Hyppää sisältöön

Neljä peruskorjausta kilpailee Arkkitehtuurin Finlandiasta – voittajan valitsee OP:n pääjohtaja Reijo Karhinen

Palkintoehdokkaat ovat kaikki Suomen itsenäisyyden aikana valmistuneita rakennuksia, jotka on nyt peruskorjattu tai restauroitu: Tarton Paavalin kirkko, Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus, Helsingin kaupunginteatteri ja Roihuvuoren ala-aste. OP:n pääjohtajan Reijo Karhisen valitsema voittaja julkistetaan kansainvälisenä arkkitehtuurin päivänä 2. lokakuuta.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraati päätti nostaa esiin laadukkaita korjausrakentamiskohteita. Esiraatiin kuuluivat professori Janne Pihlajaniemi, taiteilijaprofessori Sari Nieminen, professori Hannu Huttunen ja arkkitehti Janne Teräsvirta. Raadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin.

”Uuden, laadukkaan arkkitehtuurin tekemisen rinnalla on yhtä tärkeää ylläpitää arvokasta rakennusperintöämme. Valitut kohteet ovat olemassaolonsa aikana osoittautuneet vaalimisen arvoiseksi rakennustaiteeksi. Niihin viime vuosina tehdyt korjaustoimenpiteet ovat kunnioittaneet ja jopa kirkastaneet alkuperäistä arkkitehtonista ajatusta, mutta samalla tuoneet rakennuksiin myös tämän hetken näkökulmasta onnistuneita oman aikansa jälkiä, synnyttäen ajallista kerroksellisuutta”, esiraadin puheenjohtaja Janne Pihlajaniemi perustelee finalistikohteiden valintaa.

Helsingin kaupunginteatteri. kuvat: Arno de la Chapelle
Helsingin kaupunginteatteri. kuvat: Arno de la Chapelle

50-vuotiaan Helsingin kaupunginteatterin peruskorjauksessa näkyy kunnioittava, hienovarainen uudistaminen ja tekninen taituruus. Timo Penttilän arkkitehtuurin erityisominaisuudet on kyetty säilyttämään ja osin myös palauttamaan alkuperäiseen asuunsa huolimatta rakennukseen tuodusta uudesta tekniikasta. Tänä vuonna valmistuneen korjauksen suunnittelusta vastasi LPR Arkkitehdit (arkkitehdit Pauno Narjus, Veera Rautaheimo ja Jaakko Rautanen) yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus. kuvat: Tuomas Uusheimo
Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskus. kuvat: Tuomas Uusheimo

Alvar Aallon suunnittelema Teknillisen korkeakoulun pääkirjasto valmistui vuonna 1970 täydentämään Otaniemen kampuksen kokonaisuutta. Peruskorjauksessa rakennuksen ulkoarkkitehtuuri ja kirjaston salitilat kalusteineen säilytettiin ennallaan, mutta alkuperäisiin kirjavarastokerroksiin avattiin uusi oppimiskeskus. Esiraadin mukaan tilojen arkkitehtoniset ratkaisut ja nykyaikaiset sisustusratkaisut luovat tuttuun kokonaisuuteen uuden aikakauden tuntua. Suunnittelusta vastasi Arkkitehdit NRT (arkkitehdit Teemu Tuomi ja Tuomo Remes) ja sisustussuunnittelusta Arkkitehtitoimisto JKMM (sisustusarkkitehti Päivi Meuronen).

Tarton Paavalin kirkko. kuvat: Jari Jetsonen
Tarton Paavalin kirkko. kuvat: Jari Jetsonen

Eliel Saarisen suunnitteleman, vuonna 1917 käyttöön vihityn Tarton Paavalin kirkon restaurointi ja laajennus valmistui vuonna 2015. Lähes kymmenvuotisen korjaus- ja laajennushankkeen suunnittelijoina olivat arkkitehti Merja Nieminen ja taitelijaprofessori Kari Järvinen. Rakennuksen arkkitehtoniset arvot on onnistuttu puhdistamaan esille, ja kellariin on rakennettu uusi krypta ja kolumbaario sekä pihalle muistolehto. Esiraadin mukaan kirkon uusien ja vanhojen rakennusosien suhde toisiinsa on onnistunut ja harmoninen.

Roihuvuoren ala-aste. kuvat: Kuvio Oy
Roihuvuoren ala-aste. kuvat: Kuvio Oy

Vuonna 1967 valmistunut Roihuvuoren ala-aste on hienostunut esimerkki professori Aarno Ruusuvuoren betoniarkkitehtuurista. Ulkoapäin rakennus on yksinkertainen suorakaide, ja sisätiloja jäsentää luonnonvalo. Jeskanen-Repo-Teränne Arkkitehdit Oy:n (arkkitehdit Timo Jeskanen ja Juha Kihlström) suunnittelemassa korjauksessa alkuperäinen tilarakenne saatiin säilytettyä rakentamalla ilmanvaihtoa varten huoltotunnelit ja alaslaskettuja kattoja. Katso video Roihuvuoren ala-asteesta tästä.

Reijo Karhinen. kuva: Nina Kaverinen
Reijo Karhinen. kuva: Nina Kaverinen

Nyt neljättä kertaa jaettavan Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsija on OP Ryhmän pääjohtaja, vuorineuvos Reijo Karhinen. Työssään ja luottamustoimissaan Karhinen on tekemisissä suurten uudisrakennushankkeiden kanssa. OP:n pääkonttorin laajennusosa Helsingin Vallilassa valmistuu tänä syksynä ja Uusi Lastensairaala vaiheittain ensi kesään mennessä. Karhinen on myös tunnustautunut intohimoiseksi vanhojen hirsitalojen kierrättäjäksi.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon valitsijaksi on aina kutsuttu ansioitunut, kansainvälisestikin tunnettu suomalainen, joka toimii muulla kuin arkkitehtuurin alalla. Palkinnon myöntävän Suomen Arkkitehtiliiton mukaan tämänvuotista valitsijaa Reijo Karhista kiehtoo finalisteissa erityisesti se, miten arkkitehtonisesti arvokkaat rakennukset on uudistettu tulevaisuuden käyttötarkoituksiin sopiviksi, kuitenkin alkuperäisen arkkitehtuurin erityispiirteet hienosti säilyttäen.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittaja julkistetaan kansainvälisenä arkkitehtuurin päivänä 2. lokakuuta Helsingissä järjestettävässä tilaisuudessa. Tapahtuma on osa Suomi 100 -hanketta.

Lisätietoja Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnosta:

Verkkosivut
Facebook
Twitter