Takaisin artikkeleihin

Arkkitehtuuria eristyksissä

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on asettanut uudenlaiset rajat arjelle ja vapaa-ajalle. Koska liikkumisen rajoittaminen ja sosiaalisen etäisyyden ottaminen on ensisijaisen tärkeää, olemme koonneet vinkkejä ja sisältöjä, joiden kautta arkkitehtuurista voi nauttia vaikka kotisohvalla. 

Arkkitehtuurimatkailua Finnish Architecture Navigatorissa

Matkustusrajoitusten aikana suomalaiseen arkkitehtuuriin voi tehdä virtuaalimatkoja Finnish Architecture Navigatorissa. Tuotamme verkkopalveluun jatkuvasti uutta sisältöä – viimeisimpiä lisäyksiä ovat muun muassa valikoima Gullichsen Kairamo Vormala Arkkitehtien asuinkohteita sekä Kaija ja Heikki Sirenin suunnittelemia rakennuksia, kuten Lahden konserttitalo ja Linzin Brucknerhaus-konsertti- ja kongressitalo sekä Huttunen–Lipasti Arkkitehtien senioritalo Gull­kronan. Kunnianosoituksena heille, jotka työskentelevät koronavirustaistelun etulinjassa, olemme postanneet Instagram-tilillemme sosiaali- ja terveysalan rakennuksia, jotka muistuttavat näiden seinien sisällä tapahtuvasta elintärkeästä työstä.

Tutustu suomalaisen arkkitehtuurin helmiin Finnish Architecture Navigatorissa osoitteessa navi.finnisharchitecture.fi.

Navigaattorin kohteisiin voi tutustua myös Archinfon Instagram-tilillä täällä.

Kapea ja mutkitteleva kerrostalo Mannerheimintien varrella. Näkymä talolle avautuu läheisiltä kallioilta. Talon julkisivu on poltettua tiiltä, ikkunat ovat suuret.
Senioritalo Gullkronan, 2019, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit. kuva: Tuomas Uusheimo / MFA

Sosiaalinen media vie museokierrokselle  

Arkkitehtuurimuseo tarjoaa museon ollessa suljettuna mahdollisuuden tutustua Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttelyyn ohjatuilla Instagram-live-kierroksilla. Oppaana toimii museopedagogi Aapo Raudaskoski. Virtuaalikierrokset on koettavissa tallenteina Arkkitehtuurimuseon Instagram-tilillä.

Opastettujen kierrosten lisäksi Arkkitehtuurimuseo järjestää Alvar Aalto -aiheisia tietovisoja Instagram-tilillään.

Linkki Arkkitehtuurimuseon Instagram-tiliin tässä.

Näyttely käsittelee Alvar Aallon suhdetta maisemaan – miten hän sen koki ja miten hän pyrki omassa arkkitehtuurissaan huomioimaan kulloisenkin paikan maaston ja kasvuston luonteen. Näyttelykonseptin on luonut professori emeritus Tom Simons, ja sen kuraattorina on toiminut tutkija Teija Isohauta. Opastetun Instagram-kierroksen voi katsoa Arkkitehtuurimuseon Instagram-tilin kohokohdista myös myöhemmin. Jos tilanne sallii, Arkkitehtuurimuseon jälkeen näyttely nähdään kesällä 2020 Jyväskylässä Alvar Aalto -museossa.

Aalto-yliopiston Kandidaattikeskuksen auditorio. Punatiilinen rakennus näkyy tuuheiden lehtipuiden takaa. Rakennuksen vihertävän kuparisen katon muoto muistuttaa amfiteatteria.
Yksi Alvar Aallon päätöistä on Otaniemen kampusalue. kuva: Alvar Aalto -säätiö

Virtuaalikierrosten lisäksi Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttely on koettavissa myös Arkkitehtuurimuseon sivustolla, jossa voit tutustua näyttelyn kohteisiin ja teemoihin. Sivulta voit myös ladata materiaalit etäopetuksen tueksi. Siirry diginäyttelyyn tästä linkistä.

Linkki Arkkitehtuurimuseon tapahtumailmoitukseen tässä.

Myös muut kotimaiset museot on koettavissa kotisohvalta. Muun muassa Suomen lasimuseo, Gallen-Kallelan sekä Viljo Revellin suunnittelema Didrichsenin taidemuseo ovat koettavissa verkossa.

Linkki Museokortin virtuaalimuseolistaukseen.

