Hyppää sisältöön
kuva: Iiris Heikka

Helsinki Design Weekin arkkitehtuuritärpit


Syyskuun 6.–16. järjestettävän Helsinki Design Weekin teemana on tänä vuonna ’luottamus’. Poimimme yli 200 tapahtuman joukosta ohjelmasuositukset arkkitehtuurin ystäville.
Katso koko HDW-ohjelma tästä.

HDW Arkkitehtuurin päivä
13.9. klo 13–16
G18, Yrjönkatu 18

Arkkitehtuurin teemapäivän seminaarissa puhujina ovat professori Jarmo Suominen (Aalto-yliopisto, MIT, Tongji University), arkkitehti Rasmus Kirkegaard (Schmidt Hammer Lassen) ja arkkitehti Giles Robinson (Foster + Partners). Arkkitehtuurimuseon Eero Saarinen -kunnialuennon pitäjäksi on tänä vuonna valittu belgialaisarkkitehti Bas Smets.
Vaatii ennakkorekisteröitymisen

HDW HOP -kaupunki-installaatiot
6.–16.9.

Nyt jo kolmannen kerran Helsingin kaduille ilmestyy HDW HOP -kaupunki-installaatioita. Sarjaan kuuluu neljä teosta, muun muassa muotoilija Leena Kouhian ja arkkitehti Sofie Hägerströmin Tulipuutarha Balderin pihassa. Espan lavalla nähdään Isa Kukkapuro-Enbomin ja Henrik Enbomin yhdessä amerikkalaistaiteilija Howard Smithin (s. 1928) kanssa toteutettu Rubbish Philosophy -teos.
Katso tarkemmat tiedot tästä

Habitare
12.–16.9.
Messukeskus, Messuaukio 1

Habitare-messut järjestetään Helsinki Design Weekin aikaan Messukeskuksessa. Habitare-suunnittelukilpailun voittaja julkistetaan keskiviikkona 12.9. Perjantaina 14.9. kello 13 arkkitehti, professori Rainer Mahlamäki puhuu Habitare Areenalla identiteetistä.
Liput 16 / 10 €
Katso koko ohjelma tästä

Habitare Pro
12.–14.9.

Ammattilaisten Habitare Pro -osasto on auki keskiviikosta perjantaihin. Sen runsaassa ohjelmassa kuullaan useita suomalaisarkkitehteja sekä muun muassa keynote-luento Bolle Thamilta ja Martin Videgårdilta. Habitare Pron näyttelyarkkitehtuurin on tänä vuonna suunnitellut JKMM Arkkitehdit.
Katso koko ohjelma tästä
Vaatii rekisteröitymisen

Behind the Scenes. Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2018
12.9. klo 18–20
Arkkitehtuurimuseo
Kasarmikatu 24, Helsinki

Helsinki Design Weekillä Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaukseen järjestetään opastettu kierros, jossa suunnittelijat kertovat kohteiden taustoista.
Museon pääsymaksu 0 / 5 / 10 €
Lisätietoja tästä

Helsingin uuden kaupunkitilaohjeen lanseeraus ja DAMY Talks
11.9 klo 15–18
Kaupungintalon Virkagalleria, Pohjoisesplanadi 11–13

Helsingin kaupunki julkaisee Kaupungintalolla uuden ulkotiloja koskevan kaupunkitilaohjeen. Lanseeraustilaisuuden jälkeen kello 16.30 alkaen DAMY ry järjestää keskustelutilaisuuden, jonka aiheina ovat yhteisen kaupunkitilan vastuullinen kehittäminen ja kehittämiseen osallistuminen sekä uusi arkkitehtuuri- ja designmuseokokonaisuus.
Lisätietoja tästä

Open Studios: Arkkitehtitoimistot
13.9. klo 17–20
Opastettu kierros klo 17, Snellmaninkatu 27

Illalla 13.9. neljän arkkitehti- tai tilasuunnittelutoimiston ovet ovat avoinna kävijöille klo 17–20. Opastettu kierros lähtee Profit Interiorilta osoitteesta Snellmaninkatu 27 klo 17, mistä se siirtyy Hakaniemeen Tuomas Siitosen ja Johannes Niemisen toimistoon sekä Pinto & Kanttia2:een päättyen Kustaankadulle Ark-byroohon. Seitsemällä muulla luovan alan toimistolla on avoimet ovet seuraavana päivänä.
Lisätietoja ja ilmoittautuminen

