Takaisin artikkeleihin

Helsinki Design Week alkaa – katso arkkitehtuuritärpit!

Erottajan palatsin julkisivun miespatsaat.

Muotoilun ja arkkitehtuurin kaupunkitapahtuma Helsinki Design Week järjestetään tänä vuonna 5.–15. syyskuuta. Archinfo ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ovat mukana ohjelmassa. Kokosimme yli 200 tapahtuman tarjonnasta tärpit arkkitehtuurin ystäville.

Viisitoistavuotias Helsinki Design Week tarjoaa tänä vuonna yli 200 tapahtumaa eri puolilla kaupunkia aina Otaniemeen saakka. Päätapahtumapaikkana on Erottajankatu 2:ssa sijaitseva entinen Tullihallituksen talo, jonka uusrenessanssi- ja jugendsaleissa järjestetään keskusteluja ja näyttelyitä. Ensimmäisen kerroksen aulatiloissa voi tutustua HDW:n ohjelmaan esimerkiksi kahvikupposen tai luomuviinilasillisen ääressä.

Erottaja 2 on avoinna yleisölle 6.–15.9. joka päivä kello 11–19 lukuun ottamatta maanantaita 9.9., jolloin rakennus on suljettu. Sisääntulokerroksen tiloihin on vapaa pääsy. Archinfon ja SAFA:n ystävät voivat lunastaa alennushintaisen näyttelylipun SAFA:n sivuilta täältä.

Erottaja 2:n aulassa voi tutustua Archinfon ylläpitämään Finnish Architecture Navigatoriin, joka tuo suomalaisen arkkitehtuurin helmet kartalle – myös Theodor Höijerin suunnitteleman, vuonna 1891 valmistuneen ”Erottajan palatsin”. Viidennessä kerroksessa Unelmia paremmasta maailmasta -näyttelyssä SAFA:n alaosastot Opiskelija-SAFA ja EKO-SAFA esittelevät arkkitehtiopiskelijoiden diplomitöitä ja ekologisesti kestävää rakentamista. Tiistaina 10.9. Erottaja 2:ssa järjestetään Archinfon, SAFA:n ja Arkkitehtitoimistojen liitto ATL:n 3A TALKS GOES HDW -keskustelutilaisuus, joka valottaa Höijerin talon historiaa ja korjausrakentamista yleensä.

Lisää tietoa Erottajan palatsista Finnish Architecture Navigatorissa täällä.

Alle on koottu poimintoja ohjelmasta. Helsinki Design Weekin aikaan järjestettävien Habitare-messujen ohjelmatärpit löytyvät koosteen lopusta. Nautinnollisia HDW-päiviä!

Linkki Helsinki Design Weekin kotisivuille tässä.


Vuoden 2019 Helsinki Design Weekin päätapahtumapaikkana on Theodor Höijerin suunnittelema entinen Tullihallituksen talo Erottajankatu 2:ssa. kuva: Helsinki Design Week / dynamo&son

HDW:n päätapahtumapaikka

Erottajankatu 2
6.–15.9.2019 klo 11–19 (suljettu maanantaina)

Näyttely: Room with a View

Näyttely käsittää noin kolmekymmentä huonetta, joissa jokaisessa tarjoillaan erilainen näkökulma suunnittelutyöhön. Näyttelyn osallistujat edustavat muotoilukentän eri aloja: mukaan on kutsuttu vaatesuunnittelijoita, lasitaiteilijoita, tutkijoita, kalustemuotoilijoita ja graafikoita sekä arkkitehteja.

Lisätietoja HDW:n sivuilla tästä linkistä.

Näyttely: DesignPartners19

DesignPartners19 tuo saman katon alle eri alojen luovia tekijöitä. Erottaja 2:n salissa saattavat kohdata kenkäsuunnittelija ja materiaalivalmistaja, valaisinvalmistaja ja muotisuunnittelija, huonekaluyritys ja kokki. Näyttelykokemuksesta tulee kaikille yllättävä ja elämyksellinen, ja jokaisen osallistujan oma yleisö voi kasvaa yhteistyön kautta.

