Home » Arkkitehtuuripolitiikka

Arkkitehtuuripolitiikka

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus toimii arkkitehtuuripolitiikan erityisasiantuntijana ja seuraa Suomessa ja maailmalla tehtävää arkkitehtuuripoliittista kehitystyötä.

Oulu etsii uutta ilmettä – vastaa kyselyyn

Kuva Tuomas Luukkonen

Oulun kaupunki laatii vuosien 2015 ja 2016 aikana uuden arkkitehtuuriohjelman. Aiempi arkkitehtuuripoliittinen ohjelma on laadittu vuonna 2002. Ohjelma linjaa toimenpiteet, joilla edistetään rakennetun ympäristön laadukasta suunnittelua ja toteutusta. Oulun kaupunki on avannut verkkokyselyn, johon vastaamalla pääset vaikuttamaan Oulun uuteen ilmeeseen. Kysely on avoinna 15.05.2015 saakka ja siinä pureudutaan Oulun identiteettiin, omaleimaisuuteen sekä kauniisiin ja kohennettaviin paikkoihin. Vastaa kyselyyn! Lisätietoa Oulun ... Read More »

Arkkitehtuuripoliittinen seminaari Mäntsälässä 4.5.2015: Viihtyisä keskusta – kuntalaisten yhteinen olohuone

Suomen_pol_kiel

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus järjestää yhdessä Mäntsälän kunnan, Uudenmaan ELY-keskuksen ja Uudenmaan liiton kanssa arkkitehtuuripoliittisen seminaarin otsikolla “Viihtyisä keskusta – kuntalaisten yhteinen olohuone”. Seminaari järjestetään maanantaina 4.5.2015 klo 13–17 Mäntsälän kunnantalon valtuustosalissa osoitteessa Heikinkuja 4. Tilaisuus on osa ”Maaseutu ja urbaani kohtaavat” -teemalla vietettävää Uusimaa-viikkoa. Seminaarissa keskustellaan mahdollisuuksista edistää rakennetun ympäristön laatua paikallisilla arkkitehtuuripolitiittisilla ohjelmilla ja jaetaan kokemuksia hyvistä esimerkeistä päättäjien, viranomaisten ... Read More »

Suomi vahvistuu taiteen ja kulttuurin kansainvälisyyttä vahvistamalla

eduskunta10

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien sekä taiteen alojen tiedotuskeskusten johtajat vierailivat Eduskuntatalossa 21.1.2015. Yhteisessä vaikuttajatapaamisessa vietiin tuoreet hallitusohjelmatavoitteet eduskuntaryhmien edustajille. ​​​Kansanedustajat toivoivat tiedotuskeskuksilta ja Suomi-instituuteilta innovointia ja uusia ajatuksia Teksti: Heljä Franssila / Frame Suomen Benelux-instituutin johtajalla Aleksi Malmbergilla oli kansanedustajille hyviä uutisia: tiedotuskeskukset ja Suomi-instituutit ovat osa ratkaisua, eivät ruinaamassa lisää rahaa. Uuden eduskunnan halutaan kehittävän molempien organisaatioiden toimintamahdollisuuksia turvaamalla ... Read More »

Mutkatonta laatua kaikkiin ympäristöihin Tanskassa

Kaupunkikehitysjohtaja Henrik Stjernholm ja arkkitehti Camilla Jørgenssen esittelemässä Vejlen satama-alueen kehitystyötä. Taustalla Henning Larsenin suunnittelema Wave-asuintalo, josta on tullut kaupungin ikoni.  Kuva Tiina Valpola.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus järjesti arkkitehtuuripoliittista ohjelmaa tekeville kunnille opintomatkan Vejleen ja Aalborgiin, Tanskaan. Matkalle lähti osallistujia viidestä kunnasta, joista neljässä on käynnissä jo toinen kierros ohjelmatyössä. Mukana oli kaupunkisuunnittelun ja rakennusvalvonnan edustajia Helsingistä, Jyväskylästä, Kuopiosta, Kouvolasta ja Vantaalta sekä  arkkitehtuuripolitiikan tutkija Aalto-yliopistosta. Vejlessä tehdään vain parasta kaikille Vejlessä isäntinä toimineet kaupunkikehitysjohtaja Henrik Stjernholm ja arkkitehti Camilla Jørgenssen painottivat ”arkkitehtuuriajattelun” läpäisevyyttä kaikessa ... Read More »

