Hyppää sisältöön
Le Corbusierin Notre Dame du Haut ja Alvar Aallon Kolmen Ristin kirkko vierekkäin.
Le Corbusierin Ronchampin kappeli eli Notre Dame du Haut (1954) and Alvar Aallon Vuoksenniska kirkko eli Kolmen Ristin kirkko (1958). kuva: Jari Jetsonen

Le Corbusier & Alvar Aalto. Heijastuksia – Jari Jetsosen valokuvia Tallinnassa

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen.


Le Corbusier & Alvar Aalto. Heijastuksia
18.1.–29.3.
Viron Arkkitehtuurimuseo
Ahtri 2, Tallinna

Viron arkkitehtuurimuseoesitteleekahden 1900-luvun arkkitehtuurin kiistattoman suurmiehenarkkitehtien Le Corbusierin ja Alvar Aallon tuotantoa Jari Jetsosen objektiivin läpi. Jetsonen on tunnettu suomalainen valokuvaaja, joka onkuvannut Alvar Aallon arkkitehtuuria yli 20 vuotta.

Jari toimii arkkitehtuurimaailmassa sekä valokuvaajana, kirjoittajana että pienoismallien tekijänä. Hän on ollut opettajana Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa, Nihonin yliopistossa Tokyossa ja Aalto-yliopistossa. Jetsonen on julkaissut useita valokuvakirjoja Alvar Aallon tuotannosta, suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista ja saunoista.

Arkkitehtuurille omistautuneena valokuvaajana häntä alkoivat kiinnostaa kahden näennäisesti vastakkaisen arkkitehdin kosketuskohdat, muodolliset ja aatteelliset yhtäläisyydet heidän ajatusmaailmassaan sekä heidän suunnittelemissa rakennuksissaan. Eri yhteyksissä on todettu, että Alvar Aallon Vuoksenniskan kirkko oli vastaus Le Corbusierin Ronchampin kappelille. 

Le Corbusierin uusi valkoinen arkkitehtuuri teki iältään nuorempaan Alvar Aaltoon suuren vaikutuksen vuoden 1928 kesällä, jolloin arkkitehti vaimonsa Aino Aallon kanssa ensimmäisen kerran vieraili Pariisissa. Sillä matkalla hänen silmänsä avautuivat modernismille. Tuolloin Aalto ei tavannut Le Corbusieria, mutta oppi tuntemaan hänen töitään, esimerkiksi juuri valmistuneen Villa Steinin Garchesissa. Samanlaista kansainvälistä funkistyyliä ilmenee Aallon sen aikakauden tunnetuimmissa teoksissa kuten Turun Sanomien talossa sekä Paimion parantolan rakennuksissa.

Myöhemmin kansainvälisissä tapahtumissa useita kertoja tavanneet miehet kulkivat kuitenkin luomisprosesseissaan eri teitä – toista on pidetty jäykkänä rationalistina ja teoreetikkona, toista maisemista ja kulttuurista inspiraatiota saaneena emotionaalisten tilojen luojana. Jetsosen näkemys heidän tuotannostaan osoittaa, että luokitus on suhteellista, arkkitehtien persoonallisuutta tärkeämpää hänen valokuvissaan on itse arkkitehtuuri ja sen olennaiset piirteet: valo, varjo, tilojen luonne, näkymät, yhteys luontoon ja paikan henkeen. Enimmäkseen vertailtavina pareina esitetyt valokuvat ovat yhtaikaa sekä erityisiä että universaaleja, ylistäenmodernin arkkitehtuurin klassikkojen taitoa olla houkuttelevia ja ajankohtaisia vielä puoli vuosisataa myöhemminkin.

Suomen tunnetuin arkkitehtuuriteoreetikko Juhani Pallasmaa on kirjoittanut näyttelyn esittelytekstin, jossa hän vertailee kahta mestaria ja toteaa, että Le Corbusierilla on ollut arkkitehtina, luojana ja persoonana tärkeä rooli modernin aikakauden ja kulttuurin muotoilemisessa. Samalla Alvar Aallon ”pieneen ihmiseen“ keskittynyt biologinen, psykologinen ja empaattinen ajattelutapa tarjoaa tänä päivänä paljon parempia näkymiä epävakaata tulevaisuuttamme silmällä pitäen.

video: Jari Jetsonen

Lisätietoja Viron Arkkitehtuurimuseon englanninkielisellä sivustolla tästä linkistä.