Takaisin artikkeleihin

Eero Saarisen arkkitehtuuria Yle Areenassa

Eero Saarinen 0000u56t scaled

Teksti: Essi Oikarinen

Eero Saarisen arkkitehtuuri on näyttävästi esillä kahdessa elokuvassa, jotka ovat katsottavissa Yle Areenassa kesäkuun puoliväliin saakka.

Suomalaisamerikkalaisen arkkitehti Eero Saarisen suunnittelemilla rakennuksilla on keskeinen rooli kahdessa elokuvassa, jotka ovat katsottavissa Yle Areena -suoratoistopalvelussa sunnuntaihin 14. kesäkuuta saakka.

Arkkitehti Eero Saarinen työpöydän ääressä. Työpöydällä on Gateway Archin pienoismalli.
Eero Saarisen kuuluisimpiin töihin lukeutuu St. Lousissa sijaitseva Gateway Arch -muistomerkki (1965). kuva: Ylen Kuvapalvelu

Columbus (2017) on Kogonada-taiteilijanimeä käyttävän amerikankorealaisen ohjaajan ensimmäinen pitkä fiktiivinen elokuva, joka on nimetty tapahtumapaikkansa mukaan: Columbus on modernista arkkitehtuuristaan tunnettu pikkukaupunki Indianan osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Peter Rosenin ohjaama dokumenttielokuva Eero Saarinen: arkkitehti (2016) käsittelee Eero Saarisen arkkitehtuuria poika Eric Saarisen silmin, joka on myös tuottanut ja kuvannut elokuvan.

Eero Saarisen töiden lisäksi elokuvat sivuavat isä Eliel Saarisen Yhdysvaltojen-vaiheita ja tuovat esille myös Saaristen kytköksiä muihin aikalaisarkkitehteihin.

Esikoiselokuva juhlistaa pikkukaupungin modernismia

Kogonadan elokuvan tarinassa Columbuksessa asuva tyttö Casey (Haley Lu Richardson) tutustuu sattumalta kaupunkiin vastentahtoisesti arkkitehti-isänsä sairaskohtauksen takia matkustaneeseen korealaiseen nuoreen mieheen, Jin Leehen (John Cho). Vaikka Jin kertoo, että arkkitehtuuri ei merkitse hänelle mitään, alkaa Casey tutustuttaa vierailijaa itselleen tärkeisiin rakennuksiin, joihin kuuluu myös Saaristen töitä.

Eliel Saarisen (1973–1950) suunnittelema First Christian Church valmistui Columbukseen toisen maailmansodan aikaan. Sittemmin Eero Saarinen (1910–1961) suunnitteli kaupunkiin kolme rakennusta. Miller House, North Christian Church, ja Irwin Conference Centre (aiemmin Irwin Union Bank) nähdään kaikki myös elokuvassa.

“Elokuva ei jumiudu nähtävyyksiin tai tukahdu nippelitietoon vaan pysyy ihmisläheisenä ja ­dialogiltaankin ilmavana. Silti arkkitehtuuri heijastuu eri puolille elokuvaa: loppuvaiheissa arkisintakin takapihaa huomaa katsovansa muotojen, pintojen ja värisävyjen yhdistelmänä”, kirjoittaa Timo Peltonen arviossaan Helsingin Sanomissa. Lue arvio tästä linkistä.

Kaksi nuorta nurmi mäellä. Toinen istuu toinen seisoo ja lukee vihkoa. Taustalla vehreää luontoa ja betoniset portaat, jotka johtavat näköalatorniin.
Eero Saarisen suunnittelemat rakennukset ovat näkyvästi esillä Kogonadan esikoiselokuvassa. kuva: Depth of Field / Ylen kuvapalvelu

Poika isänsä jäljillä

Dokumenttielokuvassa Eero Saarinen: arkkitehti (Eero Saarinen: The Architect Who Saw the Future) yli 70-vuotias Eric Saarinen käy läpi isänsä Eero Saarisen tuotantoa ja vierailee tämän suunnittelemissa rakennuksissa. St Louis Gateway -monumentin ja John F. Kennedyn lentokentän TWA-terminaalin lisäksi elokuvassa tutustutaan myös tuntemattomampiin töihin. Arkkitehtuurin rinnalla kulkee henkilökohtainen tarina pojan suhteesta etäiseksi jääneeseen isään, jonka elämään perehdytään arkistohaastatteluiden ja kirjeenvaihdon kautta.

Dokumentti Eero Saarisesta tuotettiin PBS-yhtiön American Masters -sarjaan, joka on esitellyt amerikkalaisia taiteilijoita vuodesta 1986 alkaen. Elokuva on esitetty Suomessa aiemmin loppuvuodesta 2017 Yle Teemalla. Se oli myös osa loka-marraskuussa 2019 Helsingissä järjestetyn Ark Rex -arkkitehtuurielokuvafestivaalin ohjelmistoa. Linkki Ark Rex -uutiseen tässä.


Columbus ja Eero Saarinen: arkkitehti ovat katsottavissa Yle Areenassa 14. kesäkuuta saakka.
Katso Columbus tästä linkistä.
Katso Eero Saarinen: arkkitehti tästä linkistä.