Aurinkoinen näkymä Aallon ateljeen huoneeseen, jota reunustavat kaarevan seinän nauhaikkunat. Takavasemmalla ovat viistot portaat ja niiden yläpuolella parvimainen rakenne, josta roikkuu Aaltojen suunnittelemia valaisimia. Kasvi kiipee ylös pitkin huoneen perimmäistä seinää.
Alvar Aallon ateljeesta (Alvar ja Elissa Aalto, 1955) ja muista maailmankuuluista arkkitehtuurikohteista pääsee nauttimaan Googlen Arts & Culture -palvelun välityksellä. kuva: Alvar Aalto Museum

Virtuaalisiakierroksia museo- ja arkkitehtuurikohteisiin tarjoaa myös Googlen Arts & Culture -palvelu, joka kattaa huikean määrän maailman ikonisimpia rakennuksia. Arkkitehtuurin verkkojulkaisu ArchDaily jakoi artikkelissaan muutaman poiminnan palvelun kattavasta sisällöstä, muun muassa Alvar Aallon Munkkiniemen ateljeen ja Antoni Gaudín Casa Batllón. 

Linkki ArchDailyn artikkeliin tässä.

Linkki Googlen Arts & Culture -palveluun tässä.

Julkinen taide ilahduttaa ulkoillessa

Sosiaalisen median lisäksi taidetta ja arkkitehtuuria tarjoavat julkiset tilat. Helsingin alueella on noin 500 julkista taideteosta, joista monet on saavutettavissa joko jalan tai pyörällä. Julkisiin taideteoksiin lukeutuu niin veistoksia, muistomerkkejä kuin ympäristötaidetta. Varhaisimmat teokset ovat 1800-luvulta ja sijaitsevat keskustassa. Teoksista uusimmat on toteutettu rakentuville alueille, kuten Kalasatamaan ja Jätkäsaareen. 

Helsingin sanomien artikkelissa kuvataidekriitikko Timo Valjakka vie lukijan kävelykierrokselle tutustumaan julkisiin taideteoksiin muun muassa Kalasatamaan, Herttoniemeen ja Vesalaan. Linkki artikkeliin.

Helsingin taidemuseon sivuilla olevan karttapohjainen julkisen taiteen tietokannan avulla voit suunnitella oman taidereittisi. Siirry sivuille tästä.

Kalasataman Capellanaukiolla sijaitseva vaaleanpunainen mutkitteleva veistos, joka on kuin yhtä jatkuvaa, kiermurtelevaa viivaa, joka ei pääty koskaan.
Jacob Dahlgrenin Early One Morning, Eternity Sculpture (2019) sijaitsee Kalasatamassa. kuva: Maija Toivanen / HAM Helsingin taidemuseo

Arkkitehtuuria ja askartelua

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki tarjoaa ilmaisia verkkokursseja Arkki@home-sivustollaan. Arkkitehtuurikasvatuksen ammattilaisten suunnittelema oppimateriaali sisältää käytännönläheisiä projekteja, jotka laittavat mielikuvituksen ja luovuuden liikkeelle. 

Englanninkielinen oppimateriaali on saatavilla Arkki@home-sivustolla tästä linkistä.

Myös American Society of Landscape Architects (ASLA) on laittanut ilmaiseksi jakoon verkko-oppimateriaaleja. ASLA:n maisema-arkkitehtien toteuttama inspiroiva Discover Landscape Architecture -aktiviteettikirja on suunnattu 9–12-vuotiaille arkkitehtuurista ja maisema-arkkitehtuurista kiinnostuneille lapsille, jotka pitävät piirtämisestä.

Englanninkielinen Discover Landscape Architecture -kirja (pdf) on ladattavissa tästä linkistä

Lapsille suunnatun maisema-arkkitehtuurioppikirjan aukeama, jossa iloisen näköinen sammakko kertoo puutarhaelementeistä: kasveista, vesielementeistä, maatyypeistä ja rakennusmateriaaleista.
Kuvakaappaus ASLA:n Discover Landscape Architecture -aktiviteettikirjasta. kuva: American Society of Landscape Architects (ASLA)

Arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelu-podcasteja 

Etätöiden lomassa tai ulkoillessa voi hiljentyä kuuntelemaan podcasteja. Arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelu-podcastien kirjo on hyvin kattava. Poimimme muutamat suosikkimme: 

Ajatuksia kaupungista

Ajatuksia kaupungista -podcastia toimittavat kaksi nuorta pääkaupunkiseutulaista arkkitehtia Noora Laak ja Jussi Ukkonen. Podcastin juuret ulottuvat Aalto-yliopiston opiskelijalounaisiin ja niitä seuranneisiin kahvipöytäkeskusteluihin, jotka eivät ottaneet loppuakseen – eivätkä ne näytä loppuneen vieläkään. 

