Hyppää sisältöön
Puurimoitettu katto kaartuu katsomon ylle, edessä portaiden valkoinen betonimuuri.
Arkkitehtitoimisto K2S:n suunnitelmien mukaan kunnostettu ja uudistettu Olympiastadion toimii HDW:n päänäyttämönä. kuva: Wellu Hämäläinen

Helsinki Design Week 2020 -arkkitehtuuritärpit

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week järjestetään tänä vuonna 3.–13. syyskuuta. Kokosimme yli 200 tapahtuman tarjonnasta tärpit arkkitehtuurin ystäville. Linkki koko ohjelmaan Helsinki Design Weekin sivuilla tässä.

Päätapahtumapaikkana Olympiastadion

11.–13.9. klo 11–19 
Olympiastadion
Paavo Nurmen tie 1, Helsinki

Juuri remontista valmistuneella Olympiastadionilla järjestetään HDW:n päänäyttely sekä PechaKucha Night ja Lasten Designviikonloppu. Päänäyttelyssään Helsinki Design Week esittelee 19 erillisellä näyttelyllä ja installaatiolla ajankohtaista ja kiinnostavaa muotia, muotoilua ja arkkitehtuuria. Mukana ovat muun muassa puuseppä Antrei Hartikaisen Seitikki-teos, Caracara-studion sienirihmastosta ja betonista valmistettu installaatio sekä Jasper Morrisonin kuratoima penkkinäyttely.

Installaatio: Meteoriitti
11.–13.9. klo 11–19 

Meteoriitti on Ateljé Sotamaan suunnittelema ekologinen kolmikerroksinen asuinrakennus Kontiolahdella. Ulkoapäin se on kuin taianomainen musta hahmo metsän siimeksessä. Sisältä rakennus on  vaalea, monimuotoinen ja intiimi kudelma toisiinsa avautuvia tiloja. Meteoriitin keskellä on korkea tila, jonka huipulla oleva suuri kattoikkuna kehystää esteettömän näkymän taivaalle. Rakennuksen halki, seitsemän metrin korkeudella, leijuu katamaraaniverkko, jossa asukkaat voivat kellua. Meteoriitti on valmistettu CLT-levystä, ja sen eristeenä toimii ilma. Talo on sitonut itseensä 59 488 kiloa hiilidioksidia. Katso tarkemmat tiedot tästä.

Näyttely: Seven Chairs
11.–13.9. klo 11–19

Johdonmukaiset materiaalien ominaisuuksia noudattavat rakenteet, purettavat, koottavat ja muunneltavat rakenneosat, jotka voidaan kuljettaa ja varastoida tilaa säästäen sekä kierrättää ja lajitella lopuksi erillisinä materiaalijakeina ovat seurausta huolellisesta suunnittelusta näiden tuolien elinkaaren kaikissa vaiheissa. Osa näistä seitsemästä tuolista ovat rakenteellisia kokeiluja, joita ei ole tarkoitettu tuotantoon sellaisenaan. Kaksi tuoleista on ollut tuotannossa. Vanhin nojatuoli on vuodelta 1983, uusin vuodelta 2020. Vähemmästä voidaan tehdä enemmän, vähemmällä raaka-aineiden ja energian kulutuksella, kestävää kauneutta unohtamatta. Katso tarkemmat tiedot tästä.

PechaKucha Night
12.9. klo 20–22

Päätapahtumapaikka tarjoaa unohtumattomat puitteet Euroopan suurimmalle PechaKucha Nightille lauantai-iltana 12. syyskuuta. Stadionin viheriöllä sijaitsevalle lavalle nousevat muun muassa apulaispormestari Anni Sinnemäki, Aalto-elokuvan ohjaaja Virpi Suutari, Hakolan toimitusjohtaja Anna-Leena Hakola sekä arkkitehti Teemu Kurkela. Ulkokatsomoon otetaan 1000 ihmistä, mikä takaa riittävät  turvavälit. Katso tarkemmat tiedot tästä.

HDW Lasten Designviikonloppu
12.–13.9. klo 11–16

Kunniavieraita Olympiastadionin viikonlopussa ovat lapset. Lasten Designviikonloppuun on vapaa pääsy ja luvassa on muotoilijaduo Anna van der Lein ja Kristos Mavrostomoksen suunnittelema hauska ja osallistava reitti ympäri Olympiastadionin kuuluisaa nurmikenttää. Lasten Designviikonloppu yhdistää urheilua ja taidetta ja saa lapset viihtymään ja oppimaan samalla uutta. Jokainen ansaitsee suorituksistaan mitalin, ja kierroksen päätteeksi päästäänkin tekemään omat mitalit, joiden kanssa voi poseerata podiumilla. Lisätietoja löydät täältä.

Muut tapahtumat

Alvar Aallon arkkitehtuuria: Helsinki–Kouvola Crossover 
Konferenssi: Tiilimäki
3.9. klo 16–19
Tiilimäki 20, Helsinki

Alvar Aallon studiossa järjestettävässä tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus osallistua maksuttomalle tutustumiskierrokselle ja luennolle sekä nauttia kouvolalaisesta musiikista ja herkuista. Luennon pitää Alvar Aalto -säätiön rakennusperintöyksikössä työskentelevä arkkitehti, FM Jonas Malmberg. Katso tarkemmat tiedot tästä.

