Hyppää sisältöön
Viipurin kirjasto. kuva: Jussi Rautsi

Laura Bergerin väitös Viipurin kirjastosta 28.9.

28.9.2018 klo 12–14
Aalto-yliopiston kandidaattikeskus, E-sali
Otakaari 1, Espoo

MA Laura Berger esittää tarkastettavaksi väitöskirjansa The Building that Disappeared. The Viipuri Library by Alvar Aalto perjantaina 28. syyskuuta. Vastaväittäjänä toimii professori Robert Beauregard (Columbia University) ja kustoksena professori Pirjo Sanaksenaho. Keskustelu käydään englanniksi.

Tutkimus esittelee Viipurin kirjaston ”elämän” ja nostaa esiin kysymyksen, miten yksittäinen rakennus voi saavuttaa itseään suuremman, symbolisen roolin.

Viipurin kaupungnkirjasto on sekä merkittävä modernin arkkitehtuurin esimerkki että geopoliittisen sijaintinsa vuoksi historiallisesti keskustelua herättänyt rakennus. Tällaista rakennusta tarkastelemalla tutkimuksessa pohditaan kysymystä, mitä rakennusket ”tekevät”. Väitöskirja pohjaa kattavaan arkistotutkimukseen ja antropologiseen teoriaan jakautuneesta objektista – kohteesta, joka pystyy edustamaan itseään laajempia ilmiöitä.

Laura Bergerin akateeminen tausta on arkeologiassa ja antropologiassa (BA University of Cambridge, MA University College London). Hänen aiemmat julkaisunsa ovat käsitelleet Alvar Aallon töitä sekä muun muassa neuvostoaikaista arkkitehtuurikeskustelua Suomen ja Viron välillä.

Väitöskirja on esillä Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksessa, Otaniementie 9, 2. krs,  viimeistään 10 päivää ennen väitöstilaisuutta.

Lisätietoa väitöstilaisuudesta
Väitöskirjan elektroninen versio