Hyppää sisältöön

Suomen paviljogin arkkitehtuurinäyttely Venetsian biennaalissa nosti valokeilaan asumisratkaisut turvapaikanhakijoille

Venetsian biennaali päättyi 27.11.2016. Suomessa järjestetään näyttelyn teemoja kokoava lopputapahtuma maaliskuussa 2017.

21122016_img_3195
Kuva Mikko Laak/ Archinfo

Suomi osallistui Venetsian 15. kansainväliseen arkkitehtuuribiennaalin From Border to Home -hankkeella. Suomen paviljongin näyttely-, tapahtuma- ja blogikokonaisuus perustui tämän kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun satoon. Kilpailussa otettiin kantaa siihen, millä tavoin arkkitehtuurin avulla voidaan rakentaa turvapaikanhakijoille väliaikaisia asumisratkaisuja, joiden kauaskantoiset yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat hyödynnettävissä vielä tulevaisuudessakin. Venetsian biennaali päättyi 27.11.2016. Suomessa järjestetään näyttelyn teemoja kokoava lopputapahtuma maaliskuussa 2017.

Suomen paviljongin From Border to Home -näyttely keräsi Venetsian kansainvälisessä arkkitehtuuribiennaalissa lähes 70 000 kävijää kesän ja syksyn aikana. Biennaalin kokonaiskävijämäärät ovat järjestäjän mukaan kasvussa. Biennaali oli avoinna yleisölle 28.5.–27.11.2016, ja siellä vieraili 265 000 kävijää ja yli 4 000 toimittajaa.

Venetsian biennaalin vuoden 2016 kuraattori Alejandro Aravena painottaa biennaalin asemaa sekä tiedonvälittäjänä että tunteita herättävänä kävijäelämyksenä. Hän tuo esille arkkitehtuurin mahdollisuudet ratkaista sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia: arkkitehtuuri tarjoaa keinoja tunnistaa ongelmakohtia ja rakentaa niihin ratkaisuja käytännön tasolla.

From Border to Home oli Suomen vastaus Aravenan haasteeseen tarjota yleisölle esimerkkejä suunnitelmista, joissa arkkitehtuurin avulla on löydetty ihmisten elämänlaatua parantavia ratkaisuja. Näyttely esitteli syksyllä 2015 Suomessa järjestetyssä avoimessa ja kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa palkitut seitsemän työtä, jotka visioivat ratkaisuja turvapaikanhakijoiden väliaikaisen asumisen järjestämiseksi.

Kuva Mikko Laak/ Archinfo
Kuva Mikko Laak/ Archinfo

Teemaa syvennettiin monipuolisella keskustelu- ja työpajatapahtumien sarjalla, jossa ääneen pääsivät arkkitehtien lisäksi myös muut yhteiskunnalliset toimijat. Laaja ohjelmisto kuvasti hyvin Suomen paviljongin kansainvälistä, poikkitieteellistä ja kantaaottavaa luonnetta. Avajaisviikonloppuna näyttelyn kuraattori Marco Steinberg, Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki ja ohjaaja Hamy Ramezan keskustelivat siirtolaisteeman ajankohtaisuudesta Euroopassa.

Heinäkuussa paviljongilla pureuduttiin teemaan “Transforming Europe”: muun muassa arkkitehtuurimedia ArchDailyn perustaja ja päätoimittaja David Basulton sekä syyrialaisarkkitehti Yasser Almaamoun keskustelivat Euroopan muutostrendeistä. Näyttelyssä esillä olleet arkkitehdit Milja Lindberg ja Christopher Erdman kutsuivat myös kansanedustaja Pekka Haaviston pohtimaan sitä, miten kaupunkeja voidaan kehittää ennakoiden kasvua, joka seuraa sääolosuhteiden ja luonnonkatastrofien aiheuttamista muuttovirroista.

