Home » Arkkitehtuuripolitiikka

Arkkitehtuuripolitiikka

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus toimii arkkitehtuuripolitiikan erityisasiantuntijana ja seuraa Suomessa ja maailmalla tehtävää arkkitehtuuripoliittista kehitystyötä.

Mutkatonta laatua kaikkiin ympäristöihin Tanskassa

Kaupunkikehitysjohtaja Henrik Stjernholm ja arkkitehti Camilla Jørgenssen esittelemässä Vejlen satama-alueen kehitystyötä. Taustalla Henning Larsenin suunnittelema Wave-asuintalo, josta on tullut kaupungin ikoni.  Kuva Tiina Valpola.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus järjesti arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa tekeville kunnille opintomatkan Vejleen ja Aalborgiin, Tanskaan. Matkalle lähti osallistujia viidestä kunnasta, joista neljässä on käynnissä jo toinen kierros ohjelmatyössä. Mukana oli kaupunkisuunnittelun ja rakennusvalvonnan edustajia Helsingistä, Jyväskylästä, Kuopiosta, Kouvolasta ja Vantaalta sekä  arkkitehtuuripolitiikan tutkija Aalto-yliopistosta. Vejlessä tehdään vain parasta kaikille Vejlessä isäntinä toimineet kaupunkikehitysjohtaja Henrik Stjernholm ja arkkitehti Camilla Jørgenssen painottivat ”arkkitehtuuriajattelun” läpäisevyyttä kaikessa ... Read More »

Kulttuuriympäristöstrategia edistyy: taas voi ottaa kantaa

Karsamaki_ovi

Kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanon tueksi kerätään jälleen palautetta Otakantaa.fi-palvelussa. Nyt kyselyn teemoina ovat teemoina ovat kestävä kehitys, maankäytön suunnittelu, lainsäädäntö sekä yhteistyö ja osallistuminen. Kysely on suunnattu erityisesti kulttuuriympäristön parissa työskenteleville, mutta siihen voivat vastata kaikki aiheesta kiinnostuneet. Vastausaikaa on 12.10.2014 saakka. Suomen ensimmäinen kulttuuriympäristöstrategia valmistui maaliskuussa 2014. Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan kaikkea ympäristöä, johon ihminen on vaikuttanut joko ennen tai nyt: rakennettua ympäristöä, kulttuurimaisemaa ja muinaisjäännöksiä. Lisätietoja Ympäristöministeriö ... Read More »

Suomalaiset arvostavat taidetta yhteisessä ympäristössään

Pertti Kukkosen Kirjailijamuuri Tampereen Vuoreksessa. Kuva: Pertti Kukkonen

Suomalaiset haluavat kokea taidetta arjessaan. Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen tilaamassa kyselytutkimuksessa 70 % vastaajista kertoo haluavansa taideteoksia arkiympäristöönsä, kuten asuinalueelleen, työpaikoille ja kouluihin. Kysely osoitti, että myös arkkitehtuurin merkitys tunnistetaan: yli 90% vastaajista on sitä mieltä, että kaunis rakentaminen on kansallisesti arvokasta. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa suomalaisten silmissä. Kyselytutkimuksen toteutti TNS Gallup elokuussa 2014. Vastaajia ... Read More »

Kulttuuriympäristöstrategia käytäntöön: ota kantaa 14.9.2014 mennessä

vanhatalo_Lapua

Suomen ensimmäinen kulttuuriympäristöstrategia valmistui maaliskuussa 2014. Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan kaikkea ympäristöä, johon ihminen on vaikuttanut joko ennen tai nyt: rakennettua ympäristöä, kulttuurimaisemaa ja muinaisjäännöksiä. Ympäristöministeriö on asettanut strategian toimeenpanoa valmistelevan työryhmän, joka kerää juuri nyt palautetta työnsä tueksi. Ota kantaa 14.9.2014 mennessä ja kerro, mitä käytännön toimenpiteitä tarvitaan, jotta kulttuuriympäristöstrategian visio kulttuuriympäristöstä hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä voisi parhaiten toteutua. Palautetta kerätään neljästä teemasta: kulttuuriympäristökasvatus, koulutus, tutkimus ja kulttuuriympäristöä ... Read More »

Arkkitehtuuripolitiikkaa päivitetään Uudellamaalla: kommentoi ja vaikuta

UudenmaanApoli

Uudenmaan liitto, Itä-Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ympäristökeskus julkaisivat Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan arkkitehtuuripoliittiset tavoitteet kesäkuussa 2009. Julkaisu sai nimekseen Yhteinen metropolimme – Yhteinen apolimme. Tavoitteita pidettiin onnistuneina, ja työ sai laajasti huomiota. Julkaisu painettiin suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Sitä jaettiin pääasiassa Uudenmaan kuntien luottamus- ja virkamiehille. Uudenmaan arkkitehtuuripoliittisten tavoitteiden määrittelyllä tuetaan toimivan, viihtyisän, turvallisen ja kauniin rakennetun ympäristön suunnittelua kunnissa. Viisi vuotta sitten ... Read More »

Valtionavustuksia rakennuskohteiden taidehankintoihin

Hattula_kattomaalauksia

Taiteen edistämiskeskus myöntää valtionavustuksia rakennuskohteiden taidehankintoihin. Hakuaika on 2.6.–15.8.2014. Avustus on tarkoitettu yhteisöille kuten kunnille, kuntayhtymille, yrityksille, säätiöille ja yhdistyksille, jotka hankkivat rakennuskohteisiinsa taideteoksia prosentilla rakennuskustannuksista. Avustuksia jaetaan yhteensä 380 000 euroa. Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen -periaate on kansainvälinen malli, jolla taidehankinnat toteutetaan osana rakennushanketta. Suomessa prosenttiperiaatetta on käytetty vaihtelevasti toisen maailmansodan jälkeisistä vuosista alkaen. Prosenttiperiaate voi toteutua sekä uusissa rakennuskohteissa että korjausrakentamisessa ja ... Read More »

Osallistu eduskunnan ympäristövaliokunnan keskusteluun kohtuuhintaisesta asumisesta

Arch_45

Kohtuuhintainen asuminen aiheena ympäristövaliokunnan kokouksessa – ilmoittaudu ja osallistu! Tervetuloa yleisölle avoimeen kohtuuhintaista asumista käsittelevään ympäristövaliokunnan kokoukseen. Tilaisuus pidetään Eduskunnan päätalon auditoriossa keskiviikkona 14.5. klo 9–11.30 ja järjestetään yhteistyössä eduskunnan ympäristövaliokunnan kanssa. Ennakkoilmoittautuminen on välttämätön. Ilmoittautumisohjeet ja lisätietoja, ks. oheinen tiedote (pdf, 79 kt). Read More »

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarviointi vauhdittaa keskustelua rakentamisen laadusta

Rakennuslain_arviointi

Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarviointi on valmistunut. Arvioinnissa tarpeelliseksi katsotut osauudistukset on tarkoitus käynnistää välittömästi. Syksyllä 2014 eduskuntaaan on tulossa mm. lain osauudistus, jonka tavoitteena on edistää kilpailua asuntorakentamisessa ja kaupan alalla. Arvioinnilla halutaan vaikuttaa myös rakentamisen laatuketjuun. Aiheesta kirjoitti mm. Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan 16.2.2014 todeten, että rakentamisen valvonnan ja laadun kehittäminen on yksi uudistustyön avainkysymyksistä. Työryhmä arvioikin, että rakennusvalvonta pitäisi ... Read More »