Hyppää sisältöön
Näkymä betonirakenteisesta, kaarevasta käytävästä.
Thom Andersenin elokuva Reconversion (2012) esittelee arkkitehti Eduardo Souto de Mouran rakennuksia ja kirjoituksia elokuvan historiaa ja nykytekniikkaa yhdistelevällä otteella. Se saa ensiesityksensä Suomessa Metakino-festivaalilla tammikuussa. kuva: Curtas Metragens CRL

Arkkitehtuurielokuviin keskittyvä festivaali saapuu Helsinkiin tammikuussa

Metakino #1: Architecture
11.–13.1.2019
WHS Teatteri Union
Siltavuorenranta 18, Helsinki

Tammikuussa WHS Teatteri Unionissa nähdään kattaus Suomessa ensiesityksensä saavia arkkitehtuurielokuvia.

Metakino on uusi kokeellisten dokumenttien, lyhytelokuvien ja esseefilmien festivaalisarja, joka käynnistyy Helsingissä tammikuussa 2019. Seitsenosaisen sarjan avaa festivaali, jonka teemana on arkkitehtuuri. Tapahtuma tuo Helsingin Kruununhakaan, WHS Teatteri Unioniin joukon Suomessa aiemmin näkemättömiä arkkitehtuurielokuvia sekä kiinnostavia kansainvälisiä vieraita.

Kolmipäiväisen festivaalin ohjelmistoon kuuluu muun muassa Thom Andersenin Reconversion-elokuva, joka syventyy arkkitehti Eduardo Souto de Mouran rakennuksiin ja kirjoituksiin, sekä yhdysvaltalaisen Hope Tuckerin kuvaama Puhelinkoppi 1882–2007, dokumentti Helsingin puhelinkopeista ja siitä, miten niistä viimeinenkin katosi kaupungin katukuvasta. Tucker on kuvannut elokuvan välineellä, joka aikanaan johti kolikkopuhelinkoppien kaikkoamiseen: Nokian kamerapuhelimella.

Arkkitehtuurielokuvan mestari Heinz Emigholz on Metakino-festivaalin päävieras. kuva: May Rigler / Pym Films

Tapahtuman päävieraaksi saapuu saksalainen elokuvantekijä Heinz Emigholz, joka tunnetaan omaleimaisista arkkitehtuurielokuvistaan. Toisena festivaalipäivänä Emigholzin 28-osaisesta, arkkitehtuuria, tilaa ja ympäristöä kokeellisesti esittävästä teossarjasta nähdään kaksi lyhytelokuvaa, Le Corbusier ja Zwei Basiliken, sekä vuonna 2017 valmistuneen Streetscapes-tetralogian kaksi osaa. Illan päätteeksi ohjaaja-käsikirjoittaja Emigholzia haastattelee elokuvakriitikko, Aalto-yliopiston luennoitsija Olaf Möller.

Katso koko ohjelmisto ja aikataulut Metakinon verkkosivulta.

Kaikkiin festivaalin näytöksiin ja keskutelutilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Metakino 1# -tapahtumaa ovat tukeneet AVEK, Helsingin kaupunki, Goethe-Institut Finnland ja Benelux-instituutti.

Tapahtuma Facebookissa.