Keskustelu asumisesta, pakolaisuudesta ja Euroopan rajoista jatkui näyttelyhankkeen blogissa, jonne kutsuttiin kirjoittajiksi arkkitehteja ympäri maailmaa. Blogiin kootut tekstit ja kuvat syvensivät näyttelyn teemoja ja kokosivat tunnelmia tapahtumista myös niille, jotka eivät päässeet itse vierailemaan biennaalissa.

From Border to Home jatkaa keskustelua ajankohtaisesta aiheesta Euroopan tasolla biennaalin jälkeenkin. Maaliskuussa 2017 järjestetään yleisölle avoin tapahtuma, joka jatkaa näyttelyn teemoja ja kokoaa yhteen tekijöitä Venetsiassa nähdyistä ja ympäri Euroopan meneillään olevista hankkeista. Palkitut työt From Border to Home -näyttelystä ovat nähtävillä tilaisuuden aikana.

Kuva Jenni Lautso
Kuva Jenni Lautso

Suomen biennaalihankkeen tuotti Arkkitehtuurimuseo yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa. Kokonaisuus toteutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Näyttelyn komissaari oli Arkkitehtuurimuseon johtaja Juulia Kauste, ja sen kuratoi arkkitehti Marco Steinberg.

Suomi oli myös vahvasti läsnä Pohjoismaiden paviljongin näyttelyssä In Therapy: Nordic Countries Face to Face sekä Aravenan kuratoimassa biennaalin päänäyttelyssä Reporting From the Front. Pohjoismaisen paviljongin esiteltävistä yhdeksästä pääkohteesta neljä oli Suomesta. Lisäksi näyttelyssä esiteltiin 300 kohdetta, jotka ilmentävät pohjoismaisen yhteiskunnan keskeisiä arvoja, ja kohteista 43 oli suomalaisten arkkitehtitoimistojen suunnittelemia. Päänäyttelyyn puolestaan kutsuttiin Suomesta arkkitehdit Hollmén Reuter Sandman, jotka esittelivät tuotantoaan Arsenale-näyttelypaviljongissa.

From Border to Home -blogi

Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen verkkosivut suomalaisarkkitehtien osallistumisesta Venetsian biennaaliin

From Border to Home -verkkonäyttely on avoinna Google Cultural Institutessa

Arkkitehtuurimuseon tiedote From Border to Home -näyttelystä

RAJALTA KOTIIN – FROM BORDER TO HOME: AIKAJANA

19.10.–30.11.2015 Suunnittelukilpalu

11.1.2016 Tulosten julkaiseminen

3.2.2016 Voittajaehdotusten luovuttaminen Suomen hallituksen edustajalle, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle Arkkitehtuurinpäivän tilaisuudessa Koteja kaikille

28.5.–27.11.2016 Voittajaehdotusten pohjalta tuotettu näyttely From Border to Home esillä Suomen paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa

Maaliskuu 2017 Päätöstapahtuma Suomessa

From Border to Home -voittajat esillä Suomen paviljongissa

Enter the Void (Saksa)
a team: Duy An Tran, Lukas Beer, Ksenija Zdesar, Otto Beer

Society Lab (Italia)
Society Lab: Cecilia Danieli, Omri Revesz, Mariana Riobom

We House Refugees (Suomi)
Lindberg/Erdman: Milja Lindberg
Avustanut Christopher Erdman

From Border to Home -kunniamaininnat esillä Suomen paviljongissa

IMBY – In My Back Yard (Espanja / Ranska)
D.A.T. PANGEA + QUATORZE: Romain Minod, Ricardo Mayor Luque, Hani Jaber Ávila, Daniel Millor Vela, Héctor Muñoz Mendoza, Claire Savina, Ruben Salvador Torres, Ignacio Taus Jiménez

Helsinkikasbah (Suomi)
Harri Ahokas, Tomi Laine, Akseli Leinonen, Pia Rautiainen, Nikolai Rautio, Matias Saresvuo
Avustanut Pekka Huima

From Border to School (Suomi)
alt Architects: Ville-Pekka Ikola, Tuomas Niemelä, Antti Karsikas, Kalle Vahtera
Avustanut TEHAS

Start with a roof (Suomi)
Satoshi Ohtaki