Hyppää sisältöön
Pitkospuut aamuauringon kultaamassa kaislikossa
Studio Puiston ja Nomaji-maisema-arkkitehtien suunnittelema uusi pitkospuureitti tekee Lammassaaresta ja lintujen tarkkailusta kaikille saavutettavaa. kuva: Mika Huisman / Decopic

Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2020 -näyttelyn kohde-esittelyt 10.10. ja 27.10.

Ruskaretki: LAmmassaaren Pitkospuut
LA 10.10.2020 klo 13.00 – 15.00
LAmmassaari, helsinki

Vanhankaupunginlahti on Helsingin tärkeimpiä virkistysalueita. Alueella voi kävellä pitkin polkuja, jotka kulkevat halki metsien, niittyjen ja ruovikoiden. Yksi suosituista reiteistä johtaa mantereelta Lammassaareen. Reitti uudistettiin vuosina 2017–2018 rakentamalla lahonneiden pitkospuiden tilalle laudoitettu luontopolku lintulavoineen. Puusta rakennetuista elementeistä koottu leveä polku johtaa ruovikon läpi saareen ja jatkuu siellä kivituhkapolkuna reitin päätteenä olevalle uudelle lintulavalle. Puisen kävelypolun varrella on lisäksi kaksi korotettua levähdyspaikkaa lintujen katselua varten. Reitti on esteetön ja lintulavojen päätykaiteet ovat lasia, jotta myös lapset ja pyörätuolia käyttävät näkevät maiseman.  Vaatii ilmoittautumisen.

Kohde-esittelyn järjestää Arkkitehtuurimuseo yhteistyössä Nomajin, Studio Puiston ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Paikan päällä kohdetta esittelemässä ja siitä keskustelemassa ovat Nomajin edustaja Varpu Mikola, Studio Puiston edustaja Emma Johansson, Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Tuomas Lahti ja Arkkitehtuurimuseon näyttelyassistentti Jutta Tynkkynen.

Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen löydät Arkkitehtuurimuseon sivulta täältä.

KAkolan funikulaarin asemarakennukset
ti 27.10.2020 kello 17.00 – 19.00
Kakola, turku

Turun Kakolanmäelle rakennettua, Suomen ensimmäistä kaupunkiin toteutettua rinnehissiä kutsutaan Funikulaariksi. Kaupunki päätti rakentaa hissin, koska Kakolanmäen historialliselle vankila-alueelle johtava katu on liian kapea ja mutkainen bussin liikennöitäväksi. Yhteys tarvittiin, sillä alueen vanhoihin rakennuksiin on viime vuosina rakennettu asuntoja ja palveluja. Rinnehissi tarjoaa nopean, esteettömän ja maksuttoman pääsyn kukkulan laelle. Matka kestää minuutin. Radalla kulkee automaattiohjauksella yksi 30 hengen kabiini. Vaatii ilmoittautumisen.

Kohde-esittelyn järjestää Arkkitehtuurimuseo yhteistyössä Pekka Vapaavuori arkkitehtien ja Turun kaupungin kanssa. Paikan päällä kohdetta esittelemässä ja siitä keskustelemassa ovat arkkitehti Pekka Vapaavuori, Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja Arkkitehtuurimuseon näyttelyassistentti Jutta Tynkkynen

Lisätietoa ja ilmoittautumislomakkeen löydät Arkkitehtuurimuseon sivulta täältä.