Hyppää sisältöön
Sähköasema sivusta kuvattuna, taustalla näkyy oranssi kaareva rakenne ja etualalla valkea suorakaiteen muotoinen rakennus
Fingrid, Länsisalmen sähköasema. kuva: Mika Huisman

Parviainen Arkkitehdit palkittiin World Architecture Festivalissa Amsterdamissa

Parviainen Arkkitehtien valolla leikittelevä Länsisalmen sähköasema palkittiin 29.11. kansainvälisessä World Architecture Festivalissa Amsterdamissa.

World Architecture Festival on vuosittain järjestettävä arkkitehtuurifestivaali ja palkintojenjakotilaisuus, jossa yli 130-jäseninen tuomaristo valitsee satojen projektien joukosta voittajia kymmeniin eri kategorioihin. Tänä vuonna projekteja oli mukana 535 yhteensä 57 eri maasta. Parviainen Arkkitehtien suunnittelema Länsisalmen sähköasema palkittiin sarjassa Production, Energy & Recycling eli tuotanto, energia ja kierrätys.

Parviainen Arkkitehtien suunnittelema Länsisalmen sähköasema. kuva: Mika Huisman

Vantaalla sijaitsevan Länsisalmen sähköaseman sijanti on keskeinen, sillä aseman kautta siirretään sähköä Fingridin kantaverkosta helsinkiläisille ja vantaalaisille sähkönkäyttäjille. Länsisalmen 400 kilovatin sähköaseman laajennus- ja uusimishankevalmistui tänä vuonna.

“Oli ainutlaatuinen kokemus suunnitella rakennus, joka palvelee 800 000 ihmistä, mutta jossa ei asu tai oleskele yhtään henkilöä”, kuvaa kohteen pääsuunnittelija, arkkitehti Bratislav Toskovic.

Maamerkkinäkin toimiva sähköasema, sähköverkon solmukohta, sijaitsee näkyvällä paikalla Kehä kolmosen ja Porvoonväylän kulmauksessa. Uudistettu asema koostuu noin 50 metrin korkuisesta kaarenmuotoisesta maisemaportaalista ja muuntajarakennuksista, jotka on iltaisin valaistu kuin lyhdyt.

Muuntajarakennus on illalla kuin valolyhty. kuva: Mika Huisman

Rakennuksen arkkitehtonisen konseptin ja materiaalivalintojen inspiraationa on toiminut sähkö. ”Julkisivuissa käytetyn lasityypin valinnalla on haettu suoraa yhteyttä lasista tehtyihin eristinlautasiin, joita käytetään laajasti sähkönjakeluteollisuudessa”, Toskovic sanoo. ”Sähköaseman läpi virtaava energia ja ohi ajavien ihmisten virta kulkevat rinnakkain alueella, jolle halusimme luoda kaupunkikuvallisesti kiinnostavan ja mieleenpainuvan rakennuskokonaisuuden.”

Sähköasema muuntaa kantaverkon 400 kilovatin jännitteen jakeluverkon 110 kilovattiin. kuva: Mika Huisman

“Pidämme teknologian kehitystä erittäin kiehtovana. Ala kehittyy nopeammin kuin me osaamme edes käsittää. Tämä avaa rakennusalalle uusia mahdollisuuksia kommunikointiin ja kokonaisuuksien hallintaan”, sanoo Parviainen Arkkitehtien toimitusjohtaja, arkkitehti Mikko Lahikainen.

Sähköasema näkyy kauas. kuva: Mika Huisman

Lue lisää projektista.

Lue lisää World Architecture Festivalista (englanniksi).