Hyppää sisältöön
Espan työpajassa 8.9. pohdittiin, millaiset jouluvalot kaupungissa tulisi olla.

Millaiset jouluvalot kaupunkiin?

Iltojen alkaessa vähitellen hämärtyä, voi olla ajankohtaista pohtia, miten myös keskelle talven pimeää aikaa saataisiin piristävää valoa ja silmäniloa. Espan puiston työpajassa pohdittiin, millaiset jouluvalot kaupungissa tulisi olla. Paikalla kyselyä tekemässä olivat valaistussuunnittelijat Sirpa Laitinen ja Mia Erlin.

8.9. pidetyssä Millaiset jouluvalot kaupunkiin -työpajassa kävi runsaasti ihmisiä antamassa mielipiteensä. Oikealla toinen työpajan vetäjistä, Sirpa Laitinen.
Millaiset jouluvalot kaupunkiin -työpajassa kävi runsaasti ihmisiä antamassa mielipiteensä. Oikealla toinen työpajan vetäjistä, Sirpa Laitinen.

Jouluvalo-työryhmä uusi viime syksynä toteutetun kyselyn, missä tutkittiin helsinkiläisten toiveita jouluvalaistukselle. Erityiskohteena oli Esplanadin puisto. Samanoloinen linja on Sirpa Laitisen mukaan näkyvissä sekä Espan työpajan että aiemman kyselyn tuloksissa. Kyselyiden pohjalta suositummaksi jouluvalotyypiksi näytti nousevan pikkukaupunkimainen, herkkä, hilemäinen valo puissa. Valon väreistä lämmin valkoinen oli pidetyin. Eniten vastustusta kaupunkilaisissa herättivät värikkäät ja runsaat valot sekä kaikenlainen vilkkuminen.

Vaikka pienieleisyyttä suosittiin, toisaalta hennot, hitumaiset valot saivat osakseen myös kritiikkiä.
”Esille nostettiin muun muassa, että suuri valonlähde tai selkeät kuviot näyttäisivät hyvältä myös valokuvissa, siinä missä hilemäinen valohuntu vain hukkuisi maisemaan”, Laitinen lisää.

Työpaja 8.9. -Millaiset jouluvalot kaupunkiin? Vetämässä Sirpa Laitinen ja Mia Erlin.
Suositummaksi jouluvalotyypiksi nousi hento, hilemäinen valo puissa.
 Suosituimmaksi jouluvalotyypiksi nousi pikkukaupunkimainen ja herkkä hilemäinen valo puissa.
Värikkäät ja runsaat jouluvalot saivat eniten kielteisiä kommentteja.

Työpajassa sai antaa myös näkemyksensä jouluvalaistuksen kuvioiden teemasta. Eniten ääniä sai joulutähti sekä perinteinen, suomalainen himmeli. Myös omia ehdotuksia teemoista sateli runsaasti. Niissä näkyi myös vähemmän jouluvaloissa nähtyjä kuvateemoja, kuten auringonkukka, kuu ja silakka.

Työpaja 8.9. -Millaiset jouluvalot kaupunkiin? Vetämässä Sirpa Laitinen ja Mia Erlin.
Espan työpajaa vetämässä Sirpa Laitinen ja Mia Erlin.
Työpaja 8.9. -Millaiset jouluvalot kaupunkiin? Vetämässä Sirpa Laitinen ja Mia Erlin.
Jouluvalojen symbolien teemoista sai antaa myös oman ehdotuksensa. Valmiista kuvioista suosituimpia olivat joulutähti sekä suomalainen himmli. Eniten kielteistä palautetta teemoista sai kruunu.

Tapahtuman järjestäjät Arkkitehtuurin tiedotuskeskus ja Arkkitehtuurimuseo.