Hyppää sisältöön
Helsinki‐Malmi on 1930-luvun puolivälissä rakennettu lentoasema, joka edustaa funktionalistista arkkitehtuuria. Kuva Tuomas Kuosmanen.

Helsinki-Malmin lentoasema Euroopan seitsemän uhanalaisimman kulttuuriperintökohteen joukkoon

Helsinki-Malmin lentoasema on nimetty yhdeksi Euroopan seitsemästä uhanalaisimmasta kulttuuriperintökohteesta 2016. Eurooppalaista kulttuuriperintöä suojeleva Europa Nostra -järjestö ja Euroopan investointipankin instituutti EIBI julkistivat valinnat 16.3.2016. Ohjelman suojelulistalla ei aikaisemmin ole ollut suomalaisia suojelukohteita.

1930-luvulla toimintansa aloittanut Malmin lentoasema edustaa funktionalistista arkkitehtuuria ja on osa suurempaa kokonaisuutta, jonka oli määrä palvella Helsingin vuoden 1940 toisen maailmansodan vuoksi peruuntuneita olympialaisia. Kaikki neljä alkuperäistä kiitotietä 1930-luvulta, samoin kuin niiden alla oleva kuivatusjärjestelmä, ovat edelleen tallella. Nykyisin lentoaseman toiminta koostuu lentokoulutuksesta, yleisilmailusta ja viranomaislennoista.

Lentokentän omistava Helsingin kaupunki suunnittelee alueen ottamista asuinrakentamiseen 2020-luvun alussa. Hakemuksen vuoden 2016 Seitsemän uhanalaisinta -luetteloon lähetti Europa Nostra Finland tukenaan Malmin lentoaseman ystävät. Hakemuksessa esitetään, että Malmi jatkaisi toimintaansa koulutus- ja liikennekenttänä.

Kuva: Seppo Sipilä
Kuva: Seppo Sipilä