Lisätietoja HDW:n sivuilla tästä linkistä.

Näyttely: Designing for Social Impact

DesignPartners19 -kokonaisuuteen kuuluvassa näyttelyssä Johanna Gullichsenin voimakkaat ja selkeät tekstiilikuosit rinnastuvat Arkkitehtitoimisto K2S:n suunnittelemien rakennusten julkisivutekstuureihin. Suunnittelijoita yhdistää halu kokeilla ja kehittää uusia avauksia perinteisistä materiaaleista.

Lisätietoja HDW:n sivuilla tästä linkistä.

Näyttely: Design Diplomacy

HDW-ohjelman perinteisiäDesign Diplomacy -keskusteluja kuullaan tänä vuonna 13 suurlähetystön residensseissä ympäri Helsinkiä. Katso osallistuvat suurlähetystöt ja ilmoittaudu tästä. Residenssikeskustelujen lisäksi Design Diplomacy -keskusteluihin osallistuvien muotoilijoiden töitä pääsee tänä vuonna näkemään ensi kertaa järjestettävässä Design Diplomacy -näyttelyssä. Näyttely esittelee muotoilijoiden vastauksia kysymyksiin, kuten millainen on täydellinen esine tai mikä on kaunein kohteliaisuus, jonka suunnittelutyöstä voi saada. Näyttelyssä esitellään myös rakkautta materiaaleihin sekä lempiprojekteja vuosien varrelta.

Lisätietoja HDW:n sivuilla tästä linkistä.

Näyttely: Unelmia paremmasta maailmasta

Suomen Arkkitehtiliiton alaosastot Opiskelija-SAFA ja EKO-SAFA järjestävät Erottaja 2:ssa näyttely- ja oleilutilan, jossa nähdään tuoreita ideoita tulevaisuuden arkkitehtuurista diplomitöissä sekä opitaan ilmastoystävällisestä rakentamisesta. Esillä ovat toukokuussa jaetun Nuoren arkkitehdin Wuorio -palkinnon ja kunniamainintojen saajien työt sekä Erottajalle mukailtu versio Laiturilla nähdystä ekologisen rakentamisen näyttelystä.

Lisätietoja SAFA:n sivuilla tästä linkistä.

3A TALKS GOES HDW: Erottaja 2 pintaa syvemmältä
10.9. klo 15–16

SAFA, Archinfo ja Arkkitehtitoimitojen liitto ATL kutsuvat kaikki arkkitehtuurin ystävät tutustumaan Helsinki Design Weekin polttopisteeseen Erottaja 2:een tiistaina 10. syyskuuta. Kello 15 kolmannessa kerroksessa 3A Talks -keskustelu avaa talon arkkitehtuuria ja historiaa, asiantuntijana Maarit Mannila Museovirastosta. Tilaisuuden järjestää Rakennusperintö-SAFA. Heti keskustelun jälkeen voi siirtyä Helsingin kaupungintalolle DAMY:n järjestämään tilaisuuteen katsomaan, mitä uutta ja luovaa syntyy rakennusjätteestä. Katso lisätiedot alempana.

Lisätietoja SAFA:n sivuilla tästä linkistä.


Muut luennot, keskustelut ja työpajat

Seminaari: Museo arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisympäristönä
Desigmuseo, Korkeavuorenkatu 23
6.9. klo 9–12

Seminaari tarjoilee näkökulmia arkkitehtuurin ja muotoilun oppimiseen museoissa ja kutsuu museoiden, opetuksen ja suunnittelualan ammattilaisia pohtimaan oppimisympäristöjä suunnittelun näkökulmasta. Tilaisuuden keynote-puhujana on Sevra Davis, Design Museum London.

