Hyppää sisältöön
Signe Hornborgin suunnittelma keltainen koristeellinen puusta valmistettu vapaapalokunnan talo, jonka kellarikerros on tehty harmaasta kivestä.
Porvoon vapaapalokunnan talon (1890) suunnitellut Signe Hornborg oli Euroopan ensimmäinen naisarkkitehti. kuva: Hanna Tyvelä / Archinfo

Puheenvuoroja: suunnittelijat ja positiot – Aino Aallosta feministiseen suunnitteluun

PUHEENVUOROJA: SUUNNITTELIJAT JA POSITIOT – AINO AALLOSTA FEMINISTISEEN SUUNNITTELUUN
KE 4.3. KLO 18.00–20.00
ARKKITEHTUURIMUSEO, PIENI NÄYTTELYSALI

Millaisia suunnittelijoita Aino Marsio-Aalto (1894–1949) ja Elissa Aalto (1922–1994) olivat, ja miksi heistä tiedetään niin vähän? Millaista oli olla naisarkkitehti viime vuosisadan Suomessa? Entä mitä on feministinen kaupunkisuunnittelu?

Naistenpäivän viikolla Arkkitehtuurimuseossa keskustellaan moninäkökulmaisesti arkkitehtien ja suunnittelijoiden työnkuvan historiasta ja nykypäivästä. Tapahtuman keskiössä ovat arkkitehtien ja suunnittelijoiden työn muuttuva suhde sukupuoleen ja siihen liittyviin merkityksiin. Historiallisen sukupuoli- ja naiserityisen näkökulman lisäksi tapahtumassa pohditaan, miten suunnittelijan työtä on mahdollista toteuttaa feministisistä lähtökohdista käsin, miten yhteiskunnan valtarakenteet heijastuvat suunnittelualaan ja miten suunnittelija voi haastaa vakiintuneita työskentelytapoja.

Tapahtuman tavoitteena on syventää ymmärrystä ja lisätä keskustelua arkkitehtien ja suunnittelijoiden työhön liittyvistä positioista ja niiden muutoksesta. Miten ympäröivä yhteiskunta ja siinä vallitsevat valtasuhteet vaikuttavat suunnittelijan positioihin? Miten suunnittelijat määrittelevät omat positionsa suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan ja sen jäseniin?

Aiheesta keskustelemassa ovat Alvar Aalto -säätiön intendentti Mia Hipeli, väitöskirjatutkija Hanna Tyvelä sekä feministisen kaupunkisuunnittelutoimisto FEMMA Planningin edustajat Efe Ogbeide ja Milla Kallio

Puheenvuorot:

Mia Hipeli / Alvar Aalto -säätiö
Aino Marsio-Aalto 1894–1949: arkkitehti ja muotoilija
Millainen suunnittelija Aino Marsio-Aalto (1894–1949) oli, ja miksi hänestä tiedetään niin vähän?

Väitöskirjatutkija Hanna Tyvelä / Tampereen yliopisto
Historialliset naisarkkitehdit – tasa-arvokehityksen ikonit
Suomalaiset naiset ovat etujoukoissa rikkoneet arkkitehtuurin lasikattoja 1800-luvulta lähtien. Minkälaisia näkökulmia tasa-arvokehityksen esikuvien työ avaa arkkitehtuuriin?

Efe Ogbeide ja Milla Kallio / FEMMA Planning
Feminismi kaupunkisuunnittelun työkaluna
Mitä on feministinen kaupunkisuunnittelu? Millainen kaupunkisuunnittelun työkalu feminismi on?

Lisätietoja tapahtumasta Arkkitehtuurimuseon nettisivuilta tästä linkistä.

Tutustu kansainvälistä naistenpäivää juhlistavaan Groundbreaking Female Architects -valikoimaan Finnish Architecture Navigatorissa tästä linkistä.