Hyppää sisältöön
Neljä suomalaisarkkitehtien kohdetta Pohjoismaiden paviljongissa: Kilden / ALA (kuva: Iwan Baan), Puukuokka / OOPEAA (kuva: Mikko Auerniitty), Suomen luontokeskus Haltia / Lahdelma & Mahlamäki (kuva: Mika Huisman) ja Seinäjoen kirjasto / JKMM (kuva: Tuomas Uusheimo).

Pohjoismaiden paviljongin näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2016

Mitä pohjoismainen arkkitehtuuri on? Mitä se voisi olla? Nämä kysymykset ovat lähtökohtana Pohjoismaiden paviljongissa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2016 nähtävälle näyttelylle In Therapy: Nordic Countries Face to Face. Sen kuratoi chileläinen arkkitehti ja ArchDailyn päätoimittaja David Basulto.

Esiteltävät hankkeet on jaettu Maslowin psykologiseen tarvehierarkiaan nojaaviin kolmeen kategoriaan: foundational, belonging ja recognition. Foundational-kategoria kattaa esimerkiksi asumisen, terveydenhuollon ja koulutuksen rakennukset; osa-alueet, jotka usein nousevat esille puhuttaessa pohjoismaisesta mallista ja toimivat esimerkkinä muulle maailmalle. Belonging-kategoriaan kuuluvissa tiloissa yksilöistä tulee kansalaisia, jotka ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Esimerkkejä tähän kategoriaan kuuluvista rakennuksista ovat esimerkiksi pyhätöt, kansalaisyhteiskunnan tilat (instituutiot, kulttuuri- ja vapaa-ajan rakennukset), työn ympäristöt (toimisto- ja kaupparakennukset) sekä infrastruktuuriin liittyvät hankkeet. Recognition-kategoriaan kuuluvat esimerkiksi monumentit, muistomerkit ja hankkeet, jotka kytkeytyvät luonnonmaisemaan.

Helmikuussa päättynyt avoin näyttelyhaku keräsi ehdolle 500 pohjoismaista hanketta viimeisen seitsemän vuoden ajalta. Näyttelyn perusrungon muodostavat näiden joukosta valitut 300 kohdetta, joista tarkempaan esittelyyn nostetaan yhdeksän.

Pääkohteiden joukkoon on päässyt neljä suomalaisen arkkitehtitoimiston suunnittelemaa projektia: Puukuokka-asuinkerrostalo (OOPEAA Office for Peripheral Architecture), Seinäjoen kirjasto (JKMM arkkitehdit), Kilden (Arkkitehtitoimisto ALA) ja Suomen luontokeskus Haltia (Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki).

Pääkohteet

Foundational – yhteiskunnan perustarpeet

Puukuokka-asuinkerrostalo
OOPEAA Office for Peripheral Architecture
Jyväskylä, Suomi

Halden Prison
Erik Møller Arkitekter + HLM Arkitektur AS
Halden, Norja

Råå Daycare Center
Dorte Mandrup Arkitekter
Kustgaten, Ruotsi

Belonging – yhteiskunnallisen ja yhteisöllisen kokoontumisen tilat

Seinäjoen kirjasto
JKMM arkkitehdit
Seinäjoki, Suomi

Kilden
Arkkitehtitoimisto ALA
Kristiansand, Norja

The New Crematorium
Johan CelsingArkitektkontor
Tukholma, Ruotsi

Recognition – pohjoismainen arvopohja

Luontokeskus Haltia
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki
Espoo, Suomi

National Tourist Route Trollstigen
Reiulf Ramstad Arkitekter
Trollstigen, Norja

Tree Hotel
Tham & Videgård Arkitekter
Harads, Ruotsi

Yhteistyötahot

Suomen Arkkitehtuurimuseo, Helsinki, Suomi
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design – Arkitektur, Oslo, Norja
Arkitektur- och designcentrum Skeppsholmen, Tukholma, Ruotsi