Lisätietoja Archinfon sivuilla tästä linkistä.

Keskustelu: 2x2 Talks – Kaupunkitila ja mielen hyvinvointi
Arkkitehtitoimisto Kanttia 2, Hämeentie 11, 6. krs
10.9. klo 17:30–21

Arkkitehtitoimisto Kanttia 2 järjestää yhdessä Raven & Wood Agencyn ja Pinto Designin kanssa keskustelutilaisuuden, joka pureutuu kaupunkitilan suunnitteluun ja rakentamiseen psyykkisen ja emotionaalisen hyvinvoinnin ja terveyden näkökulmasta. Haastattelijoina ja moderaattoreina nähdään Markus Haapsaari ja Heini Lehtinen. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen.

Lisätietoja HDW:n sivustolla tästä linkistä.

Symposiumi: Fokus Bauhaus – Bauhaus and Nordic Design
Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23
13.9. klo 12–18

Bauhaus-koulukunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo järjestävät juhlavuoden kunniaksi yhteisen Bauhaus-symposiumin Helsinki Design Weekillä. Designmuseossa on parhaillaan käynnissä kokoelmanäyttely Fokus Bauhaus. Sen yhteydessä järjestettävässä englanninkielisessä symposiumissa pohditaan, mikä oli Bauhaus-koulukunnan merkitys pohjoismaissa ja miten se linkittyy pohjoismaiseen muotoiluun ja arkkitehtuuriin.

Lisätietoja symposiumista Designmuseon sivuilla tästä linkistä.

Tutustu näyttelyyn Designmuseon sivuilla tästä linkistä.

Ilmastokoulu
Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13
9.–10.9. klo 9–17:45
11.9. klo 9–18:45
12.9. klo 9–17:45
13.9. klo 9–15:15

Ilmastokoulussa jokainen oppitunti rakentaa ymmärrystä siitä, miten ilmastonmuutokseen voidaan vaikuttaa. Yleiset teemat kuten liikenne, asuminen, ruoka ja rakentaminen sekä erilaiset haasteet, yhteiskunnalliset ilmiöt ja kontekstit vaikuttavat siihen, millaisilla ratkaisuilla rakennamme tulevaisuutta. Kaupunkilaisille ja yrityksille suunnatussa Ilmastokoulussa käsitellään viikon aikana kaikki edellä mainittuja näkökulmia.

Lue lisää ilmastokoulusta HDW:n sivuilta.

Ilmastokoulu: DAMY TALKS 3 – Uuden museon iltakoulu
Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13
10.9. klo 16–17:45

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon ystävät DAMY ry järjestää ilmastokoulun yhteydessä iltakoulun, joka käsittelee rakennusjätteen uusiokäyttöä. Tunnetut taiteilijat ja suunnittelijat – Kaarina Kaikkonen, Kari Cavén, Sari Anttonen, Saara Renvall, Timo Salli ja Tuomas Siitonen – työstävät ja uudelleenkäyttävät rakennusjätettä yllätystehtävässä kommentaattorin johdolla. Lopuksi yleisö äänestää tehtävän parhaiten toteuttaneen työparin. Asiantuntijapuheenvuoron rakentamisen kierrätysongelmista pitää tutkija Delphine Rumo Aalto-yliopistosta. Tilaisuuden juontaa arkkitehti Sini Koskinen.

Lisätietoja HDW:n sivuilla tästä linkistä.


Muut näyttelyt ja installaatiot

Avajaiset: Tuomas Uusheimo – Paimion parantola
Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24
5.9. klo 18–20

Arkkitehtuurimuseon uuden Studio-näyttelytilan avajaisnäyttelynä nähdään arkkitehtuurivalokuvaaja Tuomas Uusheimon kansainvälisesti palkittu kuvasarja Paimion parantolasta. Syksyisissä muotokuvissa Alvar ja Aino Aallon suunnittelema parantola hallitsee yksinäisenä sumuista mäntykangasta.

