Hyppää sisältöön
Arkkitehtuurikilpailun tontti. Näkymä Tähtitorninvuoren puistosta koilliseen. Kuva: Tuomas Uusheimo
Arkkitehtuurikilpailun tontti. Näkymä Tähtitorninvuoren puistosta koilliseen. Kuva: Tuomas Uusheimo

Guggenheim Helsinki: kilpa on alkanut!

Solomon R. Guggenheim -säätiö on avannut kaksivaiheisen arkkitehtuurikilpailun uudesta museorakennuksesta Helsinkiin.  Guggenheim-säätiö järjestää arkkitehtuurikilpailun yhteistyössä Helsingin kaupungin, Suomen valtion ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n kanssa. Kilpailua hallinnoi lontoolainen Malcolm Reading Consultants.

Arkkitehtuurikilpailun 1. vaihe järjestetään nimettömänä ja ehdotukset tulee jättää 10. syyskuuta 2014 mennessä. Kaikki ensimmäisen vaiheen kilpailutyöt, tarkemmin kilpailussa kolmenkymmenen parhaan joukkoon yltäneet työt, laitetaan yleisön nähtäville kilpailun verkkosivuille. 11-henkisen tuomariston valitsemat kuusi finalistia julkistetaan marraskuussa 2014. Tuomariston puheenjohtajana toimii Mark Wigley, professori ja Columbian yliopiston arkkitehtuurin, suunnittelun ja rakennusperinnön koulutusohjelman dekaani. Solomon R. Guggenheim -säätiö julkistaa voittajan kesäkuussa 2015. Guggenheim-säätiö odottaa Helsingin kaupungin ja Suomen valtion tekevän päätöksen museohankkeen mahdollisesta etenemistä rakennusvaiheeseen arkkitehtuurikilpailun päätyttyä.

Arvovaltaiseen tuomaristoon kuuluu kaksi suomalaista arkkitehtuuriasiantuntijaa: professori, arkkitehti SAFA Rainer Mahlamäki sekä arkkitehti SAFA Anssi Lassila. Muut tuomariston jäsenet ovat:  Mikko Aho (arkkitehti, virastopäällikkö, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto), Jeanne Gang (perustaja ja arkkitehti, Studio Gang Architects), Juan Herreros (professori ja perustaja, Estudio Herreros), Erkki Leppävuori (pääjohtaja, Teknologian tutkimuskeskus VTT), Helena Säteri (ylijohtaja, ympäristöministeriö), Nancy Spector (apulaisjohtaja ja Jennifer and David Stockman -pääkuraattori, Solomon R. Guggenheim -säätiö),  Yoshiharu Tsukamoto (perustaja ja arkkitehti, Atelier Bow-Wow) sekä Ritva Viljanen (apulaiskaupunginjohtaja, Helsingin kaupunki).

Lisätietoja kilpailusta: designguggenheimhelsinki.org.

Arkkitehtuurikilpailun tontti ylhäältä katsottuna. Näkymä ravintola Palacen rakennuksesta kaakkoon. Kuva: Tuomas Uusheimo
Arkkitehtuurikilpailun tontti ylhäältä katsottuna. Näkymä ravintola Palacen rakennuksesta kaakkoon. Kuva: Tuomas Uusheimo
Arkkitehtuurikilpailun tontti. Näkymä Kauppatorilta etelään. Kuva: Tuomas Uusheimo
Arkkitehtuurikilpailun tontti. Näkymä Kauppatorilta etelään. Kuva: Tuomas Uusheimo