Hyppää sisältöön

Kirjamessuilla estetiikkaa, kaupunkia ja lähiöitä

Syksyn suurin kulttuuritapahtuma Helsingin kirjamessut järjestetään 25.–28.10.2018 Messukeskuksessa. Poimimme arkkitehtuuritärpit messujen ohjelmatarjonnasta.

Rakennustieto
Osasto 6b80

Suomen suurin arkkitehtuuri- ja rakennusalan kirjallisuuden kustantaja on mukana Kirjamessuilla. Rakennustiedon yhteiseltä osastolta Gaudeamuksen, Tutkijaliiton ja Vastapainon kanssa löytyvät uutuudet kuten Juhani Pallasmaan ja Eva Margareta Steinbyn toimittama Pekka Suhonen – tilat, kuvat, sanat, Harris-Kjisik Architectsin 30 vuotta kaupunkisuunnittelua – donitseista muffineiksi (30 Years of Urban Planning – Doughnuts to Muffins) sekä lokakuussa suomeksi ilmestynyt Jan Gehlin Ihmisten kaupunki. Luvassa paljon messutarjouksia.

Kohtaamisia kaupungissa
Osasto 6b90

Hetki sitten 130-vuotta täyttäneen Ateneumin talven 2018–19 päänäyttelyssä kuvataan suomalaista yhteiskuntaa 1900-luvulla ravisuttaneita muutoksia Kansallisgallerian kokoelmakuvien kautta. Kaupungistuminen ja muuttoliike muokkasivat muotia, ravintolakulttuuria, yöelämää, taidemaailmaa sekä tietenkin kaupunkinäkymiä. Näyttelyn julkaisu Kohtaamisia kaupungissa. Suomalaista taidetta 1900-luvulta sisältää kuusi asiantuntija-artikkelia ja yli 200 teoskuvaa yli 80:lta taiteilijalta. Julkaisu on myynnissä messuilla tarjoushintaan.

Rakas ruma lähiöni
Keskustelu 26.10. klo 14:30–15:00
Hakaniemi-lava

Esikaupungistuminen loi maahamme 1960-luvulta lähtien täysin uusia asumisen todellisuuksia. Uutuudenviehätyksen laannuttua lähiöt saattoivat näyttäytyä maalta kaupunkiin muuttaneelle joko värittömänä betonielementtibunkkereiden tantereena tai loputtomana seikkailupuistona, mahdollisuuksien tyyssijana. Toimittajat Anna Tulusto ja JP Pulkkinen syventyvät Hakaniemi-lavalla siihen, miten lähiöelämä näkyy syksyn kirjoissa.

Aikamatkakuvia Helsingistä
Kirjaesittely 26.10. klo 15:00–15:30
Vallisaari-lava

Mojo Erämetsän kirjassa kaupungin kerrostumat heräävät henkiin, kun historia ja nykyhetki kohtaavat samassa kuvassa. “Projekti on kunnianosoitus vanhalle kaupunkivalokuvaukselle sekä arkkitehtuurille. Aikamatkakuvat puhuvat elävän ja kehittyvän pääkaupunkimme puolesta ja ne ovat syntyneet rakkaudesta Stadiin”, kirjan verkkosivulla kerrotaan.

Helsinki ilmastonmuutoksen jälkeen
Keskustelu 27.10. klo 16:00–16:30
Hakaniemi-lava

Dystooppiset tunnelmat valtaavat kirjamessujen Hakaniemi-lavan, kun Juhana Petterson ja Piia Leino nousevat keskustelemaan teoksistaan, joissa yhteiskunta on jakautumassa katastrofin johdosta. Pettersonin Kuparihärkä onyhteiskunnallinen romaani maailmasta, jossa etuoikeudet murenevat väkivallan tiellä”. Leinon Taivas-dystopiassa matkataan sisällissodan koettelemaan Helsinkiin vuonna 2058. Rajat on suljettu ja pakotie löytyy virtuaalitodellisuudesta, Taivaasta.

Estetiikan avaruus – mitä esteettisyys tarkoittaa?
Kirjaesittely 28.10. klo 10:30–11:00
Esplanadi-lava

Esteettisesti hyväksi koettu elinympäristö parantaa elämänlaatua – mutta mitä esteettisyys oikeastaan tarkoittaa? Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun estetiikan professori Ossi Naukkarinen on kirjoittanut kirjan, jossa hän pureutuu arjen esteettisiin valintoihin sekä käsityksiin niiden takana. Miten aikamme megatrendit, kuten digitaalisuus, muovaavat esteettisiä arvojamme?

Suomalaisen designin tarina
Keskustelu 28.10. klo 13:00–13:30
Esplanadi-lava

Suomalaisella muotoilulla on mennyt pitkään hyvin. Mutta mitä kaikkea on tämän päivän suomalainen design ja miten se heijastelee historiaa? Esplanadi-lavalla toimittaja Aino Frilander haastattelee Arabian pitkäaikaisinta keramiikkataitelijaa Heljä Liukko-Sundströmiä sekä nykydesignin asiantuntijoita Nuppu Gävertiä ja Ville Tikkaa.

 LAPSILLE
Herra Heinämäen kaupunkireissu
Kirjaesittely 25.10. klo 16:30–17:00
Lasten ja koululaisten alue Kumpula

Pikku Kakkosesta tuttu Herra Heinämäki seikkailee ensi kertaa kirjan sivuilla. Stressaantunut maanviljelijä joutuu jättämään Lato-orkesterinsa vastaamaan tilanhoidosta, kun apteekkireissu vie omistajan kaupunkiin. Kuinka Heinämäen käy matkallaan? Lasten ja koululaisten alue Kumpulassa lavalle nousevat kirjailijat Pilke Salo ja Heikki Salo sekä kirjan kuvituksesta vastannut Markku Hernetkoski.

Matilda pelastaa maailman
Kirjaesittely 27.10. klo 17:00–17:30
Hakaniemi-lava

Pieni Matilda-tyttö syntyy maailmaan, jonka ovat vallanneet pakkauspahvit, muovipullot sekä tyhjät säilykepurkit. Juha-Pekka Koskisen kirjassa huolettomat vanhemmat saavat kokea, miten paljon yksi ihminen voi muuttaa maailmaa!

Lue lisää Kirjamessujen sivuilta