Lisätietoja näyttelystä HDW:n sivuilla tästä linkistä.

Näyttely: Senseware
Ivana Helsinki House, Palopirtintie 15, Marjaniemi
6.9. klo 16–20
7.9. klo 11–17
8.9. klo 12–17

Senseware tarkastelee aistien, värien, materiaalien, muotojen ja tilan välisiä suhteita. Kaikki, mitä näemme, kuulemme, kosketamme, haistamme ja maistamme, vaikuttaa ajatuksiimme ja käyttäytymiseemme niin tietoisesti kuin tiedostamattomasti. Näyttely on esillä Marjaniemessä sijaitsevassa tunnelmallisessa Ivana Helsinki Housessa, jonka paikallinen arkkitehti rakennutti ystävälleen toimistoksi ja kodiksi 1970-luvulla.

Lisätietoja näyttelystä HDW:n sivuilla tästä linkistä.

Installaatio: Suomalais-brittiläinen teepaviljonki
Designmuseon etupiha, Korkeavuorenkatu 23

Lontoolaisen University of Westminsterin ja Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelijat ovat yhdessä rakentaneet puurakenteisen teepaviljongin Designmuseon edustalle. Paviljongissa voi nauttia omia eväitä ja museon kahvilasta mukaan ostettu teetä. Opiskelijoiden työtä on ohjannut University of Westminsterin luennoitsija, puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti Sami Rintala.

Lue lisää paviljongista HDW:n sivustolla tästä linkistä.

Näyttely: Designs for a Cooler Planet
Aalto-yliopisto, Dipoli, Otakaari 24, Espoo

Aalto-yliopiston ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus esittelee kestävämpiä elämäntapoja tukevia ratkaisuja. Otaniemen gallerioissa on esillä kymmenen monialaista näyttelyä, joissa voi tutustua muun muassa kaupungin osallistavaan kehittämiseen, tulevaisuuden risteilijöihin, rakennusjätteestä tehtyihin huonekaluihin, ekologisiin tekstiileihin ja muihin uusista materiaaleista valmistettuihin tuotteisiin.

Lisätietoja näyttelykokonaisuudesta HDW:n sivustolla tästä linkistä.

Näyttely: Urban Façades
Aalto-yliopisto, Väre, Otaniementie 4, Espoo

Laadukas arkkitehtuuri on lähtökohtaisesti kestävää. Jos rakennus suunnitellaan huolellisesti ja jos sitä huolletaan oikein, se voi kestää ikuisesti. Tällä lukukaudella Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelijat työskentelivät tässä kaupunki- ja rakennussuunnittelun risteyskohdassa. Tehtävänä oli suunnitella helsinkiläiselle kaupunkialueelle katujulkisivuja, joissa on muodoltaan johdonmukainen ja kestävä suunnittelukieli. Näyttely on avoinna 14.9. saakka.

Lue lisää HDW:n nettisivuilta tästä linkistä.

Installaatio: CLT Plant
Vanha kirkkopuisto, Bulevardi

CLT Plant -installaatio on rakenteellinen prototyyppi, jossa yksittäinen CLT-levy muutetaan tilaksi. Yksinkertaiset muodot ja materiaaliin jyrsittävät liitokset synnyttävät prototyyppirakenteen nollahukkastrategialla. Installaation ovat suunnitelleet arkkitehdit Emmi Keskisarja ja Janne Teräsvirta.

Lisätietoja installaatiosta tästä linkistä.


Habitare

Messukeskus, Messuaukio 1
11.–15.9.2019 

Lapsille: Skidipeli 
Habi Kids

Habitaren lastenalueen täyttää tänä vuonna jättimäinen pelattava kaupunkipeli, huima seikkailu, joka tapahtuu keskellä Helsinkiä. Skidipelissä pelaaja voi unohtaa hattunsa Liisankadulle, joutua vankilaan tai ottaa päiväunet Bulevardilla. Jätskikiskan edessä on yhtäkkiä käynnissä konsertti! Peliin voi osallistua rennosti piipahtamalla tai pelata tuntikausia.

