Takaisin artikkeleihin

Kooste suomalaisarkkitehtuurista Venetsian biennaalissa 2018

IMG_0076

Suomalaisosaamista nähdään tämän vuoden arkkitehtuuribiennaalissa neljässä paikassa.

Arkkitehtuuribiennaalin päänäyttelyssä nähdään Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin Tila-installaatio. Pohjoismaisessa paviljongissa on esillä Eero Lundénin kuratoima Another Generosity ja Suomen paviljongissa Archinfon tuottama Mind-Building. Venetsian ulkopuolella Mestressä esitellään Sami Rintalan ja Dagur Eggertssonin tanssipaviljonki.

[caption id="attachment_14469" align="alignnone" width="1500"]

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin teos Arsenalessa. kuvat: Miina Jutila[/caption]

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Arsenalessa

Pia Ilosen, Minna Lukanderin ja Martti Lukanderin toimisto Talli sai biennaalin pääkuraattoreilta Yvonne Farrelilta ja Shelley McNamaralta kutsun esitellä Freespace-näyttelyssä loft-talokonseptinsa. Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Arabianrantaan valmistuneessa Tila-talossa on 39 raakatilayksikköä, jotka asukkaat saivat itse suunnitella ja rakentaa valmiiksi. Tallin osasto Arsenalen valtavassa Corderie-köysihallissa rajaa yhden viiden metrin korkuisen tilayksikön ja esittelee taloa muun muassa pienoismallin ja videoteoksen avulla. ”Tämän vuoden teema ’Freespace’ sopii mainiosti ajattelutapaamme. Olemme aina pyrkineet luomaan tiloja, joihin voi syntyä mielenkiintoista elämää mahdollisimman vapaasti, oli kyse sitten vanhojen rakennusten uudesta elämästä tai uudisrakennuksista”, kertoi Pia Ilonen.

Lisää kuvia Arsenalen teoksesta Tallin verkkosivuilla.

[caption id="attachment_14468" align="alignnone" width="1200"]

Rintala Eggertsson Architecturen paviljonki Mestressä. kuva: Francesca Iovene[/caption]

Corte del Forte, Rintala Eggertsson Architects

Pääkuraattorit Farrell ja McNamara kutsuivat Sami Rintalan ja Dagur Eggertssonin tekemään erityisprojektin Forte Magheran linnakkeeseen, joka viereisen San Giulianon puiston kanssa on paikallisten suosima virkistysalue. Kuraattorit halusivat Freespace-teeman mukaisesti tuoda osia biennaalista myös paikallisten asukkaiden ulottuville. Rintala Eggertsson -toimiston Corte del Forte -paviljonki toimii tanssiesitys- ja konserttipaikkana ja tarjoaa mahdollisuuden myös spontaaneille tapahtumille ja kokoontumisille. Paviljongillaan tekijät haluavat korostaa demokraattisuutta ja vapautta kaupallisista ja poliittisista sitoumuksista.

Katso lisää Corte del Forte -tanssipaviljongista Rintala Eggertsson Architectsin sivuilta.

[caption id="attachment_14465" align="alignnone" width="1500"]

Another Generosity Pohjoismaisessa paviljongissa. kuva: Ugo Carmeni[/caption]

Another Generosity Pohjoismaisessa paviljongissa

Arkkitehtuurimuseo vastaa tänä vuonna Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisestä näyttelystä. Eero Lundénin kuratoima Another Generosity tarkastelee luonnon ja rakennetun ympäristön välistä suhdetta. Aihe istuu hyvin vuonna 1962 valmistuneeseen ikoniseen paviljonkiin, sillä sen suunnittelija Sverre Fehn jätti paikalla kasvaneet kolme puuta rakennuksen keskelle. Lundénin kuplainstallaation tavoitteena on tutkia uusia tapoja luoda rakennuksia, jotka korostavat herkkiä ja usein huomaamattomia vuorovaikutussuhteita rakennetun ja luonnontilaisen maailman välillä. Hankkeen tarkoituksena on tarjota vierailijoille kokonaisvaltainen elämys sekä paikka kokoontumisille ja keskusteluille biennaalin aikana.

Lisää Another Generosity -näyttelystä Arkkitehtuurimuseon sivuilta.

[caption id="attachment_14464" align="alignnone" width="1500"]

Mind-Building Suomen paviljongissa. kuva: Ugo Carmeni[/caption]

Mind-Building Suomen paviljongissa

Mind-Building kertoo suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin tarinan esittelemällä eri teemojen valossa seitsemäntoista eri aikakausien kirjastorakennusta lähtien vuonna 1881 valmistuneesta Rikhardinkadun kirjastosta ja päätyen joulukuussa 2018 avautuvaan Helsingin keskustakirjasto Oodiin. Archinfon tuottamassa näyttelyssä Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1956 valmistunut paviljonki muuttuu väliaikaiseksi kirjastotilaksi. Kuraattori Anni Vartola kertoo näyttelyn lähtökohdista: ”Kirjasto on eteenpäin katsovan sivistysyhteiskunnan tukipilari. Näyttelymme on kunnianosoitus kirjastoarkkitehtuurille ja muistutus hyvän arkkitehtuurin ajan ja paikan ylittävästä voimasta.”

Mind-Building-katalogin voi lukeatäältä.

 

16. Venetsian arkkitehtuuribiennaali ’Freespace’
avoinna 26.5.–25.11.2018

Lisätietoja biennaalin sivuilta

[caption id="attachment_14466" align="alignnone" width="300"]

kuva: Miina Jutila[/caption]