Alvar Aallon arkkitehtuuria: Helsinki–Kouvola Crossover 
Kierros: Tehtaanmäki
5.9. klo 9–16:30
Pihtojantie 8, Kouvola

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua Alvar Aallon suunnittelemaan Tehtaanmäen kouluun ja asuinalueeseen. Helsingistä järjestetään bussikuljetus Kouvolan Inkeroisiin. Matkalla kuullaan tarinoita Kouvolasta. Paikan päällä kohteisiin tutustutaan opastetuilla kävelykierroksilla: koulukierroksella sekä “Ankkapurhasta Alvar Aaltoon” -kierroksella. Koko ohjelma löytyy täältä.

Seminaari: Ilmastokorkeakoulu
4.9. klo 8:30–13
Virtuaalinen tapatuma ja Helsingin kaupungintalo

Ilmastokorkeakoulussa esitellään kiinnostavia puhujia ja näkökulmia kaupunkisuunnitteluun ja kaupunkiasumisen kestävään tulevaisuuteen. Avaussanat lausuu pormestari Jan Vapaavuori. Pääpuhujina ovat toimittaja ja kirjailija Pasi Toiviainen sekä yrittäjä ja design-vaikuttaja Ms. Yanling Duan Pekingistä. Päivän aikana kuullaan monia kaupunkisuunnittelun asiantuntijoita, kuten Kalle Vaismaa ja Alpo Tani. Puhujat esittelevät erilaisia ratkaisuja entistä ympäristöystävällisempään tulevaisuuteen. Tilaisuuden juontaa Helsingin designjohtaja Hanna Harris. Vaatii rekisteröitymisen. Koko ohjelma löytyy täältä.

Avoin tila: Open House Helsinki
4.–6.9. klo 10–19
Ympäri kaupunkia

Kierroksilla tutustutaan muun muassa Helsingin tuntemattomampiin puutaloalueisiin Jollaksessa ja Marttilassa sekä Helsingin vanhimpaan kivitaloon Merisotakoulussa Suomenlinnassa. Pyöräilykierroksella Laajasalossa poljetaan paikallistarinoiden perässä. Maisema-arkkitehdit esittelevät REDIn kattopuisto Brygan. Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.openhousehelsinki.fi

Arkkitehtuurimuseon virtuaaliavajaiset: “Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2020” ja “Another Generosity”
4.9. klo 18–20
Virtuaalinen tapahtuma

Kaksi Arkkitehtuurimuseon näyttelyä aukeavat: Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tarjoaa läpileikkauksen korkeatasoiseen kotimaiseen nykyarkkitehtuuriin asiantuntijajuryn arvioimana. Vuonna 2020 tuomariston muodostivat tekniikan tohtori, arkkitehti SAFA Harri Hautajärvi, arkkitehti SAFA Kirsi Korhonen ja Ph.D, arkkitehti Martin Braathen Norjan kansallismuseosta. Katsauksen järjestävät yhdessä Arkkitehtuurimuseo, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Alvar Aalto -säätiö.
Pohjoismaiden paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2018 esitelty Another Generosity -installaatio saa ensiesityksensä kotimaassa. Arkkitehti Eero Lundénin suunnittelema hengittävä installaatio herättää tarkastelemaan maailman ja arkkitehtuurin tilaa ja luo paikan tulevaisuuden pohtimiselle. Katso tarkemmat tiedot täältä.

Näyttely ja keskustelu: Murroksen estetiikka
3.–13.9. klo 11–18
Arkkitehtuurimuseo
Kasarminkatu 24, Helsinki

Murroksen estetiikka on Vapaa-kollektiivin keskustelusarja ja näyttely Arkkitehtuurimuseon Studiossa. Kokonaisuus nostaa esiin arkkitehtuurin olennaisen roolin ilmastokysymyksessä ja kutsuu keskusteluun erilaisia ääniä arkkitehtikunnan sisältä ja sen ulkopuolelta. Studiotilan installaatio täydentyy keskustelujen edetessä. Näyttelyn lopullinen muoto nähdään vasta, kun viimeinen sana on sanottu. Lisätietoja löytyy täältä.

Designs for a Cooler Planet Aalto-yliopistossa

Aalto-yliopiston järjestämästä näyttelystä ja sen oheisohjelmasta löytyy lisätietoja tästä linkistä. Alla poimintoja.

New Life of Gardenia
2.9. –25.9
Vuorimiehentie 2A

Aiheutamme valtavan hiilipiikin purkamalla ja rakentamalla uutta kaupunkien muuttuessa. Aalto-yliopisto Arkkitehtuurin laitoksen rakennusopin opiskelijat ideoivat Helsingin Gardenian uudelleenkäyttöä. Tutustu siihen, miten Gardenia toimisi vertikaalisessa maanviljelyssä, moskeijana tai kouluna. 

Maiseman tekijät
2.9.–25.9.
Otakaari 1X, A siiven ala-aula (BetaSpace Gallery)

Näyttely perustuu Aalto ARTS Booksin (2019) julkaisemaan Maiseman tekijät -kirjaan. Näyttely on toteutettu Arkkitehtuurimuseon, Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelman ja Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARKin yhteistyönä. Mukana näyttelyä tukemassa ovat olleet Viherympäristöliitto ja Lappset Group Oy. 

Interplay of Culture
2.9.–25.9.
Vuorimiehentie 2A

Rakennetun ympäristön suunnittelulla on keskeinen rooli ilmiöiden torjunnassa ja lievittämisessä: on tärkeää, että arkkitehtien ammattikuntaa koulutetaan vastaamaan haasteisiin. Näyttely juhlistaa Aalto-yliopiston globaalin kestävyyden ja humanitaarisen kehityksen koulutuksen 25-vuotista historiaa.