Hyppää sisältöön
Puinen rakennus, jossa on lasinen sisäänkäynti lumisella säällä
Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä. kuva: Pedro Pegenaute

Vuosien 2014-2015 arkkitehtuurin näyteikkunassa 15 kohdetta

KAKSIVUOTISKATSAUKSEN KOHTEET VALITTU – NÄYTTELY AUKEAA KESÄLLÄ 2016

Suomalaisen arkkitehtuurin ajankohtaiskatsauksista koostuvien näyttelyjen perinne ulottuu 1950-luvulle. Kaksivuotiskatsauksiksi ne muuttuivat 2000-luvulla. Arkkitehtuurimuseo, Alvar Aalto -säätiö ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA ovat järjestäneet katsausnäyttelyn ja siihen liittyvän ohjelman vuodesta 2015 lähtien yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa.

Vuosien 2014-2015 arkkitehtuurisatoa esittelevän katsauksen kohteet julkistettiin Arkkitehtuurimuseossa 20.1.2016. Viidentoista valitun kohteen kokoelma piirtää kuvaa siitä, millaista viimeaikaisen suomalaisen kaupunkirakentamisbuumin tuottama ympäristö on parhaimmillaan. Kohdevalikko edustaa useita käyttö- ja tyylikategoriota sekä materiaaliratkaisuja. Tuomariston jäsen Hilla Rudanko mainitsee yhtenä valintakriteerinä, että jokaisen kohteen tulisi olla sellainen, että siitä voisi tehdä yksinään näyttelyn.

Tämän vuoden uutuutena katsaukselle valittiin kolme pääkohdetta, jotka juryn näkemyksen mukaan ovat tuoneet suomalaiseen rakentamiskulttuuriin jotain täysin uutta, ja jotka ovat myös kiinnostavia kansainvälisestä näkökulmasta. Kärkikolmikon muodostavat hienovaraista täydennysrakentamista modernilla otteella toteuttava Serlachius-museo Göstan paviljonki Mäntässä, Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva Asuinkerrostalo Puukuokka, joka luo koko asuinalueelle uuden identiteetin sekä runsaasti kotimaista ja kansainvälistä kiinnostusta herättänyt Opinmäen koulu Espoossa.

Opinmäen koulu. Kuva: Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää Oy / Pasi Vahanen.
Opinmäen koulu. Kuva: Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää Oy / Pasi Vahanen.

Julkaisutilaisuudessa jury luonnehti kolmea pääkohdetta muun muassa klassisen ratkaisun ja modernin otteen yhdistelmäksi (Göstan paviljonki), suurimittaisen puurakentamisen ikoniksi (Puuuokka) ja opetusrakentamisen radikaaliksi kohteeksi (Opinmäki). Sirkkaliisa Jetsonen on vakuuttunut, että valitut viisitoista kohdetta tulevat näkymään ajankohtaisissa keskusteluissa. Lista kaikista vuoden 2014-2015 katsaukseen valituista kohteista löytyy tämän artikkelin lopusta.

Asuinkerrostalo Puukuokka. Kuva: Mikko Auerniitty.
Asuinkerrostalo Puukuokka. Kuva: Mikko Auerniitty.

Katsauksen juryn puheenjohtajaksi oli kutsuttu hollantilainen arkkitehtuurikuraattori Ole Bouman, joka toimii Kiinassa Shekoun Designmuseon johtajana. Lisäksi juryyn kuuluivat yliarkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen ja arkkitehti Hilla Rudanko sekä neuvoa-antavana asiantuntijana toimitusjohtaja Helena Soimakallio Suomen Rakennusinsinöörien Liitosta.

Katsaukseen valitut kohteet sekä suomalaisen arkkitehtuurin ajankohtaisia teemoja esitellään kevään ja kesän aikana näyttelyssä, kirjassa, verkossa ja erilaisissa tapahtumissa. Näyttelyn suunnittelee arkkitehti Philip Tidwell. Suomen arkkitehtuuria. Kaksivuotiskatsaus 2016näyttely on esillä Arkkitehtuurimuseossa 15.6.–2.10.2016.

Tiina Valpola

 

Valitut kohteet – Kaksivuotiskatsaus 2016

Asuinkerrostalo Puukuokka, Jyväskylä 2014
OOPEAA Office for Peripheral Architecture

Opinmäen koulu, Espoo 2015
Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää

Serlachius-museo Göstan paviljonki, Mänttä 2014
MX_SI Architectural Studio &
Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen

Aalto-yliopisto, ent. TKK:n päärakennuksen peruskorjaus, Espoo 2015
Arkkitehdit NRT

Asuinkerrostalo Harjannetie 44, Helsinki 2013
Arkkitehdit Hannunkari & Mäkipaja

Asuinkerrostalo Malta, Helsinki 2014
ARK-house Arkkitehdit

Kastellin koulu, Oulu 2014
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki

Kipparintalo, Helsinki 2015
Juha Leiviskä & Kati Murtola

Kouk Khleang Youth Centre (KKYC), Kambodža 2014
Komitu Arkkitehdit – Työryhmä Aaltonen Hovila Kassi Koivisto Suomi Virkkala

Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus, Kuopio 2014
Arkkitehtitoimisto ALA

Meilahden tornisairaalan peruskorjaus, Helsinki 2014
Arkkitehtitoimisto Sarc & Arkkitehtiryhmä Reino Koivula

OP-Pohjola, Vallila-kortteli, Helsinki 2015
JKMM Arkkitehdit

Presidentinlinnan peruskorjaus, Helsinki 2014
LPR-arkkitehdit

Tipotien sosiaali- ja terveyskeskus, Tampere 2013
Sigge Arkkitehdit

Viipurin kirjaston restaurointi, Viipuri 2013
Viipurin kirjaston Suomen restaurointiyhdistys