Hyppää sisältöön
Arkkitehtuurikerholaisten rajaamia näkymiä Lintuviidan koulun lähipuistossa.

Asumisen unelmia ja ympäristötaidetta Seinäjoella

Seinäjoella käynnistyi pilottivuonna kaksi arkkitehtuurikerhoa. Syksyllä käynnistyneen kerhon ohjelman suunnittelussa hyödynnettiin, sovellettiin ja kehitettiin edelleen Arkkitehtuurin ABC -kirjojen sisältöjä ja tehtäviä. Keväällä käynnistyneessä kerhossa keskityttiin erityisesti koulun lähiympäristön elävoittämiseen taiteen keinoin.

Pruukin koulun arkkitehtuurikerho 2016–17

Seinäjoen Pruukin koulun arkkitehtuurikerhon tutustumispäivä haastoi oppilaat pohtimaan rakenteita ja niiden kestävyyttä. Varsinaisessa kerhossa lähdettiin liikkeelle tutkimalla omia mittasuhteita ja niiden suhdetta ympäröivään todellisuuteen. Kun 1:1 mittasuhdetutkielmat olivat valmiita, muovailtiin mittakaavahahmot 1:10. Niitä apuna käyttäen siirryttiin toteuttamaan oppilaiden valitsemaa suunnittelutehtävää. Tuloksena syntyi sisustettuja pienoismalleja omasta unelma-kodista. Työskentelyn lomassa tutustuttiin arkkitehtuurin peruskäsitteisiin, jotka olivat julisteina läsnä koko kerhokauden ajan. Paikalliseen rakennusperintöön tutustuttiin Seinäjoen museopalveluiden lähettämän kulttuuriperinnön asiantuntijan opastuksella.

Tutustumispäivän rakenteita
Minä 1:1 ja 1:10 mittakaavoissa
Unelmakoti 1:10

Lintuviidan koulun arkkitehtuurikerho 2017

Lintuviidan koulun kerho käynnistyi niinikään omiin mittoihin ja suhteisiin tutustumisella sekä rakennetutkielmilla. Sen jälkeen oppilaille tarjoutui mahdollisuus tuunata läheisen puiston penkkejä ja tehdä sinne erilaisia ohikulkijoitakin ilahduttavaa ympäristötaidetta. Puisto oli kesän asukkaiden käytössä ja toi esiin, kuinka jokainen voi vaikuttaa ympäristöönsä. Seinäjoen Lintuviidan koulun tekemän Peukaloputin kotipuun alta käynnistyi Alvar Aalto -viikolla Mia Kellberg-Hakalan vetämä seikkailuretki perheen pienimmille.

Tornitutkielmia tikuista
Peukaloputin koti
Rajattuja näkymiä puistosta
Iloisemmat puiston penkit

Osallistujat, tekijät, kumppanit ja tukijat

Seinäjoella arkkitehtuurikerho toteutettiin alkuperäisen suunnitelman mukaisen Pruukin koulun lisäksi Lintuviidan koulussa yhteishteistyössä Seinäjoen kaupungin kulttuuri- ja museopalveluiden kanssa. Kulttuurisihteeri Aila Taivalmäki panosti kerhojen markkinointiin ja paikalliseen tiedonvälitykseen. Museotoimenjohtaja Susanna Tyrväinen osallistui puolestaan sisällöntuotantoon ja lähetti myös kulttuuriperinnön asiantuntijan vierailemaan Pruukin koulun kerhossa. Kerhojen vastuuohjaaja oli taidekasvattaja, arkkitehti Mia Kellberg. Lintuviidan koulussa avustavana ohjaajana toimi lisäksi kuvanveistäjä Tiina Laasonen.

Pruukissa kerho sai käyttöönsä oman nimikkoluokkansa koko lukukaudeksi, mikä antoi harrastajille mahdollisuuden jatkaa piirustusten ja pienoismallien työstöä myös omalla ajalla. Oman kotipesän lisäksi oli mahdollista käyttää myös viereistä hyvällä tekniikalla varustettua luokkaa. Kuvataideluokan työskentelyvälineet olivat lainattavissa tarpeen mukaan. Pruukin koulun pitkällä ruokavälitunnilla järjestettyyn kerhoon osallistui kaikkiaan 48 oppilasta 6-7-luokilta. Lintuviidan koulun kello 14-16 järjestetyssä kerhossa 4-5-luokkalaisia harrastajia oli kaikkiaan 15.

 

IMG_2707               2017_kulttuuripalvelut_logo_vaaka_RGB               IMG_2709 kopio