Lisätietoja Habitaren sivuilla tästä linkistä.

Keskustelu: Ilmastonmuutos ja sen vaikutusmahdollisuudet rakennusalalla
Habitare Pro Lounge
11.9. klo 12–13

Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraalius vuoden 2040 tienoilla – eli selvästi aiemmin kuin tähän asti on arvioitu. Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että Suomi tuottaa vuodessa päästöjä vain sen verran kuin esimerkiksi metsät ja maaperä kykenevät sitomaan. Mitä tämä tarkoittaa rakennusalalla ja miten suunnittelijat ja rakennusteollisuus pystyvät vaikuttamaan tähän? Hesa-SAFA:n järjestämän paneelikeskustelun moderaattorina toimii puheenjohtaja Sini Koskinen.

Lisätietoja Habitaren linkistä tästä linkistä.

Esittely: Helsingin jugendarkkitehtuuriopas
Habitare Arena
12.9. klo 11:30–12

Tutkija Petteri Kummala ja kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto Helsingin kaupunginmuseosta kertovat uudesta ja odotetusta Helsingin jugendarkkitehtuurioppaasta. Helsingin kaupunginmuseon kustantama arkkitehtuuriopas esittelee Helsingin jugendhelmistä parisataa, osan rakennuksista erikseen, osan suurempina kokonaisuuksina.

Lisätietoja oppaasta Habitaren sivustolla tästä linkistä.

Keskustelu: Kiertotalouden toteutuminen rakennusalalla
Habitare Pro Lounge
12.9. klo 12–13

Maapallolla kulutetaan tällä hetkellä valtavia määriä uusiutumattomia luonnonvaroja tuhoisin seurauksin. Suuri osa päivittäin muodostuvasta kaatopaikkajätteestä on peräisin rakentamisesta tai purkamisesta. Miten suunnittelijoiden ja rakennusteollisuuden tulisi ottaa huomioon rakennusosien kierrättäminen ja uusiokäyttö? Minkälaisilla toimilla kiertotaloutta voisi tehostaa rakentamisen saralla? Hesa-SAFA:n järjestämä paneelikeskustelu, moderaattorina puheenjohtaja Sini Koskinen

Lue lisää paneelikeskustelusta Habitaren sivuilla tästä linkistä.

Keskustelu: Mielentilasta tilaksi
Habitare Arena
13.9. klo 12–13

Tilalla voidaan viitata yksittäiseen rakennukseen, huoneeseen tai mielentilaan, ja se voidaan aistia kaikilla aisteilla. Tilallisuus on tärkeää, sillä ympäristön visuaalisuudella voidaan vaikuttaa sekä yksilön että koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Suomen Japanin-instituutin paneelikeskustelussa puhutaan muun muassa siitä, miten mielentila vaikuttaa konkreettisen tilan syntymiseen. Mitä tarkoittaa tilallisen kokemuksen kehollisuus? Keskustelun moderoi projektipäällikkö Pasi Järvinen.

Lisätietoja paneelikeskustelusta Habitaren sivuilla tästä linkistä.

Luento: Alvar Aalto – jalostettu maisema
Decor-lava
14.9. klo 13–13:30

Arkkitehtuurimuseossa 24.9. aukeava Alvar Aallon jalostettu maisema -näyttely esittelee kansainvälisesti arvostetuimman arkkitehtimme suunnittelusta harvemmin nähtyä puolta: arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Aalto yhdisti taitavasti maiseman osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria. Luennoitsijana taidehistorioitsija Teija Isohauta.

Lisätietoja näyttelystä ja luennosta Habitaren sivuilla tästä linkistä.


Aikataulumuutokset mahdollisia, tarkista ohjelma HDW:n sivulta tästä linkistä.