Hyppää sisältöön
Kuvat Aino Salmi

Miten taide rakentaa kaupunkia?

Rakennetun ympäristön ammattilaiset prosenttitaidekyydissä – Tien päällä -bussikiertue päättyi Jyväskylään

Prosentti taiteelle -hanke keräsi kesän ja syksyn aikana suunnittelijoita, kuntapäättäjiä, rakennuttajia ja tilaajatahoja eri puolilla Suomea bussikierroksille tutustumaan paikallisiin rakennuskohteisiin, joiden toteutuksessa taiteella on näkyvä rooli. Iltapäivän mittaisilla kierroksilla esiteltiin asiantuntijoiden opastuksella taidehankinnan malleja ja tutustuttiin taiteen tuomaan lisäarvoon. Esittelijöinä toimivat kohteiden taiteilijat ja arkkitehdit sekä kunkin kaupungin edustajat.

Tähän artikkeliin on koottu tietoa Oulun, Hämeenlinnan ja Jyväskylän kierroksilta, joiden järjestämisestä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus vastasi osana Prosentti taiteelle -hanketta. Tapahtumat järjestettiin tiviissä yhteistyössä kunkin kaupungin kanssa. Muiden Tien päällä -bussikierrosten järjestelyistä vastasi Teollisuustaoteen Liitto Ornamo ja niistä saa tietoa täältä.

Prosentti taiteelle -hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama visuaalisten alojen yhteistyöprojekti, joka tähtää prosenttiperiaatteen juurruttamiseen osaksi suomalaista rakentamiskulttuuria sekä kunnallista ja maakunnallista päätöksentekoa. Ohjelmalla tähdätään myös tiedon lisääntymiseen ja kasaantumiseen sekä yhteistyön tiivistämiseen taiteen tilaajien kanssa. Hankkeen osapuolia ovat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Teollisuustaiteen Liitto Ornamo, Suomen Taiteilijaseura sekä Ympäristötaiteen säätiö.

Tien päällä –bussikiertue esitteli rakennetun ympäristön kehittäjille julkisen taiteen parhaita esimerkkejä ja taide-hankinnan malleja eri puolilla Suomea kevään ja syksyn 2015 ajan. Kiertue kokosi yhteen taiteen mahdollisuuksista kiinnostuneet virkamiehet, rakennuttajat ja muut kaupungin kehittäjät sekä taiteen asiantuntijat. Kiertue alkoi Kouvolasta 26.5., Kuopioon se saapui 2.6., jatkui Tampereelle 1.9., Helsinkiin 10.9., Ouluun 28.9., Hämeenlinnaan 8.10. ja päättyi  Jyväskylään 2.11.

Lue kierroksista hankkeen sivuilta.

Lisätietoa ja materiaaleja kierroksilta

28.9.2015 OULU

Klikkaa kuvaa nähdäkseen lisaa kuvia Oulun kierrokselta Kuva Aino Salmi
Lisää kuvia kierrokselta klikkaamalla. Kuva Aino Salmi

Kierroksen ohjelma

Kierroksen kohteet kartalla

Raportti kierrokselta

Kalevan kirjoittama lehtijuttu (30.09.2015)

 

8.10.2015 HÄMEENLINNA

TIEN PÄÄLLÄ -bussikierros Hämeenlinna. 8.10.2015
Lisää kuvia kierrokselta klikkaamalla. Kuva Aino Salmi

Kierroksen ohjelma

Kierroksen kohteet kartalla

Raportti kierrokselta (tulossa pian)

Hämeen Sanomien kirjoittama lehtijuttu (11.10.2015)

 

2.11.2015 JYVÄSKYLÄ

Lisää kuvia klikkaamalla. Kuva Aino Salmi
Lisää kuvia kierrokselta klikkaamalla. Kuva Aino Salmi

Kierroksen ohjelma

Kierroksen kohteet kartalla

Raportti kierrokselta (tulossa pian)

Jyväskylän prosenttiperiaatteesta ja prosenttikulttuurista YLE Uutisissa

Keskisuomalaisessa julkaistu lehtijuttu (05.11.2015)

Ajankohtaista tiedotusta Prosentti taiteelle -hankkeesta sekä taustatietoja: prosenttiperiaate.fi