Design Diplomacy
12.9. klo 17–19
Norjan suurlähetystö, Rehbinderintie 17
13.9. klo 17–19
Latvian suurlähetystö, Armfeltintie 10
14.9. klo 17–19
Viron suurlähetystö, Itäinen puistotie 10

Design Diplomacy -keskusteluja käydään tänä vuonna kolmessatoista suurlähettilään residenssissä. Tapahtumiin pitää ilmoittautua etukäteen, ja suuren kysynnän vuoksi ilmoittautuminen on rajoitettu kahteen tapahtumaan osallistujaa kohden.
Norjan suurlähetystössä – jonka peruskorjauksen suunnitteli ALA Arkkitehdit vuonna 2013 – Oodin suunnittelijat Samuli Woolston ja Juho Grönholm kohtaavat Oslon uuden kirjaston arkkitehdit Marius Mowen ja Einar Hagemin. Latvian suurlähetystössä keskustelevat arkkitehdit Zaiga Gale ja Emmi Keskisarja. Viron suurlähetystössä tavataan arkkitehti ja arkkitehtuuriteoreetikko Vilen Künnapu. Lisäksi useat ovensa avaavista lähetystöistä ovat rakennustaiteen helmiä.
12.9. Norja, ennakkorekisteröityminen
13.9. Latvia, ennakkorekisteröityminen
14.9. Viro, ennakkorekisteröityminen

Opastettu kierros Aalto-yliopiston uuteen Väre-rakennukseen
11. ja 13.9. klo 16–17
Otaniementie 14, Espoo

Verstas Arkkitehtien suunnittelemaan Aalto ARTSin vastavalmistuneeseen Väre-rakennukseen Otaniemen kampuksella pääsee tutustumaan pääsuunnittelija Jussi Palvan ja projektipäällikkö Sari Dhiman opastuksella. Ilmoittautuminen on välttämätön.
11.9. kierros suomeksi, ilmoittaudu
13.9. kierros englanniksi, ilmoittaudu

Architecture Night in KesäKino
7.9. klo 21–00
Aleksanterinkatu 26

Cafe Engelin sisäpihalla katsotaan liikkuvia kuvia ja keskustellaan arkkitehtuurin merkityksestä elokuvan juonen kuljettamiselle. Nuorten arkkitehtien kollektiivi Apaja haluaa tapahtumalla herättää keskustelua siitä, miten tunnelmia ja tunnetiloja kerrotaan arkkitehtuurin keinoin.
Elokuvalippu 14 € Kino Engelistä

Ideoiden kehityspaja: Vetovoimainen ja elinvoimainen keskusta Helsinkiin
13.9. klo 17–19
Info- ja näyttelytila Laituri, Narinkka 2

Laiturilla pidettävässä tapahtumassa esitellään suunnittelutoimistojen ja elinkeinoelämän edustajien ideoita keskustan kehittämisestä. Ideasuunnitelmiin voi tutustua tapahtuman jälkeenkin Laiturilla tai verkossa.
Lisätietoja tästä

Design + WeeGee
15.9. klo 11–17
Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Espoo

WeeGeen uusi design- ja arkkitehtuuritapahtuma sisältää puheenvuoroja, työpajoja, kävelyitä ja opastuksia. Kasper Strömmanin juontamassa keskusteluohjelmassa muun muassa Innovarch-arkkitehtitoimiston Veppe Erikkilä kertoo betoniarkkitehtuurista, taidehistorioitsija Marko Home Futuro-talosta ja arkkitehti Henna Helander WeeGee-talon historiasta. Imagen päätoimittaja Niklas Thesslund pohtii Lähiöfestin vastaavan tuottajan Katja Lindroosin kanssa, keiden ehdoilla kaupunkia kehitetään.
Museon pääsymaksu 12 / 10 €
Katso koko ohjelma tästä

Lapsille

Ohjelmaa lapsille järjestetään Kaupunginmuseossa, Kaupungintalolla ja Suvilahden Kattilahallissa. Poimintoina Arabian koululaisten järjestämät työpajat, kaupunkitutkimuslaboratorio sekä LEGO- ja Rakennetaan talo! -työpajat.

Kaupunginmuseossa
6.–16.9. ma–pe klo 11–19, la–su klo 11–17
Aleksanterinkatu 16
Kaupungintalolla
10.–14.9. klo 9–15
Pohjoisesplanadi 11–13
Suvilahden Kattilahallissa
15.–16.9. klo 10–16
Sörnäisten rantatie 22