Kulttuuriympäristöstrategia edistyy: taas voi ottaa kantaa

Karsamaki_ovi

Kulttuuriympäristöstrategian toimeenpanon tueksi kerätään jälleen palautetta Otakantaa.fi-palvelussa. Nyt kyselyn teemoina ovat teemoina ovat kestävä kehitys, maankäytön suunnittelu, lainsäädäntö sekä yhteistyö ja osallistuminen. Kysely on suunnattu erityisesti kulttuuriympäristön parissa työskenteleville, mutta siihen voivat vastata kaikki aiheesta kiinnostuneet. Vastausaikaa on 12.10.2014 saakka. Suomen ensimmäinen kulttuuriympäristöstrategia valmistui maaliskuussa 2014. Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan kaikkea ympäristöä, johon ihminen on vaikuttanut joko ennen tai nyt: rakennettua ympäristöä, kulttuurimaisemaa ja muinaisjäännöksiä. Lisätietoja Ympäristöministeriö ... Read More »

Suomalaiset arvostavat taidetta yhteisessä ympäristössään

Pertti Kukkosen Kirjailijamuuri Tampereen Vuoreksessa. Kuva: Pertti Kukkonen

Suomalaiset haluavat kokea taidetta arjessaan. Prosenttiperiaatteen edistämishankkeen tilaamassa kyselytutkimuksessa 70 % vastaajista kertoo haluavansa taideteoksia arkiympäristöönsä, kuten asuinalueelleen, työpaikoille ja kouluihin. Kysely osoitti, että myös arkkitehtuurin merkitys tunnistetaan: yli 90% vastaajista on sitä mieltä, että kaunis rakentaminen on kansallisesti arvokasta. Tutkimuksesta käy myös ilmi, että taide nostaa asuinalueiden ja kiinteistöjen arvoa suomalaisten silmissä. Kyselytutkimuksen toteutti TNS Gallup elokuussa 2014. Vastaajia ... Read More »

Kulttuuriympäristöstrategia käytäntöön: ota kantaa 14.9.2014 mennessä

vanhatalo_Lapua

Suomen ensimmäinen kulttuuriympäristöstrategia valmistui maaliskuussa 2014. Kulttuuriympäristöllä tarkoitetaan kaikkea ympäristöä, johon ihminen on vaikuttanut joko ennen tai nyt: rakennettua ympäristöä, kulttuurimaisemaa ja muinaisjäännöksiä. Ympäristöministeriö on asettanut strategian toimeenpanoa valmistelevan työryhmän, joka kerää juuri nyt palautetta työnsä tueksi. Ota kantaa 14.9.2014 mennessä ja kerro, mitä käytännön toimenpiteitä tarvitaan, jotta kulttuuriympäristöstrategian visio kulttuuriympäristöstä hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä voisi parhaiten toteutua. Palautetta kerätään neljästä teemasta: kulttuuriympäristökasvatus, koulutus, tutkimus ja kulttuuriympäristöä ... Read More »

Arkkitehtuuripolitiikkaa päivitetään Uudellamaalla: kommentoi ja vaikuta

UudenmaanApoli

Uudenmaan liitto, Itä-Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ympäristökeskus julkaisivat Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan arkkitehtuuripoliittiset tavoitteet kesäkuussa 2009. Julkaisu sai nimekseen Yhteinen metropolimme – Yhteinen apolimme. Tavoitteita pidettiin onnistuneina, ja työ sai laajasti huomiota. Julkaisu painettiin suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Sitä jaettiin pääasiassa Uudenmaan kuntien luottamus- ja virkamiehille. Uudenmaan arkkitehtuuripoliittisten tavoitteiden määrittelyllä tuetaan toimivan, viihtyisän, turvallisen ja kauniin rakennetun ympäristön suunnittelua kunnissa. Viisi vuotta sitten ... Read More »