Hyppää sisältöön
Havainnekuva Helsingin keskustakirjaston ylimmästä kerroksesta, ALA Arkkitehdit.

Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Aalto-paviljongin näyttelyn teemana kirjasto


Suomen näyttely vastaa vuoden 2018 arkkitehtuuribiennaalin teemaan ’Freespace’ muuntamalla Aalto-paviljongin väliaikaiseksi kirjastotilaksi. Näyttely esittelee suomalaisen kirjastoarkkitehtuurin kehitystä ja katsoo kohti tulevaisuuden kirjastoa.

Suomalainen kirjasto on kautta aikojen toiminut sivistysyhteiskunnan tukipilarina ja sosiaalisena sydämenä. Kirjojen lukeminen ja lainaaminen ovat edelleen kirjastojen ydintoimintoja, mutta tulevaisuuden kirjasto tarjoaa muunkinlaisia mahdollisuuksia itsensä sivistämiselle.

Helsinkiin rakenteilla olevan uuden keskustakirjaston arkkitehtuuri tukee kirjaston monipuolista käyttöä. Kolmessa eri kerroksessa on tiloja kansalaisten kohtaamisille ja keskusteluille, omalle tekemiselle ja oppimiselle sekä rauhalliselle kirjoihin syventymiselle. Keskustakirjasto aukeaa joulukuussa 2018, heti biennaalin päättymisen jälkeen. Arkkitehtitoimisto ALA:n suunnittelema rakennus on yksi näyttelyssä esiteltävistä kirjastoista.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo vastaa vuonna 2018 ensimmäistä kertaa Suomen paviljongin näyttelystä. Sen kuraattoreina toimivat paviljongin komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris sekä arkkitehtuurikriitikko, arkkitehtuurin teorian tutkija, TkT Anni Vartola. Näyttelyn päätukija on opetus- ja kulttuuriministeriö.

Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Giardinin paviljonkipuistoon vuonna 1956. Alun perin väliaikaiseksi suunniteltu pieni puurakennus on nykyään suojeltu. Se on arkkitehtuuriltaan yksi paviljonkipuiston tunnetuimmista rakennuksista.

Venetsian kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma biennaalinsa. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuoden 2016 biennaalissa kävijöitä oli yli neljännesmiljoona. Tänä vuonna näyttely avautuu yleisölle 26. toukokuuta ja on auki kuusi kuukautta, marraskuun 25. päivään saakka.

La Biennale di Venezia 2018

16. kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely ”Freespace”
kuraattorit Yvonne Farrell ja Shelley McNamara / Grafton Architects
avoinna yleisölle 26.5.–25.11.2018
avajaiset 24.–25.5.2018