Podcastin keskustelunaiheet liittyvät kaupungin suunnitteluun, valtarakenteisiin ja arkkitehtuuriin. Viimeisimmät jaksot käsittelevät muun muassa arkkitehtuurijulkaisuja, asuntosuunnittelua, uusjugendia ja elämää eristyksissä. 

Jaksot löytyvät Soundcloudista, iTunesista ja Spotifystä.

https://open.spotify.com/show/2miLzVWsdaftnyzMN8n01V?si=qN0ZanjHR568tJ2eynjzNg

Lähiömysteeri

Femma Planningin Efe Ogbeide ja Milla Kallio toimittavat yhdessä Daria Tarkhovan kanssa Lähiömysteeri-podcastia. 

Podcastissa keskustellaan lähiöostareista, alueiden kehittämisestä, vähemmistöistä kaupunkitilassa ja siitä, kuka pystyy vaikuttamaan kaupunkisuunnitteluun. Podcastia on ilmestynyt neljä jaksoa, joista kaikki ovat kuunneltavissa Spotifyssä.

https://open.spotify.com/show/3iqRH2IKeskID5VICnLNci?si=KGUxuma0RleSroJWixi-ZQ

Night White Skies 

Arkkitehti Sean Lallyn luotsaama Night White Skies -podcast pohtii arkkitehtuurin tulevaisuutta sekä ihmisten että ympäristön näkökulmasta. Ohjelmassa nostetaan esille monenlaisia ​​näkökulmia, jotta parhaillaan käynnissä olevista ilmiöistä saataisiin parempi kuva. Haastateltavina on niin filosofeja, kulttuuriantropologeja, päätöksentekijöitä, tutkijoita kuin scifi-kirjailijoita. 

Englanninkielistä podcastia on ilmestynyt 70 jaksoa, jotka ovat kuunneltavissa sekä Spotifyssä että Soundcloudissa.

https://open.spotify.com/show/532ZmaHPKr2dAEhy7fpT9y?si=xQykR6SyQAuD7QHUjMYP6Q

Museoiden podcasteja ja ääniopastuksia

Museoiden ääniopastuksia ja podcasteja voit kuunnella milloin ja missä tahansa. Kuuntele nyt ja koe paikan päällä myöhemmin, kun museot ovat taas avoinna. Katso Museokortin tärpit museoiden tarinoihin. Mukana muun muassa Turun linnan keskiaikaisten huoneiden sekä Sinebrychoffin taidemuseon ääniopastukset.

Linkki Museokortin podcast- ja ääniopastuslistaukseen.

Arkkitehtuuridokumentteja

Arkkitehtuuri- ja design-lehti Dezeen julkaisi sivuillaan listauksen arkkitehtuuri- ja design-dokumenteista, jotka tarjoavat tekemistä eristykseen kotisohvalla. Listalta löytyy muun muassa: 

  • City Dreamers, 2019: Joseph Hillelin elokuva seuraa neljän nuoren naisen uraa arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja maisema-arkkitehtuurin alalla. 
  • Citizen Jane: Battle for the City, 2017: Matt Tyrnauerin dokumentti pureutuu The Death and Life of Great American Cities -kirjastaan tunnetun Jane Jacobsin työhön ja saavutuksiin. 
  • Eames: The Architect & The Painter, 2011: Jason Cohn ja Bill Jerseyn dokumentti Amerikan tunnetuimpiin muotoilijoihin kuuluvista Charles ja Ray Eamesista käsittelee muotoilijakaksikon vaikutusta sodanjälkeiseen amerikkalaiseen kulttuuriin.

Linkki Dezeenin listaukseen tässä.

Kevyttä eskapismia

Poikkeustilanne saattaa herättää myös turvattomuuden tai epävarmuuden tunteita, jolloin kevyempi sisältö voi olla paikallaan. Inspiraatiota oman kotitoimiston piristämiseen voi hakea Apartment Therapyn kotikierros-artikkelien lisäksi Architectural Digestin julkisuuden henkilöiden kotiesittelyistä. 

Linkki Apartment Therapyyn.

Linkki Architectural Digestin Youtube-kanavalle.

Kerro omat vinkkisi!

Jos tiedossasi on hyvää tai viihdyttävää arkkitehtuuri-aiheista ajanvietettä, vinkkaa siitä meille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen editor@archinfo.fi. Päivitämme suosituksia tähän juttuun.

Jaa tämä artikkeli