Hyppää sisältöön
Aurinko osuu kauniisti Villa Mairea -talon seinään puiden välistä. Talon ensimmäisen kerroksen pintamateriaali on lämpimän värinen puu, toinen kerros on raikkaan vaalea. Rakennuksesta ilmeikkään tekevät sisäänkäynnin epäsymmetrinen katos ja toisen kerroksen ikkunat, joiden oikeanpuoleinen reuna tulee leikkisästi rakennuksesta ulospäin, mikä tekee ikkunasta viiston.
Villa Mairea (1937–39), Porin Noormarkussa edustaa Aaltojen 1930-luvun tuotantoa. kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -säätiö.

Alvar Aalto -viikkoa vietetään 22.–30.8. Porissa ja Eurassa

Elokuun viimeisellä viikolla vietetään Alvar Aalto -viikkoa, jonka teemana on Aalto arjessa. Neljännen kerran järjestettävä tapahtuma tarjoaa kiehtovan ja monipuolisen kattauksen elämyksiä arkkitehtuurin, muotoilun sekä kulttuurin parissa Porissa ja Eurassa.

Tämän vuoden ohjelmassa näkyy vahvasti Porin ja Euran rikas teollisuushistoria ja paikkakuntien yhteys Aaltojen tuotantoon ja edelleen tähän päivään. Huomion keskipisteinä loistavat itseoikeutetusti Aino ja Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea (1937–39) Porin Noormarkussa sekä Kauttuan Terassitalo (1937–38) Eurassa, joista molempiin järjestetään viikon aikana opastettuja vierailuja. Luvassa on myös mielenkiintoisia aikamatkoja näyttelyjen muodossa, kuten Porin taidemuseossa esillä oleva Maire Gullichsen, Alvar Aalto ja Galerie Artek -näyttely ja sekä Euran pääkirjastossa nähtävä Arkielämän kuvia ja esineitä Aallon suunnittelemista taloista Kauttualla -näyttely.

Arkkitehtuurikierrokset ja vierailut harvemmin avoinna oleviin kohteisiin johdattavat tarinoin seutujen paikallishistoriaan ja nykyhetkeen. ”Yksi mielenkiintoisista tavoista tutustua rakennettuun kulttuuriympäristöön on melontaretki Eurajokea ja Säkylän Pyhäjärveä pitkin, jonka varrella nautitaan alueen monipuolisesta arkkitehtuurista, vesistöistä ja luonnosta. Myös Alvar Aallon arkkitehtuuri on vahvasti läsnä paikallisten asukkaiden arjessa, sillä mm. Varkaudenmäen tyyppitaloalue on säilynyt alkuperäisessä käytössään”, kertoo Euran kunnan kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvist.

Aaltojen ja Ahlströmin pitkäaikaiseen ja monipuoliseen yhteistyöhön voi tutustua teemakierroksilla Noormarkun ruukissa. ”Odotamme, että tapahtuma lisää kiinnostusta ja tietoisuutta paikkakunnan rakennettua maisemaa ja kulttuurihistoriaa kohtaan sekä tekee Alvar Aaltoa ja hänen tuotantoaan yhä tunnetummaksi myös Satakunnassa”, sanoo Porin kaupungin kulttuuriyksikön päällikkö, Jyri Träskelin. Hän toivoo eläväisen kaupunkitapahtuman houkuttelevan kävijöitä myös kävelykierrokselle Porin ydinkeskustaan, jossa selviää monta tarinaa modernin kivikaupungin synnystä ja rakentumisesta aina 1930-luvulta 1990-luvulle.

ALVAR AALTO -VIIKKO 2020
22.–30.8.2020
PORISSA JA EURASSA

Tutustu koko ohjelmaan Alvar Aalto -säätiön sivuilla tästä linkistä.

Alvar Aalto -viikko kiertää vuorollaan Alvar Aalto -kaupungeissa ympäri Suomen. Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaavat tänä vuonna Euran kunta ja Porin kaupunki yhdessä Alvar Aalto -säätiön sekä lukuisten yhteistyökumppanien kesken.