Hyppää sisältöön
Pilvenmuotoisen valotaideteoksen alla ihmisiä.
Valofestivaali Lux Helsingin reitti suuntaa tammikuussa 2020 Senaatintorilta kohti tunnelmallista Tokoinrantaa. kuva: Lauri Rotko / Helsinki Marketing

Lux Helsinki valaisee kaupungin 4.–8.1.2020.

Lux Helsinki 
4.–8.1.2020 
joka päivä klo 17–22
Helsingin kantakaupunki 

Talven valopilkku Lux Helsinki esittelee 4.–8.1.2020 jälleen monipuolisesti valotaidetta kotimaisilta ja kansainvälisiltä huipuilta. Yhdeksän teoksen mittainen reitti kulkee Senaatintorilta Kaisaniemen puiston läpi kauniiseen Tokoinrantaan. Reitti on tarkoitettu kuljettavaksi dramaturgisena kokonaisuutena alusta loppuun numerojärjestyksessä.

Tänä vuonna aiempaa kansainvälisemmän festivaalin kuraattoreina toimivat yhdessä Ilkka Paloniemen kanssa tanskalainen Christina Dvinge ja tsekkiläinen Martin Pošta. Valotaiteilijoita tulee muun muassa Itävallasta, Turkista, Liettuasta, Tsekistä, Hollannista, Ruotsista ja Suomesta.

“Reitti on sekoitus rakennettua kaupunkiympäristöä, puistoaluetta ja merenrantaa. Luxissa on erityisen hienoa se, että festivaali voi kulkea varsin vapaasti kaupunkitilassa esitellen harvemmin nähtyjä paikkoja. Arktinen Helsinki on Luxissa aivan yhtä suuri tähti kuin valotaidekin”, Paloniemi sanoo.

Reitti alkaa Senaatintorilta, jossa Helsingin tuomiokirkon julkisivussa nähdään itävaltalaisen Teresa Marin revontulista ja skandinaavisesta valosta inspiroitunut projisointiteos SunWind. Topelian sisäpihalla väriterapiaa tarjoaa liettualaisen M4 artists -ryhmän The Bridge. Yleisö pääsee kävelemään 27 metriä pitkän teoksen läpi ja kokemaan sen kaikilla aisteillaan: teoksen voi nähdä, kuulla ja tuntea ihollaan.

Tsekkiläisen 3dsensen scifi-novellista inspiroitunut The Colour Out Of Space luo Metsätalon sisäpihalle kauhuteemaisen näyttämön, joka yhdistelee ääntä, videomäppäystä, projisointeja ja valoa. Hollantilaisen Ivo Schoofsin lumoava Large Fire Tornado kuljettaa katsojan Kaisaniemen kentällä valon alkulähteille – tulen äärelle. Teos on kineettinen tuli-installaatio, joka nostaa villisti kieppuvat tulenlieskat 16 metrin korkeuteen. Tokoinrannan hiekkakentällä Katja Tukiaisen ja OiOin vaaleanpunaisissa sävyissä hehkuva Do-gooders antaa katsojalle mahdollisuuden koskettaa valoa ja herättää maalaus eloon.

Lux Helsingin reitin teosten hiilijalanjälki kompensoidaan.

Tutustu Lux Helsingin reittiin, teoksiin ja taiteilijoihin Lux Helsingin sivuilla tästä linkistä.

Lux Helsinkiä järjestää Helsingin tapahtumasäätiö ja tapahtuman tuotannosta vastaa Susa Nokelainen. Reitin ja teosten suunnittelusta ja tuotannosta vastaa Sun Effects Oy.