa on reilua, aktiivista ja avointa keskustelua!

SOFIE PELSMAKERS: REALITY CHECK
TI 19.1. klo 17–18.30

On aina hyvä käyttää puuta. Vai onko? Puu on vanha rakennusmateriaali, mutta nykyisin sitä käytetään uusilla tavoilla, joten tavallaan se on uusi ”vanha materiaali”. Mitkä muut kestävyysnäkökulmat ovat tärkeitä pitkäaikaisen kestävyyden kannalta? Avataan keskustelu puun roolista kestävässä arkkitehtuurissa ja siitä, kuinka kestävän ja hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamiseksi on tehtävä enemmän kuin ainoastaan käyttää puuta rakennuksissa.

Tammikuussa keskustellaan puusta Sofie Pelsmakersin kanssa. Pelsmakers on ympäristöön erikoistunut arkkitehti, opettaja ja tutkija, jolla on asiantuntemusta energiantarpeen vähentämisestä sekä kestävästä arkkitehtuurista ja asumisen suunnittelusta.

Keskustelu käydään englanniksi. Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä viimeistään 18.1. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.

ANTTI RUUSKA: PUUN ROOLI TULEVAISUUDEN RAKENTAMISESSA
Ti 16.2. klo 17–18.30

Miltä maailma näyttää uudistavan eli maapallon tilan parantamiseen pyrkivän rakentamisen näkökulmasta? Pitäisikö meidän suosia yhtä rakennusmateriaalia vai valmistautua uudistamaan käsitystämme materiaaleista myös laajemmin? Onko puurakentaminen planeettamme pelastus? Onko se helppoa tämän päivän Suomessa?

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskustellaan puun roolista tulevaisuuden rakentamisessa Antti Ruuskan johdolla. Kestävän liiketoiminnan johtaja, TkT Antti Ruuska luotsaa työllään Ylvaa kohti hiilineutraaliutta.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä viimeistään 15.2. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.

PASI HERRANEN: VIS WOODEN PLANT FACTORY
Ti 23.3. klo 17–18.30

Vacuum Insulation System (VIS) on uusi rakennusteknologia, jossa yhdistetään puurakentamista ja tyhjiöteknologiaa. VIS-teknologiaa on kehitetty erityisesti kostean ympäristön rakenneratkaisuksi, josta erinomaisena esimerkkinä toimii maailmalla kovaa vauhtia yleistyvä kasvien vertikaaliviljely.

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskustellaan puurakenteista ja kosteudesta Pasi Herrasen johdolla. VIS-teknologian keksijä, DI Pasi Herranen on erikoistunut vanerin lujuusominaisuuksiin. Häntä kiinnostavat erityisesti terve ja kestävä rakentaminen sekä energiateknologian tulevaisuuden kehitys.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä viimeistään 22.3. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.

LAURI RAUTKARI: TULEVAISUUDEN PUUTUOTTEET
Ti 13.4. klo 17–18.30

Millaisia modifioituja puutuotteita on tällä hetkellä kehitteillä? Mitä ominaisuuksia arkkitehdit toivoisivat puutuotteilta? Mitkä ominaisuudet eivät ole toivottavia?

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskustellaan puutuotteiden kehityksestä ja niiden ominaisuuksista Lauri Rautkarin johdolla. Puutekniikan tohtori ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Lauri Rautkari on tutkinut paljon puun ja veden vuorovaikutusta ja puun modifiointia. Rautkari johtaa Euroopan kärkisijoilla olevaa puutieteiden tutkimusryhmää Aalto-yliopistossa. Häntä kiinnostaa pitkäaikaisten ja ympäristöystävällisten puutuotteiden kehitystyö.

Ilmoittautuminen avataan lähempänä ajankohtaa. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.

PEKKA HEIKKINEN: PUU VOISI OLLA…
Ti 18.5. klo 17–18.30

Minkälaisia ominaisuuksia puulla on? Minkälaista puurakentaminen voisi olla? Entä miten rakentaminen on muuttumassa ja minkälaisia vaatimuksia ja odotuksia sille asetetaan?

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskustellaan Pekka Heikkisen johdolla siitä, mitä olemme keskustelusarjan aikana oppineet. Pekka Heikkinen on puuarkkitehtuurin professori Aalto-yliopistossa. Opetus- ja tutkimustyön lisäksi hän on osallistunut kymmeniin suunnittelu- ja kehityshankkeisiin sekä toiminut Puu-lehden päätoimittajana.

Ilmoittautuminen avataan lähempänä ajankohtaa. Lue lisää tapahtumasta tästä linkistä.