Näköala Rio de Janeiron favelaslummialueelle.
Ideakilpailun kohteena oleva Maré Complex koostuu 16 favela slummista, joissa asuu noin 140 000 ihmistä. kuva: RIO2020UIA

Open Call: Maré Complex – kansainvälinen ideakilpailu auki 30.3. asti

Kansainvälinen Maré City -ideakilpailu kutsuu arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun opiskelijoita ympäri maailmaa osallistumaan. YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaiseen kilpailuun toivotaan innovatiivisia arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnitteluprojekteja, joilla voidaan yhdistää vähävaraiset Marén yhteisöt osaksi Rio de Janeiron kaupunkia. Kilpailun järjestävät arkkitehtien kansainvälinen liito (UIA) ja Brazilian Institute of Architects (IAB) yhdessä YK:n asuinyhdyskuntaohjelman kanssa.

Maré Complex on yksi suurimmista vähätuloisista asutusalueista Rio de Janeirossa. Se koostuu 16 favela-slummista, joissa asuu noin 140 000 ihmistä. Alueella on yli 40 000 kotia, joihin lukeutuu niin itse rakennettuja hökkeleitä kuin hallituksen asuntohankkeita. Kilpailun haasteena on suunnitella ratkaisuja, jotka edistävät paikallisten asukkaiden elämää ja heidän yhteyttä muuhun kaupunkiin. 

Kilpailuun voivat osallistua aktiivisesti kursseilla käyvät opiskelijat. Kilpailutöitä voivat palauttaa monitieteelliset ryhmät, joissa voi olla korkeintaan viisi jäsentä. Vain arkkitehtuurin, maisemasuunnittelun ja kaupunkisuunnittelun opiskelijat voivat allekirjoittaa projektin tekijinä. Muiden alojen opiskelijat voidaan puolestaan ilmoittaa ryhmän jäseninä, avustajina tai konsultteina. Opiskelija voi osallistua vain yhteen projektiin. Kaikki kilpailutyöt on kirjoitettavana englanniksi.

Ilmoittautuminen on avoinna 30. maaliskuuta 2020 saakka. Voittajat julkistetaan 1.6. ja voittajaratkaisut esitellään yleisölle 27. arkkitehtuurin maailmankongressin aikana 21.7. avautuvassa näyttelyssä.

Located in the industrial North Zone, the Maré Complex is among the largest low-income settlements in Rio de Janeiro, with sixteen favela slums and a population of about 140,000. More than 40,000 homes feature many different architectural morphologies, ranging from self-built shacks to government housing projects. The challenge raised by this contest is to design solutions focused on local residents and their connections to the city.

Kolme parasta projektia voittavat 3000, 2000 ja 1000 euron arvoiset rahapalkinnot. 

Kilpailuehdotukset ovat nähtävissä UIA2020RIO:n englanninkielisellä sivustolla täällä

Lisätietoja kilpailusta UIA2020RIO:n englanninkielisellä sivustolla täällä