Hyppää sisältöön
Kohtaus elokuvasta, jossa arkkitehdit työskentelevät.
Gregor Schnitzlerin palkittu fiktioelokuva vuodelta 2019, Lotte am Bauhaus esitetään Ark Rex -festivaalilla.

Uusi arkkitehtuurielokuvafestivaali Ark Rex juhlistaa 100-vuotiasta Bauhausia 29.–30.11.

Arkkitehtuuridokumentti- ja elokuvafestivaali Ark Rex
29.–30.11.2019
Bio Rex, Mannerheimintie 12–14, Helsinki 

Arkkitehtuuridokumentti- ja elokuvafestivaali Ark Rex pureutuu Walter Gropiuksen Weimarissa sata vuotta sitten laatiman Bauhaus-manifestin ja maailmankuulun Bauhausin perintöön. Mukana on Bauhausiin ja siitä inspiraationsa saaneeseen arkkitehtuuriin johdattelevien dokumenttien lisäksi draamaelokuvia sekä rakennetun ympäristön ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuvia katsauksia. Elokuvien ohella ohjelmassa on aihetta taustoittavia ja syventäviä luentoja sekä elokuva-esittelyjä.

Puhujina muun muassa

  • Juhana Heikonen, arkkitehti, pe klo 11.30 : Joskus tahallaankin väärinymmärretty Bauhaus
  • Juhani Pallasmaa, arkkitehti, pe klo 15.00: Elokuva, arkkitehtuuri ja todellisuus 
  • Nadja Bartels, museonjohtaja, Tchoban Museum, Berliini, pe klo 17.30: Film Architecture of Weimar Republic: Reflecting the Spirit of Time 

Esimerkkejä elokuvista

  • Planeta Petrila (2016), pe klo 20.15: Riemastuttava dokumenttielokuva ihmisten, anarkian sekä taiteen hedelmällisestä liitosta Romanian vahimmalla hiiilikaivoksen ympärille muodostuneessa pienessä kaupungissa nimeltä Petrila.
  • The Nobel Snowflake (2018), la klo 11.30: Tuore ruotsalainen dokumenttielokuva kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun ehdotusten laatimisesta Ruotsin tunnetuimman arkkitehdin Gert Wingårdhin toimistosta. 
  • Lotte am Bauhaus (2019), pe klo 18.15: Autenttisessa miljöössä kuvattu, Bauhausin äärelle johdatteleva draamaelokuva lahjakkaasta huonekalupuusepän tyttärestä, joka isäänsä uhmaten hakee Bauhausiin opiskelemaan. 
  • I am Gentrification – Confessions of a Scoundrel (2017), la klo 16.45: itseironinen, valaiseva ja hauska elokuva on sveitsiläisen toimittajan Thomas Haemmerin omakohtainen kertomus asumisuralurjuksen elämästä. 
  • Eero Saarinen – The Architect Who Saw the Future (2016), pe klo 16.00: Viime vuosisadan suuren arkkitehdin, Eero Saarisen pojan, Eric Saarisen tuottama kiehtova ja visuaalisesti vaikuttava elokuva kaukaiseksi jääneestä isästään. 

Bio Rexin lämpiössä esitetään erikseen tapahtuman teemaan liittyviä videoita ja elokuvia, jotka ovat yleisölle ilmaisia. Mukana muun muassa Mara Corradin ja Roberto Ronchin ohjaama dokumenttielokuva We do not thirst after scenography – The long story of Alvar Aalto’s church in Riola (2017), joka johdattelee katsojan Pohjois-Italian kauniisiin maisemiin Alvar Aallon suunnittelemaan Riolan kirkkoon.

Ohjelman on kuratoinut arkkitehti Tarja Nurmi, ja tapahtumasta vastaa Amos Rexin ohjelmajohtaja Kaj Martin. Festivaali on toteutettu yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon ja Goethe-Institut Finnlandin kanssa. Tapahtumaa ovat tukeneet Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL.

Katso koko ohjelma Amos Rexin sivuilta klikkaamalla tästä.
Liput voi ostaa Amos Rexin sivuilta tästä linkistä.